Skocz do zawartości
IGNORED

Moode - RuneAudio - Volumio

Kryspin

Rekomendowane odpowiedzi

Jakich systemów używacie i dlaczego ?

Jakie zalety przekonały Was do tego wyboru, a jakie wady spowodowały odrzucenie innych.

Proszę o subiektywne opinie.

Zainstalowałem te trzy systemy i poniżej krótkie porównanie. Skupiłem się na technicznej stronie i obsłudze.

Urządzenia:

Dysk NAS Synology – Ethernet

Rasberry Pi3 – Ethernet

Interface Amanero Combo384 – USB, połączony przez I2S do DAC LampizatOr

Wszystkie systemy:

Pliki z NAS, obsługa przeglądarka.

Obsługiwane - Stereo 24BIT/192kHz, Stereo 24BIT/96kHz, MQA stereo original resolution (24/44.1), CD 16BIT/44kHz

Nieobsługiwane - DSD

To ograniczenie samego Amanero i sterowników Linux.

RuneAudio

Rozpoznanie urządzenia: Combo Amanero

Skanowanie biblioteki – 15 minut.

Bubbleupnp – wszystko OK, przeglądarka pokazuje tagi, informacje o jakości, okładkę.

Airplay – po instalacji nie działa.Po dokonaniu modyfikacji wszystko OK, przeglądarka pokazuje tagi, informacje o jakości, okładkę.

Źle się wyłącza i rebootuje.

Brak sprawdzenia nowej wersji oprogramowania, lub robi się to automatycznie (tego nie wiem)

Moode

Rozpoznanie urządzenia: USB Audio device

Skanowanie biblioteki – 22 minuty.

Bubbleupnp – wszystko OK, przeglądarka pokazuje tagi, informacje o jakości, okładkę.

Airplay – nie działa, nie znalazłem rozwiązania.

Przy zapisywaniu ustawień MPD pokazuje błąd.

Volumio

Rozpoznanie urządzenia: Amanero

Skanowanie biblioteki – 25 minut.

Bubbleupnp – OK, przeglądarka nic nie pokazuje, w kolejce nie pojawiają się utwory.

Airplay – OK, przeglądarka nic nie pokazuje, w kolejce nie pojawiają się utwory.

https://www.audiostereo.pl/topic/132013-moode-runeaudio-volumio/

usłyszałeś jakieś róznice w brzmieniu pomiedzy nimi?

Różnic w brzmieniu między nimi nie zauważyłem, wydają się takie same.

Nie mam sprzętu, żeby zrobić taki test potwierdzający.

Systemy instalowałem kolejno na jednej karcie, a to zajmuje trochę czasu.

Stabilność działania interface w przeglądarce:

1. RuneAudio

2. Moode

3. Volumio

Korzystam z rune głównie ze względu na jego stabilność i szybkość odświeżania biblioteki, jeszcze mi się nie zdarzyło żeby coś zawisło czy wyrzuciło z systemu. Moode mi się wysypywało, gdzieś wyczytałam, że to może być wina dysku HDD ponoć działa lepiej z NAS (póki co nie mam). Natomiast volumio bardzo długo odświeża mi bibliotekę jak tylko wgram jakieś nowe pliki. Na volumio jak przełączam (zmieniam) kawałek za każdym razem mój irdac delikatnie pyka. I jeszcze jedna rzecz która mi nie pasowała na volumio to mieszanie kolejności kawałków na płycie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.