Skocz do zawartości
IGNORED

Heco ma 500 vs 900

dedal75

Rekomendowane odpowiedzi

Ja przy takim samym metrażu wybrałem MS 900 i nie żałuję bo grają naprawdę świetnie. Ale to zależy od twoich oczekiwań bo może nie lubisz aż takiego "kopa". Druga sprawa do nich potrzebujesz mocniejszy, a zarazem droższy wzmacniacz.

Nie da radę to wiem ale moje bx 5 choć producent podaje 90 dB efektywność to mają podobno mniej niż 85db dlatego za głośno z creekiem nie grają przy 55watach.Wiadomo to nie jedyny warunek który muszę spełniać kolumny bo najważniejsze jest brzmienie no ale jeden z ważnych.Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Salon 18m^2, nie chce mi się wierzyć aby jakiekolwiek podkolanówki ze "byle jakim" wzmacniaczem nie grały głośno.

Ja mam archaiczny amplituner 5 z 50w + jamo s608 i o ile w 5.1 nie daje rady wywala przeciążenie "overload" to w stereo bebenki bolą, tak głośno.

Po prostu dziwi mnie że twoje bxy grają cicho z Creekiem. I to na tak małym metrażu.

Taka efektywność na pewno zrobi różnicę.

Zresztą kapusta ma największe doświadczenie z heco 900 i denonem 720 (słabszym od twojego creeka).

Witaj,

Różnice w dźwięku są spore. Mimo zastosowania tych samych przetworników, inna zwrotnica i obudowa nieco zmieniają barwę.

Zacznę od tego że do 18m można śmiało iść w 900tki jeśli oczywiście spełnią Twoje kryteria dźwiękowe.

A teraz do sedna.

900tki są bardziej dociążone, cieplejsze. gęstsze. Mają więcej niższego basu, jest nieco wolniejszy a środek przesunięty deczko w doł.

Z kolei 500tki grają równiej, środek jest przesunięty w wyższy zakres a sopran jest bardziej odczuwalny.

Obie konstrukcje nie należą jednak do jasnych konstrukcji i obie prezentują na prawdę wysoki współczynnik cena/jakość.

Pod kątem czystej mocy także oba spełniają założone kryteria, potrafią zagrać mocno z dołem i czysto.

Jeśli masz niedaleko zapraszam na odsłuch i dokładne porównanie.

Mogę też wypożyczyć Ci kolumny do domu i sprawdzisz na spokojnie u siebie.

Pozostaje do Twojej dyspozycji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.