Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM75 czy ONKYO TX-8150 + TANNOY REVOLUTION XT8F

yosoyarek

Rekomendowane odpowiedzi

S4Home ma je chyba w ofercie, spróbuj posłuchać. Jak się spodoba to masz sprawę jasną :)

Mam i zapraszam. Bez zobowiązań. Przyjechać posłuchać sobie i pogadać przy kawce.

A dlaczego nie do tych kolumn?

To jednak kolumny wymagające. 8150 gra dla nich za delikatnie, za neutralnie. No i nie wyciśnie z nich potencjału.

Prawdę mówiąc nie znam tej końcówki mocy. Nigdy nie miałem z nią doczynienia.

Żeby nie było , później powiedzą że się nie znam. Więc zaznaczam. Jeśli gra tak jak integry lub dźwiękiem zbliżonym to może być nieźle ale to jeszcze nie to do xt8f.

Ale widzę że poprawę odczułes? Właśnie do tego bardzo uchwalonego przez kolegów pm75?

Co się zmieniło? System się rozjaśnił? Stal bardziej żywy i stereofoniczny?

Pm 75 ma bardzo dobre opinie, lecz jak się okazało mój jest uszkodzony, więc do puki go nie naprawię, nie będę wydawać własnych. Odnośnie XT8F, to chętnie je wypożyczę, jednak gdzieś bliżej mnie jeśli już (Gdynia) i dodatkowo, żeby je nabyć będę musiał sprzedać PM75 i swoje obecne kolumny Indiana.

Nie słuchałem jeszcze tych XT8F, ale wzmacniacz sobie daruję, arcam gra tak cudownie na moich indiana, że nie jeden wzmacniacz do 5tyś zawstydzi :P. Poszukuję tylko preampa do niego, będę polował na jakąś lampę na OLX. Swoją drogą, ceny XT8F tak skaczą, że w zeszły poniedziałek najtaniej je widziałem za 5800 a wczoraj na allegro były już po 5200, więc odczekam jeszcze z tymi kolumnami, pierwszeństwo ma preamp. :)

Swoją drogą, ceny XT8F tak skaczą, że w zeszły poniedziałek najtaniej je widziałem za 5800 a wczoraj na allegro były już po 5200, więc odczekam jeszcze z tymi

Chyba nie słusznie,

Od poniedziałku będą po 7398 zł

Chyba że piszesz o tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od osoby prywatnej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki serdecznie wszystkim za wypowiedź, trochę te kolumny uderzą w mój budżet, tak więc wymianę wzmacniacza pozostawię na przyszły rok. Jeśli macie może natomiast jakieś sugestie co do chociażby mocy wzmacniacza, nie wiem jak będzie z tymi kolumnami, bo np. poprzednio miałem Astron 500 od Heco (około 170w 8omh w/g opisu, nie jestem pewien czy to rms) i grały mi dużo lepiej przy wyższej mocy końcówki nada c272 (do150w 8omh) niż przy PM75 i się boję że, będzie brakło mocy do tego stopnia, że przed wymianą wzmacniacza, kolumny nie wydobędą z siebie nic ciekawego. Mam jednak nadzieję, że przy tej klasie kolumn i tych budżetowych zestawach jakie z nimi robią np. na Allegro, będę miał choć trochę frajdy z odsłuchu z moim PM75. Teraz żałuję tej końcówki, nad c272, to był potwór prądowy i dla tego poszedł na sprzedaż, do tego przedwzmacniacz był jak na mój gust zbyt surowy, nad c302, ale zapewne na początek miałbym jakieś porównanie.

Proszę więc was jeszcze o sugestie co do wzmacniaczy, najlepiej z przed 2 -5 lat, które by podołały tym kolumnom. Budżet to do 3000zł. na używany i do 5000zł za nowy. Zazwyczaj szukam na allegro/olx wzmacniaczy używanych, a najlepiej jeszcze na gwarancji. Nad jak dla mnie odpada, zbyt neutralny. Zawsze podobały mi się dźwięki Denona i Marantz'a z lat 90' Pozdrawiam.

Co do wzmacniaczy w stylu lekko RETRO, ale z dodaną "cyfrowością" to polecam Ci do TANNOY'a model wzmacniacza ONKYO A9070, który sam posiadam. jest on w sprzedaży od około 5 lat, ale dalej jest aktualnym modelem (jest jeszcze wyższy model A9000, ale to już worek pieniędzy kosztuje). Ja jestem bardzo zadowolony i polecę go każdemu.

pozatym wygląda kozaco :) - jest full allu, wysoki niczym wersja kinowa, gała pośrodku, i ascetyczny wygląd... a brzmieniowo z Tannoyem według mnie mariaż idealny.

nowe kosztują poniżej 5 tyś, ale jak poszukasz to znajdziesz używkę do 3 K. Polecam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.