Skocz do zawartości
IGNORED

Naprawa Yamaha AX-1

chrisatublik

Rekomendowane odpowiedzi

Czy możecie polecić kogoś kto może mi doprowadzić do porządku wzmacniacz Yamaha AX-1. W serwisie w Markach już byłem i jak widać dalej szukam ...

Wzmacniacz niby działa, ale czasami zanikają niektóre kanały. Bywa, że wszystkie. Najczęściej w trybie kina, ale zdarza się też w stereo. Czasami pomaga restart wzmacniacza a czasami nie. Na wyjściu słuchawkowym (w stereo) jest zawsze Ok.

https://www.audiostereo.pl/topic/131950-naprawa-yamaha-ax-1/

Sam możesz to naprawić.

Na "plecach" AX-1 znajdziesz wyjścia "MAIN OUT" oraz wejścia "MAIN IN". Te wyjścia wejścia są automatycznie wyłączane/włączane. Z racji wieku stycznik który jest na owych wyjściach wejściach już jest zabrudzony i nie działa poprawnie.

Kiedy wetkniesz kabel RCA w wyjścia pre out to automatycznie wyłącza się wówczas sygnał na kolumny.

Kiedy wetkniesz kabel RCA w wejścia main in, center in to AX-1 będzie wówczas automatycznie przestawiona w końcówkę mocy i sekcja przedwzmacniacza dla danych kanałów zostanie wyłączona

Najprostsza więc naprawa to połaczyć za pomocą kabla RCA albo za pomocą zwory wyjście MAIN OUT z wejściem MAIN IN. Tym sposobem robisz pętlę, która zastępuje wewnętrzne automatyczne styczniki.

Można to naprawić za kilka złotych dobierając się fizycznie do tych styczników i ręcznie je czyścić - to są zwykłe zwory blaszkowe - trzeba tylko rozebrać plecy tego potwora.

Możesz też popsikać preparatem do czyszczenia styków KONTAKT S wprost do każdego wejścia/wyjścia na panelu preout/main in. Popsikaj a potem włóż wtyk RCA i poruszaj nim w gnieździe. W miarę potrzeby powtórz czynność.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

• 2 tygodnie później...

witam mam podobny problem przednie A nie działają tylne to samo centralny ok B ok kupiłem końcówkę stereo i podłączyłem na tyły i jest w porządku wysyłanie do serwisu kurierem dziękuje 300km pozdrowienia na razie

Witam tak to umnie funkcjonuje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam mam podobny problem przednie A nie działają tylne to samo centralny ok B ok kupiłem końcówkę stereo i podłączyłem na tyły i jest w porządku wysyłanie do serwisu kurierem dziękuje 300km pozdrowienia na razie

Polecam

Ukryta Zawartość

Bardzo niska kwota - zapewniam, że nabytek okaże się wielce pomocny.

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Dzięki yayacek za odpowiedź, nie spodziewałem się, że tak szybko ktoś napisze.

Połączę te wejścia, przy najbliższej okazji, ale chciałbym się upewnić. Potrzebuję trzy kabelki RCA, tak? Na obrazku widzę in i out dla Main L/P i Center.

Potrzebuję trzy kabelki RCA, tak? Na obrazku widzę in i out dla Main L/P i Center.

Tak.

Potrzebujesz trzy kabelki albo trzy zwory.

Yamaha stosowała w swoich wzmacniaczach zwory na łączach PRE OUT - MAIN IN. To były zwykłe druty odpowiedniej grubości i stosownie wygięte. Ogólnie mówiąc jakość tych zwór we wzmacniaczach stereo nie miała znaczenia, gdyż w opcji PURE DIRECT sygnał szedł osobną ścieżką na końcówkę mocy pomijając te zwory.

W przypadku AX-1 zastosowano nowinkę techniczną czyli zwory elektryczne. Wyeliminowano zwory drutowe i w ich miejsce wstawiono zwory elektryczne.

Na zdjęciach poniżej

- oryginalne zwory z Yamaha

- zwory kosztujące chore pieniądze

- wzmacniacz Yamaha AX-750 ze zworami na plecach

- wzmacniacz kina domowego Yamaha DSP A-1 ze zworami na plecach

Ukryta Zawartość

post-1956-0-03408600-1489335267_thumb.jpg

post-1956-0-18143600-1489335280_thumb.jpg

post-1956-0-20253100-1489335292_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Wyeliminowano zwory drutowe i w ich miejsce wstawiono zwory elektryczne.

Czy za funkcję "zwory elektrycznej" odpowiadają układy IC2 / IC3 tj. TC9274N-013?

Czy po zwarciu "MAIN IN" z "MAIN OUT" będzie nadal działać regulacja głośności?

Pozdrawiam

Dla ułatwienia załączam skrawek schematu z sewisówki (str. 60 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

post-38458-0-11867900-1529305880_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK, już chyba wiem o co chodzi :) włożenie zworek w gniazda MAIN IN <-> MAIN (PRE) OUT powinno załatwić problem. Nie ma to nic wspólnego z układem IC2 / IC3.

Ukryta Zawartość

post-38458-0-36203800-1529395778_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak poradzili sobie z tym koledzy na jednym z niemieckich forum:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (str. 6 - zmostkowanie poprzez zlutowanie na PCB)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Dziękuję yayacek, ale jak wytargałem w końcu tego kloca z szafki, to okazało się, że to już jest zmostkowane. Sprzęt był w serwisie swego czasu to oni to zrobili, ale jak widać nie na długo pomogło. W sumie to sprzęt już jest bardzo wiekowy i właśnie doszedłem do wniosku, że dostatecznie mnie zmęczył i pora rozejrzeć się za czymś współczesnym. Otworzę nowy wątek.

Ten pewnie można zamknąć. Zastanawiam się tylko, czy na tym forum jest jakiś system formalnych podziękowań? Nie widzę nic takiego. Może trzeba polubić post?

Dziękuję yayacek, ale jak wytargałem w końcu tego kloca z szafki, to okazało się, że to już jest zmostkowane. Sprzęt był w serwisie swego czasu to oni to zrobili, ale jak widać nie na długo pomogło. W sumie to sprzęt już jest bardzo wiekowy i właśnie doszedłem do wniosku, że dostatecznie mnie zmęczył i pora rozejrzeć się za czymś współczesnym. Otworzę nowy wątek.

Ten pewnie można zamknąć. Zastanawiam się tylko, czy na tym forum jest jakiś system formalnych podziękowań? Nie widzę nic takiego. Może trzeba polubić post?

wyjmij zwory i włóż jeszcze raz . jeżeli nie pomorze to , wystaw go na sprzedaż . może będę zainteresowany info na priv

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.