Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe kolumny do Nad 326 ...

gross12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mój obecny zestaw to Nad 326, Klipsch R26f, Denon dcd 720 ae.

Pokój 20m2.

Muzyka - Rock, Metal, Pop.

Brakuje mi w obecnych kolumnach dociążenia, wypełnienia, masy w dźwięku, szczególnie przy muzyce Metalowej.

Powoli przymierzam się do ich wymiany, chcę przeznaczyć max 3500 zł.

Ogólnie ta werwa Klipschów i ich dosadność mi się bardzo podoba, gdyby tak dociążona była niższa średnica i mocniejsze niskie tony to byłoby elegancko ...

Super byłoby jakbyście podali jakieś propozycje , aby zawęzić pole poszukiwań do odsłuchu ...

Pozdrawiam serdecznie ...

https://www.audiostereo.pl/topic/132182-nowe-kolumny-do-nad-326/

No to ja zacznę, RP 260F :-P 280F byłyby lepsze ale pokój chyba za mały.

Słuchałem tych Twoich R26f jak dla mnie brzmią kiepsko, jakby była dziura w brzmieniu, dziwię sie, że tyle z nimi wytrzymałes. Wersja Reference Premierę brzmi duuuzo lepiej. Nadal słychać trochę braki w niższej średnicy ale jest dobrze.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Jeśli potrzebujesz większego wypełnienia dźwięku na dole pasma to warto spróbować z kolumnami ELAC.

FS 77 http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/elac-fs-77.html

ewentualnie DEBUT F5 http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/elac-debut-f5.html

Przy czym są to kolumny grające mniej górą pasma...

Super jakbyś wpadł na odsłuch, mamy NADa 326 i kolumny ELAC w salonach.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

DjTechnics dzięki za odzew ;)

Właśnie po cichu też myślę nad RP 260F, czytałem , że ponoć RP280 grają równiej z wyraźniejszą średnicą, ale właśnie obawiam się , że mogą być trochę za duże na 20m2, chociaż kto wie ;)

Pytanie czy te największe kobyły mój Nad by dał radę napędzić bo z Rp-260 raczej by sobie poradził ...

Czytałem , że ogólnie seria Rp gra bardziej dociążonym dźwiękiem niż Rf, czy ogólnie jakość dźwięku poza dociążeniem również jest lepsza ?

Top-hifi również dzięki za propozycje , już biorę się zaczytanie o Twoich propozycjach ...

Oczywiście jakość dźwięku jest lepsza na wysokich jest łagodniej i przyjemniej. Mamy bardziej muzykalna średnicę. Bas jest mniejszy niż serii R, lecz nadal na wysokim poziomie ;-)

Ja mam 250tki i brakuje mi niskiej średnicy a poza tym Gut ;-)

Muszę zawsze dodać na amplitunerze +2 na basie żeby dociazylo trochę te niska średnicę bo na zero jest kiepsko, a jestem zwolennikiem słuchania bez EQ, ktoś zaraz napiszę, że to przez małe przetworniki, nie prawdę sprawdzałem na 10cm wooferkach i tam średnica dociazona.. Taki już charakter tych kolumn.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

No właśnie tej muzykalnej średnicy mi brakuje. U mnie jest ona taka .... sucha i dosyć szczupła ...

Czy mam rozumieć , że np w Rp260 niskie tony są "mniejsze" od R26f?

Moje pomieszczenie generalnie jest trochę do d..y.

Chodzi o to , że pokój wycisza mi dosyć niskie tony.

Z akustyką walczyłem już na wiele możliwuch sposobów, kombinowałem , jeżdziłem z kolumnami, wygłuszałem, odgłuszałem ;) , no nieważne. Zawsze za mało niskich tonów. Sam pokój to kwadrat więc na dzień dobry nezbyt ciekawie. No ale to inna kwestia.

Słuchałem tych Twoich R26f jak dla mnie brzmią kiepsko, jakby była dziura w brzmieniu, dziwię sie, że tyle z nimi wytrzymałes.

Sam się dziwię ;)

Dobrze to ująłeś - dziura w brzmieniu. Kupiłem je kiedyś używane w dobrej cenie - po przejściu z zestawu komputerowego byłem zachwycony ;) No ale już nie jestem ;)

Apetyt rośnie w miarę jedzenia ...

Jeśli masz mało tego basu, to może powinieneś wypożyczyć sobie do domu te RP280F one mają więcej tej średnicy której mi właśnie brakuje.

Poczekajmy może Krzysiek się odezwie on ma troszkę większy pokój i ma 280F z Nadem, i również słucha metalu.

Dzięki ;)

Słuchałem kiedyś jeszcze takich kolumn jak Dali Zensor 7 , Monitor Audio Bx6, ale to nie moje brzmienie.

Dali Zensor 7 za mdło, za delikatne. Monitor Audio Bx6 nie miał jak dla mnie werwy, kopa , choć lepiej już było niż z tymi Zensorami ...

