Skocz do zawartości
IGNORED

wkładka bez specyfikacji

stereofan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebuję pomocy - "gramofon" niemal najniższych lotów (więc nie ma co przesadzać) ale potrzebna podstawowa regulacja/kalibracja bo wkładka choć dołączona, to jest do montażu samodzielnego.

Czy wkładka kompletnie bez specyfikacji - waga i zalecany nacisk (myślę że to najważniejsze) jest w ogóle użyteczna?

Pomijając fakt że takie wynalazki dla każdego poważnie podchodzącego do tematu są wyrzucaniem pieniędzy w błoto (nawet jeśli budżet maksymalnie okrojony- wtedy powinno się odpuścić albo dozbierać..) ale to będzie podarek dla osoby która potrzebuje zastępstwa po gramofonie zintegrowanym w plastikowej wieży z 1991r !! ;-) - przecież to dźwiękowy koszmar a jednak owej osobie nie przeszkadzało w cieszeniu się muzyką, tak więc kto wie czy nie będzie to nawet postęp(!) ;-)

Chodzi o gramofon (pewnie z chin) będący jak zauważyłem bazą dla kilku a może nawet kilkunastu brandów (Reloop, Dual, Audio Technica etc.) - czy wkładka załączona gratis jest tak na prawdę do śmietnika i trzeba doliczyć koszt choćby najtańszej AT czy można to jednak ustawić ?

Charakterystyka przenoszenia, szlif itp są najmniej ważne ale bez podanej wagi wkładki (nie posiadam też wagi dedykowanej do adjustowania gramofonów) i bez info o wymaganym/zalecanym nacisku można to ustawić?

Posiadam tylko skrawek wiedzy teoretycznej, wiem o kilku sprawach istotnych (które przy tym urządzeniu są na wyrost i do pominięcia) ale może są też jakieś sztuczki, wręcz banalne dla obytych użytkowników gramofonów, które pozwalają na wykonanie ustawień bez pomocy danych technicznych producenta (?) - sam nigdy jeszcze nie miałem gramofonu choć przymierzam się od blisko 10lat.. mam nadzieje że przyjdzie w końcu pora ;-)

Jak ustalić jaki powinien być nacisk? bo domyślam się że sam balans ramienia uzyskam jak przeciwwagą zrównoważę masę wkładki (choć jej nie znam ale.. choćby "na piechote")

Wiem że potrzebuję szablon by ustawić kąt(?) wkładki - to też będzie zagwózdka, skąd go wytrzasnąć(?)

Azymut chyba jest do podarowania sobie przy takich zabawkach (a może nawet się nie ustawia w tak prostackich konstrukcjach ? nie wiem czy to już kwestia konstrukcji ramienia/headshela ale myślę że tu pewnie wynika sam z siebie i będzie nazwijmy to wystarczająco ok)

ale to są sprawy PO podstawowym montażu a nie wiem czy to ma sens jeśli nie znam zalecanego nacisku igły.

A! i jeszcze antyskating - to też jest do zrobienia bez info producenta ? czy to jakaś prosta naturalna zależność wynikająca z wagi wkładki?

Trochę się naprodukowałem a tak na prawdę potrzebuję 2-3 informację ;-)

Pomożecie? Bardzo Was proszę.

https://www.audiostereo.pl/topic/131616-wk%C5%82adka-bez-specyfikacji/

Wagę kupisz - jubilerską za kilka złotych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szablon do ustawiania uniwersalny wydrukujesz po wpisaniu odległości osi

z programu Templategen protractor

Tam masz optymalny tor igły i azymut wkładki.

Co do nacisku, mam nadzieję, że to MM i nie trzeba większego, niż 1,4 - 2 G

a antyskating czasem udaje się ustawić na materiale MONO, bo próg

wynikający z nacisku bywa obarczony błędem.

Wkładka wcale nie musi być szmelcowa; trzeba krytycznie posłuchać...

Poczekaj oczywiście na mądrzejszych ode mnie; coś na pewno skorygują,

wliczam w to również stanowcze zalecenia szybkiej utylizacji ...;-)

a jednak się dało dołączyć plik, tyle, że nie było go widać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Hej.

Dzięki za pierwszy odzew. Nie tyle potrzeba mądrzejszych, co po prostu sprecyzować.

Może streszcze swoje wywody.

1.Nacisk - jesli juz wyzeruje/złapie balans- jaki? To ze to wkladka MM to chyba jest pewne. Mysle ze nikt nie dołącza MC gratis do gramiaka za 400zl. Czy ustawiając jakąkolwiek wartosc z przedzialu 1,4 - 2g juz nie trzeba sie martwic ?czy potrzeba więcej precyzji (nie zapominając ze to zabawka gramofonowopodobna, nie Nottigham Analog)

2. Antyskating - wynika z wagi wkladki czy to inna zależność? Jak go określić?

Płyt testowych nie mam i na razie mieć nie będę. Tu znów mysle ze wystarczy teoretyczna wartosc bez testów i korekty.

