Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha Pianocraft CDX-E410 - czym zastąpić pilota

Imadlo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam CD od Pianocrafta, model jak wyżej. Ma on tę właściwość, że zdalne sterowanie odbywa się poprzez kabel systemowy z amplitunera będącego częścią zestawu Pianocraft. Problem taki, że ja tego amplitunera nie posiadam i posiadał nie będę. Wiedziałem że tak jest, godze się w ogólności z brakiem pilota, ale zastanawiam się czy nie da się tego jakoś "oszukać"... Czyli jak dorobić zdalne sterowanie...

Tutaj leży sobie serwisówka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Elektronik ze mnie jest kiepski, ale oglądając schemat (strony 19 i 24) zaczynam dochodzić do wniosku ( i tu potrzebuje pomocy szanownych kolegów, czy ten wniosek jest słuszny), że to co przychodzi przez ten kabel systemowy z amplitunera to jest praktycznie "czysty" syglał z odbiornika IRDA (przez "praktycznie czysty" rozumiem że już "obcięty" z nośnej 38kHz):

"1.2. Format of RX command

RX command is the request of RX to CD unit and the operation button code for CD.

Both are expressed by the remote control code of the NEC format. And the signal wave form is the demodulated

signal of remote control IR signal."

Jeśli by tak było, to czy dorobienie zdalnego sterowania do tego CD nie jest tak trywialne jak po prostu podłączenie odbiornika IR Nec 38kHz do gniazda System Control (bus-in, gnd, zasilanie odbiornika bym wziął z jakiegoś dogodnego pinu VDD) i dokupienie pilota/zamiennika od amplitunera? Moje pytanie wydaje mi się o tyle głupie, że jeśli by tak było, to po co w ogóle chciało im się kombinować tym Panom z Yamahy z jakimś system-bus skoro mogli dodać drugi odbiornik w CD-ku? (z resztą tak chyba było w starszych modelach PianoCrafta?).

Dziękuje z góry za konsultacje/pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jeśli by tak było, to po co w ogóle chciało im się kombinować tym Panom z Yamahy z jakimś system-bus skoro mogli dodać drugi odbiornik w CD-ku? (z resztą tak chyba było w starszych modelach PianoCrafta?).

Po pierwsze po to żebyś dokupił ampli :)

Po drugie to jest komunikacja poniekąd dwukierunkowa. Wyłączasz np jednym przyciskiem i wyłączają się oba. Kiedy laser się ustawia czyli CD jest zajęty wyła sygnał do ampli żeby ten mu nie przeszkadzał itd.

W każdym razie piszą, że tym złączem płynie właśnie zdemulowany sygnał pilota NEC, więc całkiem prawdopodobne że

dorobienie zdalnego sterowania do tego CD nie jest tak trywialne jak po prostu podłączenie odbiornika IR Nec 38kHz do gniazda System Control

tak to właśnie jest :)

Po pierwsze po to żebyś dokupił ampli :)

Po drugie to jest komunikacja poniekąd dwukierunkowa. Wyłączasz np jednym przyciskiem i wyłączają się oba. Kiedy laser się ustawia czyli CD jest zajęty wyła sygnał do ampli żeby ten mu nie przeszkadzał itd.

W każdym razie piszą, że tym złączem płynie właśnie zdemulowany sygnał pilota NEC, więc całkiem prawdopodobne że

Dzięki bardzo, zakupie odbiornik, pilot, przemyślę, zrealizuje i dam znak czy teoria była prawidłowa :)

• 1 miesiąc później...

Witam,

Może szerszego zainteresowania to nie wywoła, ale opiszę efekt dla potomności. Ktoś kiedyś będzie szukał to znajdzie - nawet jeśli to tylko PianoCraft :)

Więc może od razu napiszę, że się udało - teoria była prawidłowa - zgodnie z opisem w serwisówce po kablu przychodzą wprost zdemodulowane komendy z odbiornika IR w standardzie NEC (38kHz). Podłączenie tego odbiornika pod gniazdo systemowe i dokupienie odpowiedniego pilota (zamiennik) sprawia, że można sterować CD Pianocrafta bez posiadania amplitunera.

Rzeczy na które chciałbym zwrócić uwagę:

-zasilanie odbiornika wziąłem sobie z gniazda oznaczonego jako CN51, normalnie nie jest tam w tym modelu podłączone nic (a co by mogło byc podłączone to nie wiem dokładnie - może jakiś odbiornik bluetooth albo stacja dokująca..). Jest tam 5v i tyle nam dokładnie potrzeba bo...

-poziomy sygnałów logicznych na tym połączeniu (ampli - cd) są właśnie 5V. Logiczne jest że musimy mieć odbiornik 38kHz tolerujący zasilanie >=5V (nie wiem czy są inne.. ale tak na wszelki wypadek). W moim przypadku był to TSOP4838 kosztujący jakieś grosze.

-złączem pod które chcemy się podpiąć wyjściem z odbiornika IR jest nóżnka 3 gniazda SYSTEM czyli inczej mówiąc wyjście odbiornika IR kierujemy na czubek kabla jack stereo 3.5mm. Po przeczytaniu serwisówki pierwszy raz byłem pewien, że to powinna być nóżna 2, po prostu nóżka 3 oznaczona jest jako BUS_OUT a druga jako SYSTEM. Chodziło im jednak chyba bardziej o "BUS_OUT_from_system" oraz "to_SYSTEM". Łatwo to sprawdzic podłączajac najpierw sam kabel mini-jack stereo i sprawdzając co na nim jest - na czybku (tip) będzie cały czas +5v, na ring (drugim elemencie wtyczki) będzie się zmieniać - zobaczymy tam 3.3V gdy CD będzie w stanie STOP i 5v gdy będzie odtwarzać płytę. Tym razem wszystko idealnie zgodnie z instrukcją w serwisówce.

-pilot (zamiennik) jaki zakupimy musi być konieznie od wersji PianiCrafta z CD. Tzn.bliżniaczym modelem do MCR-410 był MCR-810 z DVD zamiast CD. Sek w tym, ze miały one RÓZNE piloty, bo i kody komend sterowania, tak wiec zadna miara nie posterujemy CD pilotem od wersji z DVD i odwrotnie.

W moim przypadku efekt jest taki ze działają wszystkie dostepne funkcje prócz DIMMER.

Pozdrawiam.

• 5 tygodni później...

Witam serdecznie

Przepraszam , że się wtrącam ale potrzebuje pomocy

Jestem posiadaczem sprzętu audio yamaha pianocraft mcr-840. Od pewnego czasu nie dziala mi gniazdo na ipoda , sprzet jest juz po gwarancji , wiec pozwolilem sobie go rozebrac w celu zapozniania sie z usterka. No i okazalo sie , ze ktos za mocno lokowal w stacji ipoda i uszkodzil zlaczke. Probowalem ją jeszcze ratowac , ale bez skutku , styki zostały powyrywane z ukladu.. Tak wiec moje pytanie jest nastepujace gdzie dostane cala plytke sterujaca na ktorej znajduje sie te gniazdo ipoda. Na plytce byl zapisany nr ktory podaje 62131C , Czy ktos moze mi pomóc jestem laikiem ale mam elektronika ktory by mi ta czesc wymienil jednak on nie moze mi pomoc w zdobyciu tej czesci. Dlatego potrzebuje namiaru na dostawce ??? Czy ktos rowniez orientuje sie jaki jest koszt tej plytki???

Z góry dziękuje za podpowiedzi i informacje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.