Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary Grande Utopii Be

misiomor

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno trafił mi w ręce CD z archiwalnymi testami Audio, obejrzałem sobie test Grande Utopii Be JMLab'a i zdębiałem - pomiary wykazały że górny woofer (11") działa w obudowie B-R strojonej do 40Hz i nie jest filtrowany (elektrycznie) od dołu!!!

W takim przypadku dolny (15") subwoofer jest potrzebny jak kwiatek przy kożuchu, bo jak ktoś zapoda na tę konstrukcję 20Hz w słusznym natężeniu (jak wydaje się te 400000 PLN, to czasem można chcieć posłuchać sobie niskich zejść organów, do czego zachęca zresztą katalogowa f6 = 16Hz) to dostanie - przester górnego woofera!!!

Dlatego jednak warto mieć choćby background w DIY żeby widzieć jakie kity wciskają renomowani producenci w sprzęcie za taaaką kasę.

https://www.audiostereo.pl/topic/13178-pomiary-grande-utopii-be/

Cyt.: "Dlatego jednak warto mieć choćby background w DIY żeby widzieć jakie kity wciskają renomowani producenci w sprzęcie za taaaką kasę."

Sądzę, że warto mieć trochę szacunku i pokory dla innych, szczegąlnie tych uznanych. To że trudno bez analizy całej konstrukcji jednoznacznie powiedzieć jaki był cel takich a nie innych przyjętych rozwiązań, to jeszcze nie upoważnia do mówienia o wciskaniu kitu. No chyba, że samemu jest się "debeściakiem".

A tak "by the way" czy kolega "M" słuchał tych kolumn lub sam je pomierzył, rozebrał itp.

Chętnie usłyszę coś na temat osobistych (organoleptycznych) wrażeń, a nie sądy ex cathedra w stylu pewnego kolegi, który na tym forum wypowiada się na każdy temat od razu twierdząc w sposób zdecydowany że coś jest "cacy", a coś "be".

Ja utopię słuchałem i .... podobało mi się. Natomiast cena .... zdecydowanie nie. Nie kupię (za drogo i tyle nie mam). Ale jak ktoś ma nadmiar kaski, to czemu nie. Jego sprawa i nie sądzę, aby był to kit.

Pozdrawiam

Maciekw

Do maciekw:

Tutaj jest dział DIY, a więc można chyba dyskutować o konkretnych rozwiązaniach technicznych. Ja akurat wiem jak działa bassreflex i wiem również że jeżeli dostroję w.w. obudowę do 40Hz i nie odfiltruję elektrycznie od dołu to będę miał przestery na 20Hz.

Prawa fizyki są jakie są, niezależnie od firmowych znaczków na kolumnach oraz ich cen. Według pomiarów Audio rzeczony BR działa wręcz podręcznikowo, na 20Hz SPL głośnika i otworu leży jakieś 12 dB powyżej wypadkowej z tych dwóch źródeł. Ciekawe czy dystrybutor zgodziłby się na zapodanie na tę konstrukcję sygnału 20Hz, 50 V RMS (500 W RMS @ 5 ohm) - 500 W to deklarowana moc znamionowa a 5 ohm to deklarowane przez producenta minimum impedancji (naprawdę to minimum impedancji jest poniżej 3 ohm - ciekawe czy renoma producenta usprawiedliwia też takie kwiatki?). Uważam że w takim teście górny woofer odszedłby do krainy wiecznych łowów.

Pozdrawiam wszystkich maniaków DIY

PS. Od Grande Utopii Be znacznie sensowniej wygląda Nova Utopia Be, nie ma tam ponadto problemu z pierwszym odbiciem od podłogi i sufitu które poskutkowało wielką dziurą na 100Hz (SPL w pomieszczeniu) w pomiarach stereophile - Nova ma głośnik przetwarzający 100Hz znacznie niżej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.