Skocz do zawartości
IGNORED

Zbieram zamówienia - Van den Hul z metra

Atikas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam możliwość zakupienia przewodu sygnałowego Van den Hul z metra model M.C. D 300 MK III HYBRID i The Bay C5. Na początku grudnia jadę służbowo do Holandii. Minimum jakie muszę zakupić to 100m z każdego, a ja potrzebuję z tego po około 20m. W związku z tym mam pytanie do szanownych DIY-owców i nie tylko czy bylibyście zainteresowani resztą kabla? Cena 1 mb w przeliczeniu wyniosłaby 50zł. Proszę skaładać zamówienia tak jak to miało miejsce w przypadku kabla sieciowego.

[obrazekLUKASZ-214917_1.jpeg] [obrazekLUKASZ-214917_2.jpeg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1164-100001524 1170261759_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dane techniczne przewodów na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Czerwony to The Bay C5, a "brązowy" to M.C. D 300 MK III HYBRID.

Ukryta Zawartość

No własnie i tu jest problem. Sam bym wzioł 2m C5 ale jak je połącze :/

Miał ktos z tym doświadczenie?? Chybo tylko jakieś połaczenie zagniatane by wchodziło w grę.

Pierwsza możliwość, obwijamy drucikiem najlepiej posrebrzanym wiązkę przewodnika

i lutujemy. Druga zaciskamy na przewodniku węglowym blaszkę miedzianą, posrebrzaną

lub pozłacaną i lutujemy. Metody bardzo denerwujące jak brak specjalnych narzędzi.

Ostatnia metoda, kupujemy wtyk Nakamichi 8mm i skręcamy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zagniatania nie da się zrobić domowymi sposobami. Ale nie ma co pękać! Ten dodatek włókien węglowych w żyle przewodzącej to jest w cienkiej warstwie czarnego "plastiku" osłaniającego wewnętrzną żyłę. Jeśli wtyk jest lutowany, to należy odsłonić tylko sam koniec żyły, pozostawiając tak dużo czarnego jak się da. Przypuszczam, że można nawet pokusić się o lutowanie poprzez ten plastik. On się rozmazuje pod wpływem temperatury.

Dodam, że żyła wewnętrzna jest ze srebrzonej miedzi i lutuje się bez problemu.

D300 - ze względu na impedancję =75omów, nadaje sie na kable cyfrowe.

Przy okazji uwaga: kabel Cordiala gitarowy TopPerformance stosuje bardzo podobną topologię: żyła środkowa jest również otoczona czarnym, przewodzącym plastikiem. Jeśli tam nie ma problemów, to i tu również nie będzie.

>Inżynier

Na cyfrę nadaje sie kabel który ma impedancję falowa 75 Ohm/1 mtr/przy 1 MHz! A nie taki który ma impedancje strat 75 Ohm na 1 mtr!

Pewnie może i tez zagra..ale jak!?

To jak z tym lutowaniem? Porównywał ktoś ręcznie lutowany z oryginałem?

Koszt kabla niewielki może warto spróbować...

W tej chwili system (Marantz + Vincent) mam spiety AC DiamondBack-iem, mojej własnej produkcji. Ma sens wymiana na któryś z tych kabli? Niestety nie słuchałem jeszcze żadnego Vdh, ale sądząc z opinni na tym forum, może warto...

Właśnie też nie słuchałem tych VDH, z tąd moje pytanie o neutralność, był by ktoś tak miły i odpowiedział który z tych dwóch jest bardziej neutralny? System na jakim to ma działać CD (jeszcze nie wiem, na pewno jakiś tuningowany Filip lub Marantz) + Aleph P 1.0 + GC

Witam,

tutaj te kabelki sa po 5,84 Euro/mb.

Ukryta Zawartość

50zl/mb to chyba ciutke drogo?

Ukryta Zawartość

Zamawiam D300 - 4mb. Szukałem właśnie podobnego przewodu z metra i dobrze że nie kupiłem.

Atikas

Napisałeś że cena wyniosłaby 50pln za mb, jak mam to rozumieć, ulegnie zmianie? Czy wynosi dokładnie tyle za 1mb przy zakupie szpuli 100mb.

->Atikas

Sprowokowales mnie. Nie dzwonilem, ale wyslalem majla i dostalem odpowiedz:

"Subj: Re: Van den Hul cables

Date: Thu, 2 Dec 2004 10:32:36 +0100

From: "Eugen Weber"

----------------------------------------------------------------

Hello,

Bay C5 cost 6,20 Euro Meter + Shipping cost. You can find all our Produkt

in www.media-sun.de

Shipping to Poland no problem.

Best Regards

E.Weber"

Niedowiarkom moge wyslac kopie majla.

Pytalem o oba kable ale dostalem odpowiedz tylko co do Bay C5. Mysle, ze przy zakupie wiekszej ilosci cena bylaby jeszcze nizsza.

Dla niezorientowanych sredni kurs Euro w NBP wynosi dzisiaj 4,1827PLN.

6,20*4,1827=25,93zl

U producenta powinno byc duzo taniej.

Reasumujac: albo robisz b. kiepski biznes albo wrecz przeciwnie.

Troche gwoli usprawiedliwienia.

Bylem i w sumie nadal jestem zainteresowany tymi kabelkami, i nawet przymierzalem sie do zlozenia zamowienia u atikasa. Ale zaczalem grzebac po forum w poszukiwaniu informacji na ich temat i w ktoryms z watkow (nie pomne w ktorym -> wyszukiwarka) natknalem sie na adres tego sklepu. Rzucilem linka w tym watku i wot wsio.

Takze, atikas, nie przeprowadzalem "specjalnego sledztwa" w tym temacie - ale jak sam chciales...

mysle, ze pomysl jest do rozwazenia, bo chyba ten ktory byl nasieniem tego watku umarl smiercia naturalna (troche samobojcza)

ja, poniewaz jestem swiezy na tym forum, chociaz obserwuje je od dluzszego czasu, nie podejmuje sie rzucenia takiego tematu-hasla

poza tym nie mam doswiadczenia z zamowieniami z zagranicy - allegro i sklepy w Polsce to jednak to nie to samo

tak wiec sadze, ze ktos o juz ustalonej pozycji na forum moglby sie podjac organizacji takiego zakupu, w imieniu zglaszajacych chec.

i to by bylo na tyle

dobranoc Panstwu

-> Atikas

Musze Cie oficjalnie przeprosic!!! Zarzucilem Ci posrednio probe naciagniecia forumowiczow. VERY SORRRRY!!

Otrzymalem wlasnie maila z tego sklepu w Niemczech, ze jednak faktycznie juz nie sprzedaja kabli sygnalowych Van den Hul na metry. Cholerne osly dopiero teraz wywalili je z oferty ze strony internetowej. I jeszce maila przyslali, ze je sprzedaja!!! A mowia, ze Niemcy tacy uporzadkowani!

Jeszcze raz przepraszam.

I jezeli to jeszcze aktualne to przylaczylbym sie do zamowienia na 2 m D 300 MK III HYBRID.

Daj znac na maila, czy jeszce zbierasz zamowienia: mm(AT)free.pl

• 4 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.