Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie kina domowego + pc + tv

remiol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuję porady, jak najlepiej podłączyć PC z kindem domowym i tv, aby obraz z PC był na tv, a dźwięk w kinie domowym 5.1. Ampli: Yamaha rx v557. W ampku niestety nie ma wejścia hdmi. Karta graficzna zotac 1080 amp extreme, a dźwiękowa asus xonar d2m. Myślałem, żeby obraz puścić normalnie przez hdmi do TV (sony kdl 40w4000), a dźwięk przez SPDIF (kabel optyczny?) z karty dźwiekowej pc do ampka? Czy lepiej z TV optycznym do ampka? Dodam, że do pc mam inne głośniki 2.0 podłączony (edifiery r2600- głownie do grania). Planuje przelaczac w aplikacji jak bede chciał puścić film na KD albo muze. Nie wiem ile to będzie roboty każdorazowo z przełączaniem, ale pewnie jakieś profile w windowsie się da utworzyć.

Z góry dziękuję za pomoc!

Myślałem, żeby obraz puścić normalnie przez hdmi do TV (sony kdl 40w4000), a dźwięk przez SPDIF (kabel optyczny?) z karty dźwiekowej pc do ampka?

Tak jest najlepiej. Przepuszczanie dźwięku przez tv to gorsze rozwiązanie - nie każdy tv przepuści DTS, czasem mogą pojawić się opóźnienia... raczej nie warto.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Dzięki, jeszcze myślałem kupic odtwarzacz sieciowy LG DW1P, mam akurat do wyhaczenia w całkiem niezłej cenie i poprzez niego wszystko podpiąć zamiast ciągnąć kable przez pół pokoju i byłoby bezprzewodowo (podobno nie ma strat bo on sobie wszystko ładnie buforuje, ale ile w tym prawdy to nie wiem). Co o tym sądzisz?

Gdyby amplituner miał wejscia hdmi to sprawę rozwiązałoby połączenie tym złaczem, tzn komp -> amplituner hdmi i tym samym kablem leciał by dzwięk na ampla (taka wysokiej klasy karta graficzna napewno obsługuje też dzwięk po hdmi) no a z ampla na tv obraz ma się rozumieć więc jeden kabelek (między kompem a amplem) by to załatwił a tak niestety będą musiały być dwa, , komp->TV hdmi, komp-> amplituner optyk jednak tu mogą być zgrzyty karty dzwiękowej i graficznej bo i jednym i drugimm moze być wyprowadzony dzwięk i tu sterowniki mogą się gryzć, ja musiałem wywalić dzwiękówkę. Musisz spróbować czy to się sprawdzi. Chyba, że amplituner ma wejścia component (czerwony, zielony, niebieski czincz, ma , sprawdzałemdwa wejścia i jedno wyjście) to wtedy stosując przejściówkę (jeśli taka jest-nie patrzyłem w necie jeszcze) z wyjścia hdmi w grafice na component zapodajesz obraz na ampla a optykiem dzwięk na niego a z niego na TV componentem obraz a optykiem dzwięk. Chyba jednak to pierwsze rozwiązanie (komp->TV hdmi ,komp->amplituner optyk) jest wygodniejsze tylko czy te sterowniki zgrają się no i jak Kolega wspomniał mogą pojawić się opóznienia dzwięku względem obrazu.

Próbuj.

Dlatego właśnie myślę też nad odtwarzaczem sieciowym, generalnie jak sobie porównam ceny kabli, to różnica jest niewielka. Jeszcze jest inna opcja - kablem hdmi z tego odtwarzacza do TV, a następnie optykiem z TV dźwięk pójdzie do ampli - co sądzisz? I wtedy mam wszystko bez kabli na pół pokoju i nic nie będę musiał w windzie ustawiać - po prostu sobie odpale ten odtwarzacz i z niego będzie wsyzstko szło z dysku sieciowego. Będzie to LG DP1W, a Telewizor Sony kdl 40w4000.

Chyba jednak to pierwsze rozwiązanie (komp->TV hdmi ,komp->amplituner optyk) jest wygodniejsze tylko czy te sterowniki zgrają się

Nie spotkałem się jeszcze z takim problemem ze sterownikami. Chyba w każdej aplikacji odtwarzającej da się ustawić przez co ma lecieć dźwięk.

jeszcze myślałem kupic odtwarzacz sieciowy LG DW1P, mam akurat do wyhaczenia w całkiem niezłej cenie i poprzez niego wszystko podpiąć zamiast ciągnąć kable przez pół pokoju i byłoby bezprzewodowo

Nie wiem co masz na myśli przez to "bezprzewodowo". Z tego co widzę to obraz i dźwięk idzie tam normalnie przez HDMI. Chyba, że chodzi Ci o wi-fi.

Dla mnie takie odtwarzacze to bardziej zabawki, ale jak ktoś nie ma jak ja zboczenia na punkcie HTPC, to może być całkiem ok :)

Przy przepuszczaniu sygnału przez tv musisz się upewnić, że nie ma on problemu z niektórymi formatami. U mnie np. tv nie przepuszcza DTS, więc takie rozwiązanie odpada.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Właśnie mam dość stary tv, więc dtsu nie przesyła, musiałbym podpiąć odtwarzacz sieciowy (będzie on robił jako serwer nas - ma takaa funkcje albo z usb bede filmy puszczał) przez hdmi do tv (sam obraz) i z odtwarzacza optykiem do kina - tylko tak uzyskam chyba dtsa. kupuję na próbe odtwarzacz lg dp1w, zobacze jak sie sprawuje, jak bedzie dobrze to moze kupie sobie jakiś lepszy, a jak nie to trzeba bedzie sie zaopatrzyc w minikomputer (zotac albo cos). Ampli nie puszcza DTS hd, tylko zwykły, więc nic nie trace, a sam ampek też nie ma wejscia hdmi. Bedzie dobrze?

Będzie dobrze, podłączaj :)

Witam ponownie, wszystko podpiąłem (całe 6.0) i niestety nie gra mi głośnik centralny. Próbowałem na coaxialu z kompa i z plyty CD. Podłączenie sprawdzałem, próbowałem zamienić głosniki, centralny pod innym kanalem gra normalnie... nie wiem co jest nie tak, a sprzęt był długo nieużywany przez wujka. Kable sprawne, sprawdziłem miernikiem - jest sygnał od początku do końca. Sprawdzałem ustawienia i w trybie testowym, żeby ustawić głośność każdego kanalu, każdy głośnik na czas ustawienia zaczyna syczeć w celu regulacji, a z centralki cisza. Próbowałem jako small i large i nic. Proszę o pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.