Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana strumieniowca

emilio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam ciekawe urządzenie do strumieniowania, jakim wg. mnie niewątpliwie jest Roomplayer+. Pomału przymierzam się

do zastąpienia go czymś lepszym jakościowo. Sprzęt (właściwie software) nie jest już rozwijany, ale wciąż działa i umożliwia

słuchanie muzyki zarówno z serwisów internetowych, jak i lokalnej biblioteki.

Jestem aktualnie po testach porównawczych z Auralicem mini wyposażonym w dedykowany (firmowy) zasilacz. Przyznam, że czytając entuzjastyczne recenzje w prasie miałem nadzieję, że mój stary strumieniowiec polegnie i sprawa będzie prosta - Auralic zostanie.

Niestety, poza sterowaniem (aplikacją), dźwiękowo nie dostrzegłem żadnych różnic, które usprawiedliwiały by wymianę.

Może ktoś z Szanownych Kolegów miał do czynienia z Roomplayerem i przeszedł drogę testów a może i wymiany na inne urządzenie?

Jeżeli tak, chętnie posłuchałbym jakie urządzenia testowaliście. W zasadzie zależy mi na samym urządzeniu do strumieniowania, najlepiej bez DACa.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/131445-wymiana-strumieniowca/

Witaj.

Także posiadałem Roomplayera+ i uważam, że było to bardzo fajne urządzenie, które zostało bezmyślnie zabite:) Mówi się trudno i trzeba poszukać czegoś innego. Ja miałem o tyle szczęście, że udało mi się do Corsaira odesłać Roomplayera+ i odzyskać całą kwotę jaką za niego zapłaciłem.

Nie określiłeś budżetu więc polecam Ci Linna Majik DS, który zastąpił u mnie Roomplayera+. Jeśli to mają być niższe pieniądze to może Linn Sneaky DS. Obecnie jest promocja -10% na strumieniowce Linna do 15 lutego, więc może warto. Jak jesteś z Warszawy to w salonie Stereo Stereo możesz posłuchać Roomplayera+ (byli jego dystrybutorem) z wyżej wspomnianymi strumieniowcami Linna. Przy okazji możesz ich zapytać o urządzenie podobne do Roomplayera+, które ma się niedługo ukazać na rynku. To może być to.

Witaj.

Także posiadałem Roomplayera+ i uważam, że było to bardzo fajne urządzenie, które zostało bezmyślnie zabite:) Mówi się trudno i trzeba poszukać czegoś innego. Ja miałem o tyle szczęście, że udało mi się do Corsaira odesłać Roomplayera+ i odzyskać całą kwotę jaką za niego zapłaciłem.

Nie określiłeś budżetu więc polecam Ci Linna Majik DS, który zastąpił u mnie Roomplayera+. Jeśli to mają być niższe pieniądze to może Linn Sneaky DS. Obecnie jest promocja -10% na strumieniowce Linna do 15 lutego, więc może warto. Jak jesteś z Warszawy to w salonie Stereo Stereo możesz posłuchać Roomplayera+ (byli jego dystrybutorem) z wyżej wspomnianymi strumieniowcami Linna. Przy okazji możesz ich zapytać o urządzenie podobne do Roomplayera+, które ma się niedługo ukazać na rynku. To może być to.

Dzięki za info. Właściwie mocno się przymierzam do Linna, choć zastanawiają mnie jeszcze dwie opcje:

1) Auralic Aries (ten z zegarem)

2) jakiś "superkomputer" :) - czyli idea zbudowania komputera, który z powodzeniem działałby jako strumieniowiec.

Na minus dla komputera:

- potencjalne problemy z apką na tel/tablet,

- szum z wiatraka,

- ew. gabaryty (estetyka),

- jakość?? - wiem zdania są podzielone i trzeba by posłuchać.

Czy miałeś może okazję posłuchać którejś z wymienionych przeze mnie opcji?

