Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz i CD do 4200 zł (nowe). Kolumny mam (Monitor Audio RX1)

NewbieOpera

Rekomendowane odpowiedzi

No to poluj szybko modele 1520 są wyprzedawane i zapominamy o nich. Cena już nie spadnie.

Sprawdź jeszcze atolla, set magnata z ma600, czy yamahe as701 z cd300.

Pozdrawiam

No to temat rozwiązany :-))))

Specjalne wziąłem wolne i dzisiaj udało mi się odsłuchać zarówno Exposure 1010, jak i Yamaha CD-S700 z A-S701, jak i

Rotela CD14 + RA11 v2

Słuchałem na swoich monitorach i miałem też podpięte monitory ELAC BS 244.3 (cudo!! To będzie zdecydowanie mój następny zakup)

Exposure zagrał fajnie, nawet ciekawszy, głębszy nieco dźwięk niż Cambdridge, ale niestety w kwestii przestrzeni i góry było tak sobie.

Yamaha kompletnie mnie rozczarowała. Kluchowaty dół, ogólnie troszkę suche brzmienie i w zasadzie bez rewelacji w żadną stronę.

Jak podłączyli mi w/w Rotela, to jednak równica była MOCNO zauważalna. Ten Rotel z RX1 absolutnie nie brzmi za jasno! W

zasadzie brzmienie takie bardzo zrównoważone, jakby delikatniejsze i głębsze niż CA, ale bardzo treściwe, detaliczne (być może ta ilość detali

daje takie wrażenie). Brzmi zdecydowanie naturalniej i ładniej niż Cambdridge i nie ma tak nachalnie podbitej góry. Wyjątkowo dobrze zabrzmiały

wokale i fortepian. Nic nie jest tu przesadnie rozjaśnione, a dynamika, przetrzeń w średnicy i dole lepsza niż miałem z klockami CA i lepsza niż z Exposure.

Koniec końców kupiłem tego Rotela. Wyszło 5100 pln za oba klocki. Więcej nie chcieli opuścić, bo wzmak i tak był przeceniony z 3200 na 2440, a CD jest nowiuśkie.

Posłucham teraz dłużej, potestuje więcej płyt, a ponieważ już wiem, że ten Rotel z Elac'ami gra o dwie klasy lepiej niż z RX1, to jak wspominałem za niedługo wymienię sobie jeszcze monitory.

Dzięki za podpowiedzi!

I widzisz, to jest właśnie to....swoje ucho. Pisać, polecać można dużo ale test to wszytko zweryfikuje.

Szkoda że Marantz czy Denona nie testowałeś.

Najważniejsze że jesteś zadowolony.

Gratuluje zakupów :)

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Szkoda że Marantz czy Denona nie testowałeś.

Przyznam szczerze, że ten Rotel zagrał mi tak fajnie, jakoś tak "inaczej" i "z klasą", że (szczególnie po wrażeniach z poprzednimi zestawami),

stwierdziłem że to jest to czego szukam :-) Teraz posłucham kilka dni na spokojnie, żeby poczuć sprzęcik lepiej, przy bardziej zróżnicowanych płytach.

Acha. Jedyne co mnie dziwi to wysuwana tacka w tym CD14. Jest cieniutka i miękka. Nie ma miejsca na palce po bokach, więc przy wyjmowaniu

płyty trzeba wkładać paluch w otwór w płycie, a przy minimalnym nawet nacisku z góry "czuć" że tacka się leciutko ugina. Z drugiej strony chwalą wszędzie

ten CD za konstrukcję, za dopracowanie detali, więc może to tylko jakaś moja nadwrażliwość... ;) W każdym razie płytę teraz wyjmuję tak delikatnie jakbym bombę

rozbrajał... Mam nadzieję że ten mechanizm będzie jednak trwały i bezawaryjny. Rotel opinie ma chyba raczej dobre w tej materii.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.