Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki preamp do Pro-Ject 1-Xpression Carbon

Boyka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów!

Planuję zakup mojego pierwszego gramofonu Pro-Ject 1-Xpression Carbon z wkładką Ortofon 2m Blue i potrzebuję pomocy w doborze odpowiedniego przedwzmacniacza gramofonowego.

Przeglądając różne fora, wybrałem już wzmacniacz, Yaqin MC-13S, podobno po wymianie lamp sterujących gra bardzo przyzwoicie, ale wzmacniacz nie ma wpływu na wybór preampa, tak? Jeżeli nie to proszę o sprostowanie bo to jak pisałem jestem dość świeży w temacie analogowym.

np z gramofonów fajny jest ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do yanka brałbym pre też od yaqina ms12b , ma tą niewątpliwą zaletę , że brzmienie zmienisz sobie lampami .

lub YAQIN MS-33B

wzmacniacz ma wpływ na dobór pre .

wzmacniacze lampowe mają wysoką impedancję wejściową i mogą współpracować z pre lampowymi które mają wysoką impedancję wyjściową , jak i z pre na opamach mającymi niską impedancję wyjściową .

połączenie odwrotne wysoka do niskiej impedancji sprawia , że korekcja riaa się zmienia i zaczynają grać kable.

Ale przy yanku ci to nie grozi raczej :D więc upraszczając to tak jakby wpływu nie było

Co do lamp w 13s to coś nie którym się pomerdało z yankiem 10l . Masz dobre lampy , na start akurat . Graj na nich do końca a później kupisz coś innego . Z ciekawości możesz kupić ecc 803s od jj , grosze kosztują i sprawdzisz jak zagra.

Ukryta Zawartość

Znalazłem takiego yaqina, który ma takie wejście,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) orientujesz się jak wypada ta lampa na tle 13s? Bo nie ukrywam, że zależy mi na odsłuchu z słuchawek.

Ukryta Zawartość

nie słuchałem jego , ale ludzie chwalą i pilot to dobra rzecz.

ma inne lampy preampu i musisz sprawdzić co można mu innego tam wsadzić tu masz trochę o 6j1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Super dzięki za pomoc, najprawdopodobniej w poniedziałek kupię cały zestaw. A co polecacie jeśli chodzi o kolumny? Mam na oku takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ktoś testował?

Ukryta Zawartość

ja bym ich nie kupił . yanek zasługuje na coś lepszego , a najlepiej z linearyzacją impedancji . To wynika z tego , że na wyjściu są trafa które są wrażliwe na opór kolumn , dobrze żeby pracowały w miarę idealnych warunkach.

najlepiej o to zadbać na początku , bo trafa są drogie .Oczywiście tragicznie nie jest i można podłączyć coś bez , ale z racji , że lampa lubi stały opór istnieje większa szansa na sukces.

szukać trzeba :( , bo dobór kolumn do lampy to dość złożony problem , bo poza parametrami elektrycznymi w grę wchodzą akustyka i preferencje muzyczne.

1800-1900 za sztuke?

czyli ok 4k za parę ?

Dzień dobry.

Zacznę od gramofonu - w swoim budżecie Pro-Ject 1-Xpression Carbon (https://www.q21.pl/pro-ject-1-xpression-carbon.html) jest bardzo dobrym gramofonem tak pod względem technicznym, jak i brzmieniowym i w tej kwestii nie szukałbym niczego innego. Warto natomiast dokładnie dobrać odpowiedni przedwzmacniacz. Spójrz proszę na dzielony przedwzmacniacz Vincent PHO-8 (https://www.q21.pl/vincent-pho-8.html).

W kwestii wzmacniacza na pewno sugeruję Yaqin MS-30L (https://www.q21.pl/yaqin-ms-30l.html). To bardzo spójnie, plastycznie grający wzmacniacz z dobrą dynamiką i wysoką wydajnością. Urządzenia ma także możliwość podłączenia słuchawek. Co bardzo ważne, model MS-30L jest już od pewnego czasu sprzedawany, na rynku jest duża ilość urządzeń, natomiast awaryjność jest praktycznie zerowa, nie ma przypadków reklamacji. To bardzo dobrze zbudowane i niezawodne urządzenie.