Co do produktu, który miałby być następcą RP+ słyszałem o tym już od zeszłego roku i wygląda mi to na to, że chyba

coś za długo z tym czekaniem. No i totalnie straciłem zaufanie do teamu SA / Corsair...

pozdrawiam

Jak słaba reszta toru to nawet strumieniowiec za trylion złociszy nie pomoże,nie da się tego przeskoczyć

Nie bardzo Cię rozumiem? To pytanie czy stwierdzenie faktu?

Poza tym proszę o wypowiedzi w temacie, ew. uwagi wnoszące coś do wątku.

pozdrawiam

Auralic Aires nie jest strumieniowcem. Nie ma wbudowanego Dac. Szukasz streamera,czy teansportu plików?

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

W zasadzie transportu, ponieważ posiadam DACa, ale nie wykluczam innych opcji.

Nie bardzo Cię rozumiem? To pytanie czy stwierdzenie faktu?

Poza tym proszę o wypowiedzi w temacie, ew. uwagi wnoszące coś do wątku.

pozdrawiam

A co tu rozumieć?Jak masz kiepską reszte toru a nie napisałeś co posiadasz to nie ma co się głowić.

Swoją drogą Roomplayer za £90 akurat tyle zapłaciłem za używkę to fajne urządzenie z kiepską obsługą.

Łokmen Saba

To może Aries LE?

A jesli ńie słychać różnicy to.... po co przepłacać?

Rozmawiałem w jednym z salonów audio i dowiedziałem się, że w zasadzie nie ma różnicy w brzemieniu pomiędzy wersją LE a mini z zasilaczem. Dlatego odpuściłem testy.

Dzięki za info. Właściwie mocno się przymierzam do Linna, choć zastanawiają mnie jeszcze dwie opcje:

1) Auralic Aries (ten z zegarem)

Niestety Auralica nie słuchałem. Po niewypale zbiorowego zamówienia na Mini kupiłem Linn Majik DS i zapomniałem o problemach z czymkolwiek:) Majika porównywałem do Luminów T1 i A1. A1 zagrał lepiej, ale i też test nie był sprawiedliwy bo w szranki powinien stanąć Linn Akurate DS, natomiast T1, podobnie jak i A1, ma po prostu inną charakterystykę brzmienia. Kwestia preferencji.

2) jakiś "superkomputer" :) - czyli idea zbudowania komputera, który z powodzeniem działałby jako strumieniowiec.

Na minus dla komputera:

- potencjalne problemy z apką na tel/tablet,

- szum z wiatraka,

- ew. gabaryty (estetyka),

- jakość?? - wiem zdania są podzielone i trzeba by posłuchać.

Czy miałeś może okazję posłuchać którejś z wymienionych przeze mnie opcji?

Słuchałem CAPS'a oraz Pure Power PC firmy PP Audio, strumieniowca jednego z forumowiczów (użytkownik piopio). Mi osobiście nie przypadły do gustu i moim zdaniem za każdym razem lepiej grał Majik.

Co do produktu, który miałby być następcą RP+ słyszałem o tym już od zeszłego roku i wygląda mi to na to, że chyba

coś za długo z tym czekaniem. No i totalnie straciłem zaufanie do teamu SA / Corsair...

Nie dziwię się. Premiera jest już przesunięta jakieś półtora roku. Natomiast to już nie SA/Corsair:) Bardziej z Linn'em za pan brat:)

Niestety Auralica nie słuchałem. Po niewypale zbiorowego zamówienia na Mini kupiłem Linn Majik DS i zapomniałem o problemach z czymkolwiek:) Majika porównywałem do Luminów T1 i A1. A1 zagrał lepiej, ale i też test nie był sprawiedliwy bo w szranki powinien stanąć Linn Akurate DS, natomiast T1, podobnie jak i A1, ma po prostu inną charakterystykę brzmienia. Kwestia preferencji.

Słuchałem CAPS'a oraz Pure Power PC firmy PP Audio, strumieniowca jednego z forumowiczów (użytkownik piopio). Mi osobiście nie przypadły do gustu i moim zdaniem za każdym razem lepiej grał Majik.

