Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kabli do mojesto zestawu

Lukas3317

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wiem, że krążą już legendy na temat kabli i ich cudownych właściwości, albo i ich brakiem, ale osobiście, jako że słuchałem tylko na czystej miedzi, jestem w stanie zaryzykować i wydać bezpowrotnie parę groszy.

Nie chciałbym jednak przerostu formy nad treścią, nie miałem doczynienia z lepszymi kablami, nie wiem które, do jakich systemów, żeby coś rozjaśnić, przyciemnić, uwypuklić, schować, poukładać, itd. Właściwie to nie wiem nawet jak określić mój system, czy jest jasny, czy ciemny, nie miałem nigdy porównania z czymś innym. Pewnym ograniczeniem na pewno będzie mój zestaw, który w pewnym momencie osiągnie już swój max możliwości i lepiej, pomimo lepszych - czytaj droższych - kabli już lepiej nie zagra.

Źródło - z komputera, footbar, wasapi, konwenter jarka, lampizowana lampucera mini na cs4397, dość mocno grzebana.

wzmacniacz - yamaha a-1000

komlumny - stx, mx-140 w obudowie TL. Cewki i kondensatory z polinka.

Chodzi oczywiście zarówno o kable do kolumn jak i o sygnałowe. Interesowałby mnie raczej zakup kabli na metry z powodów czysto ekonomicznych.

https://www.audiostereo.pl/topic/133503-dob%C3%B3r-kabli-do-mojesto-zestawu/

Używam od paru lat ( z powodów zupełnie nie ekonomicznych ) YTDY o średnicy 0,5 mm.

Raz: 2 x 0,5 jako IC, oraz 10 x 0,5 jako głośnikowych czyli 5 na "+" i 5 na "-" .

Ekonomicznie ( do 10 zeta za kpl. ) bez zarzutu, a dźwiękowo sprawdzić za te pieniądze

to chyba czysta przyjemność ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

aż nadto co potrzebujesz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Witaj.

Jakieś kabelki już masz a tak jak piszesz dokładnie nie wiesz czego oczekujesz od nowych kabli więc ja bym Ci proponował na razie nic nie kupować tylko popytać na forum chłopaków mieszkających niedaleko Ciebie czy nie pożyczyli by do odsłuchów i miałbyś już jakiś pogląd sprawy.

Pozdro!

Jednak pogląd na kable głośnikowe jest często zdeterminowany resztą gratów.

Jak jest mulący wzmacniacz a źródło połączone shitowym IC, można się spodziewać

zupełnego braku różnic w dźwięku przy wielu rodzajach kabli głośnikowych.

A wpływ na to ma również okablowanie kolumn przewodami zupełnie się do tego

nie nadającymi np. linka 4 mm2, żeby było "porządnie i długowiecznie" ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jeśli już zakupisz kable głośnikowe to nie zapomnij rozebrać kolumny i tam powymieniać bo tam okablowanie jest ze "zwykłego" kabla, a to pogarsza jakość słuchanej muzyki. Częsty błąd początkujących audiofilii.

Pozdrawiam.

Chyba pokuszę się o zrobienie na szybko kabelków ze skrętki caa-00161. Dzisiaj chciałem odciąć po centymetrze utlenionych już kabli głośnikowych i okazało się że były aluminiowe, tylko miedziowene (2,5 kwadrat) . Założyłem jakieś od tweeterów samochodowych, jakieś 1 może 0,8fi ale miedzianych, na pewno nie ofc i różnica już jest słyszalna. IC mam z jakiegoś ofc mikrofonowego dwużyłowego fi też coś około 1 może 0,8 (nie mam suwmiarki chwilowo). W kolumnach mam 2,5 kwadrat ofc Pamiętam że kosztował coś koło 5zł za metr.

Jestem na zwolnieniu i mam czas czytać i czytać i jeszcze raz czytać. Z tego co się zdążyłem zorientować to chyba dam głośnikowy 1,5 do 2,5 mm kwadrat a IC około 0,5mm kwadrat. Pytanie czy iść w srebro, czy przy moim sprzęcie dać sobie spokój i dać miedź klasy 6. Czy na IC dać tylko dwie żyły czy jeszcze jakiś oplot. Co dają rurki teflonowe? Wtyczki rca mam jakieś po 2,5zł, czy naprawdę będzie różnica jak założę chociaż jakieś po 10zł? Przecież we wzmacniaczu i tak są zwykłe metalowe tak jak i zaciski głośnikowe.

Chyba pokuszę się o zrobienie na szybko kabelków ze skrętki caa-00161. Dzisiaj chciałem odciąć po centymetrze utlenionych już kabli głośnikowych i okazało się że były aluminiowe, tylko miedziowene (2,5 kwadrat) . Założyłem jakieś od tweeterów samochodowych, jakieś 1 może 0,8fi ale miedzianych, na pewno nie ofc i różnica już jest słyszalna. IC mam z jakiegoś ofc mikrofonowego dwużyłowego fi też coś około 1 może 0,8 (nie mam suwmiarki chwilowo). W kolumnach mam 2,5 kwadrat ofc Pamiętam że kosztował coś koło 5zł za metr.

Jestem na zwolnieniu i mam czas czytać i czytać i jeszcze raz czytać. Z tego co się zdążyłem zorientować to chyba dam głośnikowy 1,5 do 2,5 mm kwadrat a IC około 0,5mm kwadrat. Pytanie czy iść w srebro, czy przy moim sprzęcie dać sobie spokój i dać miedź klasy 6. Czy na IC dać tylko dwie żyły czy jeszcze jakiś oplot. Co dają rurki teflonowe? Wtyczki rca mam jakieś po 2,5zł, czy naprawdę będzie różnica jak założę chociaż jakieś po 10zł? Przecież we wzmacniaczu i tak są zwykłe metalowe tak jak i zaciski głośnikowe.

Moim zdaniem nie warto skręcać samemu żadnych przewodów ręcznie po protu ciężko o utrzymanie niezmiennej geometrii. Przy tanich systemach nie będzie to zauważalne ciężko jednak powiedzieć gdzie jest ta granica. Jest na rynku cała masa dobrych tanich kabli, studyjne kable są tanie i dobre. Np. Mogami, na interkonekt RCA nadaje się np. kabel mikrofonowy symetryczny np:

Ukryta Zawartość

Do tego wtyki AMPHENOL RCA. (Oplot w takim przypadku podłącza się z jednej strony do masy bodaj po stronie wejścia wzmacniacza stąd kable są kierunkowe, jedna żyła masa druga przewód gorący).

Dobrym przewodem RCA jest np.

Ukryta Zawartość

Niestety trudno o tanie wtyki do niego ze względu na 8.5mm średnicy.

Raczej nie warto pakować się w srebro, Ja nie słyszę różnicy pomiędzy budżetowym srebrnym kablem a kablem diy z przewodem VAN-DAMME.

Do kolumn można zastosować np. Suprę classic 2x2.5mm2. Wynalazków z plecionki nie polecam ale cóż spróbować można wszystkiego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tanio i dobrze :-)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.