Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner kina domowego do 600zł

MirosławB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na starcie chce przeprosić jeśli napisałem w złym dziale, Jestem tu nowy. Chciałbym prosić o poradę zamierzam kupić amplituner do kina domowego mój budżet to ok 600zł, upatrzyłem sobie onkyo TX-SR605. Jednak opinii na temat tego modelu jest niewiele, i nie wiem czy to dobry wybór. a wybrałem ten sprzęt też ze względu na mnogość funkcji. Wiem że są podobne tematy w internecie ale z przed kilku lat a wszystko idzie z postępem, produkowane są nowe sprzęty, ceny sie cały czas zmieniają. Posiadam dwie kolumny podłogowe stx (model b1 - w necie nic o nich nie ma) o mocy ok 120w rms oraz dwa monitorki diy stx prawdopodobnie ok 50w rms i subwoofer aktywny na głośniku tonsil 30/80/2. (może kiedyś zrobię jeszcze jakieś dodatkowe kolumienki, puki co mam tylko to). Miało by to być używane przede wszystkim do oglądania filmów jednak nie ukrywam że czasem też do słuchania muzyki, słucham każdego rodzaju muzyki. Do tej pory posiadałem technicsa su-v900, takiej mocy jaką on dawał nie potrzebuję, (ogólnie to nie ma on zbyt wielu pochlebnych opinii ) w związku z tym chciałbym zapytać czy ten onkyo jest godny polecenia, i czy da sobie rade w stereo przy słuchaniu muzyki, dodam że dyskoteki nie zamierzam robić, i czy jakość dźwięku jest adekwatna do półki cenowej?, Bo w kinie ponoć radzi sobie bardzo dobrze. Ewentualnie prosiłbym o jakieś inne propozycje sprzętu. Z góry dziękuję jeśli ktoś coś pomoże :)

Ważniejsza od mocy kolumn jest ich skutecznośc, np 90dB, im więcej tym głośniej zagrają mimo, ze ich moc w RMS-ie wynosi np tylko 50W, ta wartośc w sensie skuteczność mówi nam jak głośno zagrają kolumny, nie ich moc. Druga ważna sprawą jest impedancja , która z kolei mówi nam czy dane kolumny mogą współpracować ze wzmakiem, tzn czy on może z nimi współpracować. Jeśli wzmacniacz/amplituner może współpracować z kolumnami o impedancji 8 ohm to możemy podłączyć kolumny o tylko takiej lub wyższej impedancji jeśli można wyższą. Zazwyczaj jest napisane. Nie można natomiast podłączać kolumn o niższej impedancji bo amplituner moze się wyłączać (zadziała zabezpieczenie) w najgorszym przypadku coś się spali :) . Onkyo 605 obsługuje kolumny o najniższej impedancji 6 ohm. Sprawdz jaką mają Twoje kolumny. W subwoferze aktywnym nie ważne jest jakiej impedancji jest głośnik bo ten dobrany jest do wzmaka w nim zamontowanego. Jeśli nie masz zbyt dużych wymagań to taki zestaw ( jeśli kolumny mają odpowiednią impedancje i skuteczność a im wyższa tym wzmacniacz nie będzie musiał się "sprężać", żeby je wysterować, nie będziesz musiał dawać zbyt głośno potencjometrem , żeby zagrały odpowiednio głośno a im głośniej dajesz potencjometrem przekraczając np połowę głośności zwiększają się zniekształcenia. Nimi można zepsuć sobie kolumny, szczególnie narażone na to są wysokotonowe) spokojnie Ci wystarczy.

Wielokanałowo to Onkyo będzie miało może z 5x60, może 5x70W przy wszystkich 5-ciu podłaczonych kolumnach. Jesli kolumny mają odpowiednio wysoką impedancję o czym wspomniałem wyżej to nie będzie problemu z ich wysterowaniem

Popatrz też na taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

uuu, jednak tu brak pilota,

Ukryta Zawartość

albo ten ale 200 zł więcej od założonego budżetu za to można do niego podłaczyć wzmaka pod wyjścia PRE OUT L i R te nad gniazdami głośnikowymi łącząc je z gniazdami Power AMP Direct we wzmaku. Wtedy gdy słuchasz muzyki gra tylko wzmak z odtwarzaczem i z kolumnami frontowymi natomiast w kinie niestety gra amplituner i wzmak. Wzmak robi jako dodatkowa końcówka mocy odciążając ampla. Daje to już wspomniame odciążenie amplitunera i porządnego kopa na fronty ze wzmaka.

Wrócę do Technicsa, bardzo fajny wzmak z porządną nocą i na pewno daje kopa , porządnego kopa Twoim kolumnom, i nie potrzeba dawać czadu, żeby sie o tym przekonac, przy cichym słuchaniu kolumny nadal dostają odpowiednią dawką prądu, żeby nawet wtedy zagrać z wykopem. Samo Onkyo Ci tego nie da. W połączeniu z Technicsem będzie lepiej. I uwierz, wcale nie trzeba trzodzić. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesli kolumny mają odpowiednio wysoką impedancję o czym wspomniałem wyżej to nie będzie problemu z ich wysterowaniem

miałem na myśli skuteczność nie impedancję, odpowiednio wysoką skuteczność to nie będzie problemu z ich wysterowaniem

o Kurcze nie spodziewałem się az tak dokladnej odpowiedzi ;)

Kolumny mają wszystkie 8ohm. Te male oraz suba i wzmaka do niego sam robiłem. Technicsa niestety nie mam bo byl uszkodzony i naprawa dosc duzo kosztowała i sprzedałem dlatego szukam cos innego. Ale dzięki wielkie za konkretna odpowiedź. Sprawdzę napewno. Ale jak by to onkyo miało faktycznie z 50w na kanał to by mi wystarczyło ;)

Chyba ze ktos ma jeszcze jakieś sugestie to chętnie sprawdze. Mimo wszystko wielkie dzięki ;)

Pilot dedykowany do tego denona

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O bardzo dobry wybór - do 600 zł kupisz z oryginalnym pilotem. Sprzęt naprawdę wart tych paru setek. Nie ma HDMI, ale w czasach gdy był sprzedawany kosztował sporo ponad 4k. zł. I to się czuje do dzisiaj....

Żeby dzisiaj kupić coś nowego na tym poziomie - minimum 6-7 k. zł

P.S. Za 800 zł można trafić Sony 2400 ES (sklep ok. 2,5 k zł) ma HDMI, 7.1 jest niezły w stereo i jak to u Sonego - nie do zajechania...

Jak gro tego co będziesz słuchał to filmy - to 2400 ES, jak stereo 930 ES

(oba mam, także piszę z własnych obserwacji, a nie ze słyszenia)

No i po co ja biorę te leki na sklerozę ??? (nic nie dają)

Ale już poważnie, Kolega Adek ma rację ceny się niby nie zmieniają, ale za to w środku z roku na rok mamy coraz więcej audiofilskiego powietrza, mniej elektroniki, a jedyne co przybywa to ilość programowych wodotrysków....

P.S. Mój 1500 post - idę pić !!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.