Nie dziwię się. Premiera jest już przesunięta jakieś półtora roku. Natomiast to już nie SA/Corsair:) Bardziej z Linn'em za pan brat:)

Dzięki za rzeczowy i wyczerpujący wpis :)

• 4 tygodnie później...

Cześć,

małe odświeżenie w wątku.

Czy Linn gra u Ciebie tylko jako strumieniowiec, czy jest spięty z jakimś przedwzmacniaczem ew. DACem?

Zastanawiam się nad jego (MAjik DS) podpięciem bezpośrednio (bez dac/pre) , ale z aktywnymi głośnikami muszę dobrać kable XLR - RCA.

Nie jestem też do końca przekonany czy sekcja przedwzmacniacza w MDS nie będzie za dużym ograniczeniem.

pozdrawiam

Ja mam auralic'a mini z dodatkowym dac'iem (chord Mojo). Coś lepszego być może ma sens kupić przy systemie za 100k bo w zwykłym hi fi na pewno nie będzie to najsłabsze ogniwo. Jeśli autor ma dac zewn. to ten dac odpowiada za brzmienie bardziej niż sam transport. W każdym razie tak uważam.

????

Ja mam auralic'a mini z dodatkowym dac'iem (chord Mojo). Coś lepszego być może ma sens kupić przy systemie za 100k bo w zwykłym hi fi na pewno nie będzie to najsłabsze ogniwo. Jeśli autor ma dac zewn. to ten dac odpowiada za brzmienie bardziej niż sam transport. W każdym razie tak uważam.

Owszem, mam Hegel HD25, ale przymierzam się do jego wymiany - zastanawiam się co zagra znacząco lepiej

a nie będzie kosztować majątku :).

Nie da się znacząco lepiej bez wydania majątku. Dlatego po 20latach kombinacji zadowalam się dobrym hi fi i słucham muzyki

Jednak zakładam, że znajdę DAC z dobrą sekcją przedwzmacniacza i nie wydam majątku :)

Chodzi mi po głowie Bryston ew. Grace Design m920 chwalony przez wszystkich - niestety nie mam możliwości porównać bezpośrednio z Heglem :(

Witam,

podepnę się pod pytanie kolegi emilio - też bym potrzebował jakiegoś strumieniowca i zastanawiałem się (z racji posiadania wzmaka ONKYO) nad ONKYO NS-6130 lub NS 6170. Może ktoś testował te dwa urządzenia? Ja jestem umówiony na odsłuchy dopiero za 2 tygodnie, bo aktualnie jestem w rozjadach, ale będe wdzięczny za wszelkie informacje poza tymi które już można znaleźć w sieci - bo ogólnie wszystkie opinie w necie są dość pochlebne, ale opinia użytkownika zawsze była by pomocna ;P

PS- mile widziane alternatywy dla ww urządzeń jako propozycje. :)

Gigant777,

Witam,

podepnę się pod pytanie kolegi emilio - też bym potrzebował jakiegoś strumieniowca i zastanawiałem się (z racji posiadania wzmaka ONKYO) nad ONKYO NS-6130 lub NS 6170. Może ktoś testował te dwa urządzenia? Ja jestem umówiony na odsłuchy dopiero za 2 tygodnie, bo aktualnie jestem w rozjadach, ale będe wdzięczny za wszelkie informacje poza tymi które już można znaleźć w sieci - bo ogólnie wszystkie opinie w necie są dość pochlebne, ale opinia użytkownika zawsze była by pomocna ;P

PS- mile widziane alternatywy dla ww urządzeń jako propozycje. :)

Witam,

miałem okazję posłuchać droższej opcji Onkyo- modelu 6170. Muszę powiedzieć że daje radę, porównywałem z droższym Cambridge CXN i w moim odczuciu Onkyo się wykazało. Z tego co wiem Onkyo na pokładzie ma Asahi Kasei AK4490 które montuje w swoich urządzeniach Esoteric, a to daje pewien pogląd na jakość tego przetwornika.

Nie zmienia to faktu, że powinieneś się wybrać na odsłuch, ponieważ zawsze warto wyciągnąć wnioski z tego co się usłyszało samemu ;)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.