Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning radmora

wzmachol

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w Warszawie Radmora 5412 - darzę go wielkim sentymentem, a on niestety gra coraz słabiej. Czy znacie jakieś warsztaty, ktore za pieniądze moglyby mi go nieco zregenerować. Ja nie mam bladego pojęcia o elektronice. Z góry bardzo gorąco dziękuję.

"Paweł63"

Najlepszym fachowcem od radmorów z okloic Warszawy jest Dreamer1. Wiem bo sam uzyskałem od niego wiele cennnych porad. Skontaktuj się z nim albo z BeerfaN on też wie co mówi na temat radmorów(ale nie wiem czy on jest z okolic Warszawy). Ten duet to najlepsi fachowcy w tej dziedzinie, lepszych i cenniejszych porad nie znajdziesz nigdzie indziej.

Witam wszystkich Radmorowców!!! W swoim 5102 wymieniłem kabelki od końcówek mocy do wyjść głośnikowych i do zasilacza. Potem przyszedł czas na kondensatory a potem na odcięcie konturu. Za każdym razem czułem różnicę w dzwięku. Najmniejszą po wymianie kabelków. Największą po odcięciu konturu...Teraz regulowałem potencjometr głosu, ponieważ jedna kolumna grała minimalnie ciszej od drugiej przy minimalnym ustawieniu głośności. No i coś się znim stało...na godzinie 12 już jest tak głośno że prawie wskazówki szafę zamykają i ten basior...dwie minuty miałem tylko w takiej pozycji i głowa mnie zaczeła napier... boleć!!Poza tym nie równo wzmacnia do pozycji 2,0 to spoko potem szybkie wzmocnienie że po pozycji 5 to już łeb urywa...

W obecnej sytuacji pytam czy może ktoś ma i może mi taki potencjometr odsprzedać...po przyzwoitej cenie

Pozdrawiam.

Radmor jest fajny i bardzo go lubię, jednak przy klonie na lm 3875 wypada b. blado. Głównym winowajcą jest niestety słabej jakości przedwzmacniacz i wymiany kabelków nie zmieną tego, ale i tak jest super:)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Przedwzmacniacz,jeśli ktoś jest zaradny też można bardzo łatwo ominąć:) Wpłynie to też dość znacząco na średnice ale może nie tak jak kontur. Ja u siebie jak już kiedyś wspomniałem zrobiłem przełanczane wszystkie obejścia,tape monitor itp:] Tyle,że nie kożystałem z radia.Dorobiłem też odłanczaną sieciówkę,komplet chinchy itd. itp. Sporo hobbystycznej roboty w każdym razie:)

Tyle,że mój Radek kilka lat temu poszedł w odstawkę i już go nie mam:(

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Z tyłu mało kto zagląda;)

Nie jesteś niemiły.Całkowicie Cie rozumiem ale każdy robi i przerabia tak jak mu to pasuje.Ja akurat chciałem zrobić wersje EXTREME:] Byłem z niego zadowolony zwłaszcza,że potrafił głośno zagrać zwłaszcza jak się mu tej mocy dodało.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

I dlatego w moim 5102 wszystko jest i zostanie tak jak wyszło z fabryki :-) Ale miałem wyrzuty sumienia jak musiałem zdjąć plombę gwarancyjną (jedna jeszcze została). Za to byłem pierwszą osobą, która tam zajrzała poza fabryką. Poza wymianą Telpodów i przeczyszczeniem Isostatów nie miałem nic do roboty i niech tak zostanie na kolejne 23 lata... Wtedy okaże się, że mój 5102 będzie jedynym w Polsce, nie skażonym chinchami, kablami z miedzi beztlenowej i tandetnymi zaciskami za 4 złote do kolumn, przewodzącymi nie lepiej od oryginalnych gniazdek..

Wszystkich jednak przebił gość, sprzedający niedawno 5102 na Allegro. Zamontowal chinche oraz zaciski do kolumn w górnej, drewnianej pokrywie. I jeszcze stawiał na tym CD.. Praktyczne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Tak nie róbcie ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

->Dreamer_1

i tu sie zgadzamy, ja robie je na full klasyk wersja, wtyki DIN to koszt ze 1.50 szt i te na wejści i głośnikowe więc niech tak zostanie :) gra ładnie, przyjemnie i bebechy pomasować potrafi jak ktoś lubi, chwilowo niby lepszy Soniasz leży odłogiem a używam Radmor-a :)

Tylko mimo wszystko czas robi swoje i zapewne 3/4 połączeń,chociażby między płytką sterującą,a tranzystorami mocy jest mocno zaśniedziałych i warto by to było przeczyścić mechanicznie bądź chemicznie.

Ten radmor z Allegro jest hmmm, OBLEŚNY:(

Mój radek jest zewnętrznie 100% orginał. Tylko wewnątrz go trochę poprawiłem (elektrolity, przewody, nowe tranzystory, ogólne czyszczenie)

Na mój gust radmor nie potrzebuje żadnych udziwnień. Szkoda patrzeć jak stary dobry sprzęt przechodzi transformację w rękach "tjuningofcuff" wyposażonych w naklejki, niebieski spraj i gwoździe zamiast bezpieczników (bo wywala jak się dwa suby podłączy)

ale co tam, ja mojego zostawię w spadku wnukom żeby wiedziały co to znaczy potęga tranzystorów bipolarnych!

pozdr

BeerfaN----> za miękkie brzmienie tego wzmacniacza odpowiada filtr LC(C1011 i R1001 i 1002) na wejsciu wzmacniacza mocy, co do przerubek to troche by tego było narazie będe opisywał płytke PWM:

1)wymiana tranzystora t1003 na BF457(857) ew. BD 139

2)ew.wymiana tranzystorów T1005 na BD140-10 i T1004 na BD139-10

3) wstawienie rezystorów 120 om między emitery tranzystorów T1001 i T1002 a rezystor R1003

4)wymiana tranzystorów T1001 i T1002 na BC 560 firmy philips( napis PH na śrebrnym tle) i z tej samej grupy wzmocnienia (cyferki pod nazwą tranzystora np. BC560 C 25 PH)

5)wymiana kondensatora C 1003 na 47 uf/25v najlepiej jakiś dobry np. FC panasonica ew. na 105 stopni low E.S.R. kondensator C1004 i C1001 równiez na panasonica lub podobne z tym że C1004 można zwiększyc z 47 do 100uf/40v

Polecam połaczyć wyjścia wzmacniacza kabelkami 1,5 mm/2 bezpośrednio z gniazdami głośnikowymi , wymienionymi z DIN na zakręcane np Nakamichi.Kable od transformatora i do wzmacniacza (zasilające też możesz wymienic na 1,5mm/2)

Gość

(Konto usunięte)

Przepraszam że napiszę trochę nie na temat , bo mnie chodzi nie tyle o tuning co lifting radmora;)

Kupiłem niedawno używanego 5102 , no i problem jest z panelem czołowym - mianowicie kiedyś był czarny, teraz raczej nie jest :(

Co zrobić żeby znowu był czarny i zachował oryginalne napisy przy regulatorach?

skontaktuj się z takim gościem matrixmatrix z allegro co sprzedaje Radmory. dajesz mu płytę zniszczoną do regeneracji a on przysyła zregenerowaną w zakładach radmora za jakąś opłatą. po tym zabegu radmor jest jak ze sklepu.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

mariusz05 - czy jesteś pewien, że te zabiegi, o których pisałeś dużo dają ? to co napisałeś to jest logiczne i współczesne podejście do wzmacniacza, ale czy to dużo zmieni i czy warto się w to grzebać. pytanie rodzi się stąd, że np. wymieniałem tr. sterujący w końcówce z BC 211 na BD 139 (akurat z konieczności)oraz przy okazji zamieniłem przedmiotowy kondensator na niezłego firmowego i nic to nie wnosiło. Ja akurat jestem przekonany, że problem leży poza końcówką ale przyznaję, że mogę się mylić.

Rambo ---> niema jednoznacznego przepisu na tuning czy modernizacje sprzętu ten kto tak twierdzi jest oszustem, za dużo jest wzajemnie na siebie wpływających parametrów żeby u każdego przyniosło to te same efekty.Przy przerabianiu np. wzmacniacza trzeba patrzeć na całość a nie na poszczególne elementy, np.wymiana jednego elementu może niedać żadnego efektu albo minimalny ale wymiana żależnych od siebie elementów może dać już porządany efekt.Co do wymiany BC 211 na BD 139 , 211 ma co prawda większy prąd ale za to tylko bardzo małą moc strat co w praktyce może powodować jego spalenie. Wymiana tranzystora T1003 na BF457 powoduje zmniejszenie wzmocnienia ale jednocześnie poszeża pasmo całego wzmacniacza i zmniejsza ryzyko wzbudzania.Rezystory 120 ohm w emiterach zabezpieczają wejscie przed przesterowniem szybkimi impulsami i jednocześnie poprawiają symetrie wzmacniacza róznicowego co powinno zaowocować mniejszym nap.stałym na wyjsciu, mnieszymi stukami w momencie wyłanczania jak i bardziej miękkim brzmieniem (wpływają na mniejsze ryzyko wzbudzenia wzmacniacza).Podane zasady można zastosować praktycznie do każdego polskiego wzmacniacza z lat 80/90 na tranzystorach bo konstrukcyjnie były bardzo podobne.Dla ludzi którzy chcą sie czegoś więcej dowiedzieć polecam lekture Radioelektroników z lat 80/90

mariusz05 - ostatni wpis jest oczywisty i nic nie pozostaje tylko się z tym zgodzić :) . Problemem jest m.zd. przedwzmacniacz, który kaszani wszystko - wystarczy go obejść żeby wiedzieć co to zmienia. Przedwzmacniacze zresztą we wszystkich starych polskich wzmakach kaszaniły cały dźwięk a na ich zmianę nie ma prostej recepty, bo są po prostu całe złe.

dokładnie dlatego dobrym wyjściem było by podłączenie wejscia wzmacniacza mocy bezpośrednio do wyjscia cd a do pozostałych wejsc zastosować prosty przedwzmacniacz np na opa 2134 itp.Ciekawym eksperymentem ale akurat w technicsie było zastosowanie zasady jak najmniejszej rezystancji zasilania i połaczeń wyjscia wzmacniacza --kolumny, od tego czasu nieużywam loudnesa ani żadnej korekcji dzwięku, bas ma dobrego kopa również przy małych poziomach mocy co akurat w przypadku tego wzm. było prawie cudem( wymienione okablowanie na kable 2,5mm/2 i przekazniki na miniaturowe 16A(po jednym na kanał) firmy bodajże omron (niemieckie?), gniazda głośnikowe na nakamichi).A najlepsze jest to że wzmacniacz przy małych i średnich mocach minimalnie sie grzeje, gdy przed wymianą miał temperature ok 50 stopni.

Mariusz05 --> Cały czas wojujesz z SU-V670??

Załatw sobie jakiś wzmacniacz z SVI 400X. Są dużo lepsze od SVI 3205!

Porównywałeś z jakimś wzmacniaczem swoją 670 tkę?? Jeśli tak to z jakim i jakie masz wrażenia? Oczywiście na jakim sprzęcie toważyszącym:]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.