3. Odległość osi - czyli która? Od osi podparcia ramienia do igly czy do osi talerza.. ?

To juz drugi etap -zabawa z szablonem- ale najpierw potrzebuje odp na pytanie nr 1.

Liczę na pomoc i zrozumienie, bo po prostu nie miałem z tym wcześniej stycznosci.

Ad. 1

Lepiej zacząć od 1 G nacisku ( waga ! ) ciężarkiem przeciwwagi;

może być mało dołu pasma; wtedy próbujemy minimalnie zwiększać...

Ad. 2

Waga nie ma wiele do rzeczy - liczy się nacisk wkładki,

a materiał do testowania - zwykła starsza płyta MONO, albo np. centralnie głos wokalisty.

Ad. 3

Oś talerza - oś ramienia i wtedy igła ma się poruszać nie gorzej,

niż 0,5 mm od wyznaczonego szablonem toru.

Dobrze, gdyby headshell miał w przypadku niezgodności kąta "fasolki"

umożliwiające jego regulację; badanie za pomocą grafitu albo sztywnego drutu

przyklejonego do czoła wkładki, jak i przesięg, czyli czynną długość.

To w przypadku, gdyby się okazało, że nie igła dochodzi, albo przekracza

założony tor igły.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Hmmm. Ok.

Czyli 1-ke powiedzmy ze mamy zaliczoną.

2-ka - czyli antyskat ustawic rowny ustawionemu naciskowi ? I bez plyt pomocniczej (z materialem mono) sie nie obejde?

3-ka - czyli odleglość oś talerza <-> oś podparcia ramienia wyznacza/ma być równa odleglości: oś podparcia ramienia <-> igła ?

Fasolki montażowe w headshelu są.

Przepraszam ale musisz mi to wykladać łopatologicznie żeby nie było że myślimy o czymś innym. Mówiąc oś ramienia masz na myśli, to jak ja to rozumuję, oś PODPARCIA ramienia ?

I ten przysięg. Juz samo określenie wprawia mnie w zakłopotanie ;-)

"Czynna długość" TO inaczej (czasem) określenie "efektywna długość ramienia" ?

A rysik zarysowujący trajektorie z czoła wkładki - przecież on jest dobre kilka +mm od igły jak na to patrzeć mając na uwadze ze powstala linia ma nie odbiegać ponad 0,5mm od ideału ?

Ad.2 - czyli jeśli pozycjonowanie dźwięków na scenie bedzie poprawne (glos wokalisty centralnie) można uznać ze jest ok?

Jesli tak, to zostanie tylko walka z szablonem.

O!, gramofon to bedzie dokladnie takie bedziewie jak to pojawiajace sie na dole ekranu w reklamie :Sherwood PM 9805 ;-)

Jak założysz wydrukowany szablon na oś ( wpisujesz odl. oś talerza - oś obrotu ramienia,

czyli środek tej wypolerowanej części wewnątrz czarnego kapturka panewki )

to interesuje Cię tylko miejsce, gdzie staje po kolei igła i nic więcej.

Efektywna, tj. od osi ramienia do wierzchołka igły. Bywają wkładki wystające poza headshell,

a bywają mocno schowane, więc TYLKO IGŁA się liczy.

Zwykle wokalista jest nagrywany centralnie, gdyby więc "ciążył" w prawo czy lewo może to

oznaczać, że ASkating trzeba skorygować.

A azymut to jest czoło dokładnie w płaszczyźnie wydrukowanych kresek.

Ok.

Antyskating rozumię (tak mi sie wydaje),

Azymut zobacze w trakcie..

Odległość do igły a nie wkladki czy tez headshela to dla mnie logiczne. Potrzebowalem tylko wiedziec ile ma wynosic.

Czyli igła tyle samo od osi obrotu ramienia co oś obr. ramienia do osi obrotu talerza ?

Tylko że szablon... nie wiem czy ja go sobie sam załatwie. Nie znam dlugosci ramienia a czy szablony nie są dedykowane do konkretnych ramion (dlugosci) ?

Kurde to mial być prezent potrzebny na następny weekend. Nie wiem czy kupować ten szmelc czy wymyśleć coś innego.. :-/

Azymut to nie prostopadlosc igly do plaszczyzny plyty.. ?

Aaa!! Nie przeczytalem ze zrozumieniem. Czyli szablon drukuje wg odleglosci osi talerza do osi obr ramienia ?

Po ch.. Ci długość ramienia. Szablon rozpakowujesz, wpisujesz i drukujesz;

ja nie mając drukarki w domu korzystałem z tej w bibliotece...

To pierwsze. Wycinasz i po zrobieniu dokładnie dziurki ( na oś talerza )

i nałożeniu na talerz wiesz ( po chwili wszystko ) posiłkując się np. tym:

i podobnymi filmikami na YT....