Żadne inne kolumny nie mają takiej werwy i kopa jak klipsch.

To nie pasuje co piszesz o basie. Kolumny / elektronika wygrzane? Jakie kable masz? Nawet niższa seria reference to nie są popierdułki zwłaszcza z nadem

Kable mam Melodika Mdc2400 4mm2.

Poprzednio miałem wzmacniacz stary Pionnera z serii Reference i tez miałem mało basu. Dopiero niskie tony się pojawiały jak wcisnąłem Loudness, a nie jestem fanem użycia korekcji. A ten Pioneer generalnie słynął z mocy Basu.

Teraz mam Nad 326 , ogólnie całość brzmi lepiej ale niskich tonów u mnie jest nadal straszliwie mało.

Generalnie jakbym miał opisać moc /głośność/ w skali od 1 do 10 poszczególne pasma to tak:

Niskie tony:1-2

Średnie tony:3-4

Wysokie tony-10

Z kolumnami kombinowałem, jeździłem, przyblizałem je na 2 cm do ściany tylnej i nic - 0 poprawy.

Może mam je uszkodzone - można to jakoś sprawdzić ?

Dodam , że jak dam trochę głośniej to dmucha z BR , ale naprawdę słabo z mocą tych niskich tonów.

Kolumny prawidłowo podłączone, napewno grają zgodnie z fazą bo wokale mam zawsze po środku, jakby były w przeciw fazie to raczej by się to rozmywało .

Mam drugie pomieszenie , ale taki sam układ i to samo ...

Ps. kolumny wygrzane, jakieś 2 lata temu kupiłem je używane roczne.

Coś musi być nie tak. Nigdy bym nie uwierzył, że te kolumny maja tyle basu, ile napisales. Jak masz podpięte pod terminale te przewody melodiki?

bez bananów , ani widełek, na gołe druty pod dolne terminale.

Krzysiek B - tak mam zrobione.

Generalnie ze zworkami jest jeszcze więcej wysokich tonów.

Bym musiał te kolumny zabrać zupełnie do innego mieszkania i sprawdzić.

90% daje , że to moje pomieszczenie tak wygłusza te niskie tony.

Wrzuć jak możesz zdjęcie pokoju, jestem ciekaw jak to wygląda. Może w miejscu odsluchowym się zdarzyć brak basu, ale w rogu pokoju musi być efekt dyskoteki na tych kolumnach, wydaje mi się, że coś może być w nich uszkodzone... Z obu kolumn masz taki efekt?

A więc tak, z obu kolumn taki sam efekt.

Jeśli chodzi o pokój to ani w rogach pokoju odsłuchowego , ani w przedpokoju, ani w innym pokoju nie mam nigdzie podbitego basu.

Nigdzie nuie ma miejsca gdzie on by się mocniej składował. Wszędzie jest tak samo.

Mało tego nawet jak jedną kolumnę dałem blisko ściany w róg pomieszcznia a drugą ustawiłem "normalnie" to nie było podbitego basu z tej z tej kolumny w rogu.

Oczywiście jak zrobie głośniej to głośniki się poruszają , wygląda wszystko ok.

Pokój mam całkiem niezle zaadoptowany akustycznie. Trójkąt równoboczny odsłuchu zachowany. Zresztą to nieistotne bo co bym nie robił to 0 efektu.

Jak podgłaśniam niskie tony potencjometrem to oczywiście się wzmacniają, ale moim zdaniem , te ich wzmocnienie nie jest adekwatne do reszty pasma.

To nowy wzmacniacz, mam go od około tygodnia. Grałem po jakieś 3h dziennie.

Co nie zmienia faktu, tak jak pisałem wcześniej, że miałem przed nim inny wzmacniacz, który był wygrzany - miał ponad 20 lat ;) i też było mało niskich tonów.

Odkręć jeden głośnik niskotonowy i podepnij go bezpośrednio pod wzmacniacz będzie wiadomo coś więcej.

Mimo to polecam pogranie nim ze 100 godzin. Jak mój nad był nowy to też grał bez dociążenia. W tedy miałem rp260 i zamówiłem interkonekt Van Den Hula. Na początku było ok, potem jak już wzmacniacz się wygrzał meble mi skakały w pokoju.

Jest jeszcze coś co może się wydawać abstrakcją ale zbyt mocne dokręcanie kabli w terminalach przy kolumnach też spłaszcza bas.

Jak by co to kupuj rp280. Nadmiar basu można skuteczne opanować odpowiednimi kablami sygnałowymi.

Krzysiek ale on pisał, że ma prawie zero basu, czy to stary czy nowy wzmacniacz. Jak wykreci głośnik to będzie wiadomo czy zwrotnica czasem nie uległa awarii.

Dziękuję za odpowiedzi ...

Poluzuje terminale z kablami, nawet z czytej ciekawości, faktem jest , że z reguły wszystko bardzo mocno dociskam, przykręcam.

A jak miałoby wyglądać podłączenie samego głośnika pod wzmacniacz? Normalnie przewodami plus do plusa i minus do minusa? i na małych głośnościach sprawdzać?