Kolumny - w tym przypadku potrzebuję więcej informacji. Przede wszystkim jak duże jest pomieszczenie odsłuchowe, jakie zazwyczaj gatunki muzyczne słuchasz, w jakim budżecie możemy poruszać się.

Czekam na szczegóły, jesli tylko jest taka możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, prezentacje poszczególnych konfiguracji. Wszystko jest u nas dostępne, można w komfortowych warunkach spokojnie posłuchać. Ewentualnie podaj proszę na priv nr telefonu do siebie, podczas rozmowy przedstawimy konkretne rozwiązania konfiguracyjne.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za odpowiedź,

koniecznie proszę spojrzeć na polską konstrukcję Audio Academy Phoebe III (https://www.q21.pl/audio-academy-phoebe-iii.html). To kolumny o bardzo plastycznym, gęstym i dociążonym dźwięku. To świetne połączenie z Yaqin, dające równy, pełny dźwięk. W niewiele powyżej 20m2 kolumny, pomimo tylko konstrukcji 2-głośnikowej, będą w stanie zapewnić wystarczającą dynamikę, bas, energetyczność.

Drugą opcją jest najnowsza konstrukcja Kef Q550 (https://www.q21.pl/kef-q550.html). To także ciekawa alternatywa, oferująca pełny, dynamiczny dźwięk, dodatkowo w wyjątkową sceną, przestrzenią.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za odpowiedź,

koniecznie proszę spojrzeć na polską konstrukcję Audio Academy Phoebe III (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To kolumny o bardzo plastycznym, gęstym i dociążonym dźwięku. To świetne połączenie z Yaqin, dające równy, pełny dźwięk. W niewiele powyżej 20m2 kolumny, pomimo tylko konstrukcji 2-głośnikowej, będą w stanie zapewnić wystarczającą dynamikę, bas, energetyczność.

Drugą opcją jest najnowsza konstrukcja Kef Q550 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To także ciekawa alternatywa, oferująca pełny, dynamiczny dźwięk, dodatkowo w wyjątkową sceną, przestrzenią.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam na odsłuchy.

A jak do tego zestawu pasowałby ten przedwzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? W tym tygodniu prawdopodobnie zjawię się u Państwa w salonie w celu odsłuchania tych konfiguracji i tutaj mam pytanie, napisać wcześniej w wiadomości prywatnej, ew. zadzwonię jaki sprzęt będę chciał odsłuchać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

koniecznie proszę spojrzeć na polską konstrukcję Audio Academy Phoebe III (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To kolumny o bardzo plastycznym, gęstym i dociążonym dźwięku.

jasne , wszystko spójne i dociążone , a yaqin plastyczny .

nie lubię zbytnio krytykować , ale taki yaqin na el34 jest plastyczny , jak AA dociążone (chyba marżą) .

naprawdę dziwne zestawienie . Tak jakby yaqinowi basu brakowało.

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Yaqin MS-12B. Miałem ten preamp przez chwilę i sprzedałem ze stratą. Brzmienie: przewaga mułu w dolnej części pasma nad brzęczącą górą. Na start należy wyrzucić lampy które są tam montowane (12AX7 na froncie) a najlepiej też ECC82. Nie rozumiem zachwytu nad tym sprzętem. Dobrze wygląda, ale to wg.mnie jedyna jego zaleta.

No ok - jest też śmiesznie tani.

śpieszę z wytłumaczeniem . Nikt o zdrowych zmysłach nie używa go tak jak wyszedł z fabryki. Lampy zamienia się na nosy ( u mnie były np. ecc83 telefunkena + ecc82 rca ) , oraz wymienia się kondensatory . Jak we wzmacniaczach yaqina . Przy wkładkach z ostrym szlifem można osiąggnąć ciekawe rezultaty samą wymianą lamp.

Nie wszyscy kupują sprzęt, żeby od razy zmieniać lampy (jakkolwiek sama wymiana lamp jeszcze jest do zaakceptowania), ale kondensatory?

Przy wkładkach z ostrym szlifem można osiąggnąć ciekawe rezultaty samą wymianą lamp.

Ale jakieś konkrety podrzucisz, czy to tylko teoria? Jakie wkładki vs jakie lampy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.