Ten szablon jest uniwersalny; bywają inne ustawienia fabryczne, ale nie sądzę,

by się zbytnio różniły od tego, co wynika z tego szablonu.

Ważny jest kontakt igły; jego miejsce od osi ramienia wynikający z tego szablonu

plus jej kąt prosty wobec rowka. Możliwe, że sam montaż pokaże, że wszystko jest

jak najbardziej prawidłowo; tym bardziej, że nie istnieje jedna i jedyna trajektoria wkładki.

jest wiele teorii ...... i praktyki. Im dalej w las...;-)))

Gość rydz

(Konto usunięte)

Po co ten temat ?

Masz poniżej do wyboru do koloru w cenach kilku flaszek czyściochy .

Pozostaje tylko udać się do marketu i kupić , nim doniesiesz do miejsca zamieszkania obchodzić się jak z jajkiem bo może się popsuć .

Jak się to uda pozostaje tylko rozpakować / podłączyć i słuchać ??? :)

http://allegro.pl/gramofony-gramofony-20078?price_to=400&buyNew=1

Hej Rydzu, teraz to pojechałeś po rajtach ;-) to będzie nie wiele lepsze "coś" ale to co Ty przedstawiłeś to już wcześniej głośno powiedziałem: NO F@#$&* WAY, na to pieniędzy nie dam :-D

To będzie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) praktycznie identyczne tylko z innym nadrukiem/brandem.

Ej Buraczku, nie wkur... się na mnie ;-)

Ja tak strzelam.. ale jednak, co mam wpisać? chyba właśnie długość efektywną ramienia (a jej nie znam) czy nie?

aaaaaa! chyba że wpisuję odległość osi talerza od osi obrotu ramienia co pokrywa się z długością efektywną ramienia (?)

Kur... cierpliwości, zaraz załapie ;-) chyba już mi się to układa we łbie ;-) chociaż może na to nie wygląda :-D

a dokładnie TEN filmik sam wczoraj sobie włączyłem/oglądnąłem ;-)

Audioburak, ja po prostu mam chyba problemy z czytaniem ze zrozumieniem ;-) teraz czytam co napisałeś już chwile wcześniej i jest jak byk co mam wpisać itd

boże.. męczę Cię o pomoc a przelatuje w pośpiechu przez to co mi piszesz... Wybacz, moja wina.

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Wiesz , z takimi patefonami i wkładkami z prostym szlifem które wiele wybaczają , to jest dla początkującego więcej strachu niż to warte . :)

Jak będziesz miał patefon pod ręką wszystko stanie się proste , aż się zdziwisz , co najwyżej jakby ręce się trzęsły chlapnij ze dwie sety i będzie z górki . :)

:-D wiem, dokładnie to na samym początku napisałem - nie ma co się nad tym spusz...ć

i nie mam na myśli lekceważenia tematu tylko właśnie fakt że to najprostsza nie precyzyjna wkładka/igła.

Tu jedynie otrę się o pewne zagadnienia ale nie muszą być wyprowadzone na TOP - jestem tego świadom. Ale doświadczenie pozostanie i przyda się na przyszłość dla mnie ..jak sam coś w końcu kupię.

Jeśli dobrze to sobie już poukładałem nachodzi mnie pytanie : dlaczego nikt w instrukcjach dla początkujących nie napisał wprost że odległość: oś talerza- oś obr. ramienia ma być równa odległości: oś obr. ramienia - punkt styku igły => mają tworzyć trójkąt równoramienny gdzie oś obr ramienia to wierzchołek ..=> to zdaje się oznacza że gdyby ramie mogło przejść za połowę talerza przejechło by dokładnie przez jego środek/oś (?) ..czy nie ?

A co do wagi, to jak kupię taką jubilerską - ona ma "siodełko" trochę wyżej, nie tak nisko jak dedykowane do gramofonów

to nic nie szkodzi że pomiar np. nacisku będzie na uniesionym ramieniu > nie równoległym do płaszcz. talerza ?

Do pomiaru nacisku zdejmuję talerz i ważę na dorobionym z kartonu stelażu,

który ma dokładnie z wagą wysokość taką: talerz + mata + płyta.

Igła NIE przechodzi przez oś talerza; to zupełnie co innego, ląduje bliżej.

Tor jest dobrany pod kątem zapewnienia stałej równoległości powierzchni bocznych

szlifu igły do powierzchni ścianek rowka; to jest nadrzędne i dlatego powstało

bardzo wiele gramofonów tangencjalnych, gdzie wkładka miała stały kąt 90 st do

promienia płyty. Poszukaj sobie hasła, to zobaczysz.

Clearaudio głównie się w to bawi.

to nie mi, tylko żony ojcu. a do momentu zanim się tym zajmiemy jeszcze trochę (kilka tygodni) bo gramofon będzie prezentem na nowe mieszkanie - teściowa nie chce tam już widzieć tego jego starego plastikowego badziewia (po przeprowadzce) ;-D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.