Wtedy bym musiał 4 glośniki sprawdzić czy tylko jeden wystarczy?

Po czym rozpoznać wtedy ze jest ok , albo nie?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Krzysiek B na ile masz odstawione od ścian Rp 280?

W stosunku do Rp 260 mają lepsze niskie tony i średnicę?

Jak się ogólnie mają dźwiękowo te Rp260 do 280?

Do Rp280 musiałbym trochę dołożyć , ale może faktycznie warto ...

Dzięki Panowie za pomoc ...

Normalnie podlacz plus do plusa, jak będzie różnica to na pewno ją usłyszysz.

Jeden wystarczy, bo jak zagra dobrze to znaczy, że coś nie tak ze zwrotnica.

Ten głośnik wsadz chociaż trochę z powrotem do obudowy i zobaczysz...

Dziękuję za odpowiedzi ...

Poluzuje terminale z kablami, nawet z czytej ciekawości, faktem jest , że z reguły wszystko bardzo mocno dociskam, przykręcam.

A jak miałoby wyglądać podłączenie samego głośnika pod wzmacniacz? Normalnie przewodami plus do plusa i minus do minusa? i na małych głośnościach sprawdzać?

Wtedy bym musiał 4 glośniki sprawdzić czy tylko jeden wystarczy?

Po czym rozpoznać wtedy ze jest ok , albo nie?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Krzysiek B na ile masz odstawione od ścian Rp 280?

W stosunku do Rp 260 mają lepsze niskie tony i średnicę?

Jak się ogólnie mają dźwiękowo te Rp260 do 280?

Do Rp280 musiałbym trochę dołożyć , ale może faktycznie warto ...

Dzięki Panowie za pomoc ...

jakieś 20 cm od ścian. RP260 mają bardziej dominujący bas i mają mniej sopranów. RP280 mają bardziej przejrzystą średnicę i lepiej panują nad basami. Są też jaśniejsze od rp260. RP280 są też wyraźnie głośniejsze na tych samych poziomach na wzmacniaczu. Z tym, że jak tak wspomniałem wcześniej o sygnałówkach, używam Audioquesta, bo on ma mało basu i nie mam z tymi kolumnami żadnych problemów. RP260 musiałem przytykać gąbkami. Nawet marzy mi się skrycie rf 7 III, hehe.

To daj znać Gross co z tym testem, bo jestem bardzo ciekawy. Co Ty gadasz Krzyś jeszcze Ci mało :-P?

DjTechnics dzięki za odzew ;)

Właśnie po cichu też myślę nad RP 260F, czytałem , że ponoć RP280 grają równiej z wyraźniejszą średnicą, ale właśnie obawiam się , że mogą być trochę za duże na 20m2, chociaż kto wie ;)

Pytanie czy te największe kobyły mój Nad by dał radę napędzić bo z Rp-260 raczej by sobie poradził ...

Czytałem , że ogólnie seria Rp gra bardziej dociążonym dźwiękiem niż Rf, czy ogólnie jakość dźwięku poza dociążeniem również jest lepsza ?

Top-hifi również dzięki za propozycje , już biorę się zaczytanie o Twoich propozycjach ...

Zobacz Melodike bl40 mk 2

Krzysiek B marzenia trzeba spełniać, więc kupuj Rf 7 III, a ja od Ciebie Rp-280, nie ma co się cackać :P

Żartuję oczywiście .... ;)

DjTechnics niedlugo te pudla rozbiore to dam znac. Bedą numery jak się okaże że przez dwa lata słuchałem na zepsutych kolumnach i co najlepsze byłem bardzo zadowolony hehehe ;)

Kolumn Melodika nigdy nie słyszałem, wie ktoś może czy dużo wogóle się różni ta seria Bl40 mk2 od zwykłych Bl40 czy to raczej niuanse ?

Melodika w tej cenie około dwóch tysięcy, bo za tyle można je wyrwać nowki, są swetnym wyborem. Lecz jeśli stawiasz na jakość dźwięku to pomyslalbym o czymś lepszym ;-)

Jak dla mnie melodika miała zbyt dużo basu, aż męczył po czasie.

Spoko, tak czy tak wybiorę się gdzieś na odsłuch aby nic w ciemno nie brać. Póki co napalony jestem na te Klipsche Rp, ale innych kolumn też posłucham, może mi się uda te Melodika odsłuchać nawet z czystej ciekawości ...

Chcę też odsłuchać Jbl 280 .

Spoko, tak czy tak wybiorę się gdzieś na odsłuch aby nic w ciemno nie brać. Póki co napalony jestem na te Klipsche Rp, ale innych kolumn też posłucham, może mi się uda te Melodika odsłuchać nawet z czystej ciekawości ...

Chcę też odsłuchać Jbl 280 .

Słuchałem nad-a 326 z poprzednią wersją M bl40 i grało to naprawdę fajnie ale każdy inaczej słyszy także odsłuch
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.