Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w budowie pasywnych basow do istniejacych kolumn

T

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pozdrawiam, wraz z pierwszym wpisem :-)

Chcial bym zasiegnac rady i pomocy w zbudowaniu pasywnych kolumn basowych do zestawu kolumn 5.1 ktore juz posiadam, aby wzmocnic dol w przednich glosnikach. Nosilem sie z mysla o zmianie calego zestawu kolumn, ale po przesluchaniu paru kompletow w budzecie ktory posiadam (4000zl) doszedlem do wniosku ze nie znajde chyba nic lepszego. Pomyslalem wiec ze moze po prostu dolozyc glosniki basowe do calego zestawu, jako ze brakuje mi dynamiki i "uderzenia" pomiedzy subem a tym co daja przednie kolumny.

Wiec po kolei, moj zestaw i pomieszczenie to:

- dedykowane 25m2 (4,5x5,5x3)

- zrodlo: Xiaomi Mi Box

- amplituner: Arcam AVR500 ktory posiada opcje bi-ampingu, wiec dysponuje ewentualnymi 2 x 120W do osobnych basow

- przod: Avance Omega 509 MKII

- centralny: Avance Omega 504 MKII

- tyl: Avance Omega 506 MKII

- sub: Avance SUB 500

Moje doswiadczenie w temacie jest takie ze wiele lat temu przez 3 lata zajmowalem sie zawodowo naglasnianiem aut i dosc czesto z moim ojcem ktory od wielu wielu lat ma zaklad stolarski budowalismy obudowy do subow pod wymiar. Zrobienie porzadnej obudowy i montaz glosnikow/okablowania nie jest wiec dla mnie problemem, problemem jest dobranie odpowiednich glosnikow i wykonanie zwrotnic aby to odpowiednio zgrac.

Tak wiec szukam opinii czy ma to w ogole sens, oraz jesli tak to rekomendacji glosnikow basowych (i ewentualnie rozmiaru/rodzaju obudowy) aby przejely funkcje basu od Avance 509. Oraz kogos wartego polecenia kto odplatnie zaprojektowal by zwrotnice (bez wykonania) aby to wszystko zgrac w calosc, czyli odciac nieco dolu w 509tkach i dac caly dol na osobne basy. Moj budzet na glosniki i zwrotnice to okolo 1000zl, przeznacznie to tylko i wylacznie kino domowe jako ze do stereo mam osobny system.

Pozdrawiam :-)

( tak na marginesie ) ....... A czy myślałeś kiedyś o integralnych wzmacniaczach dla poruszenia tych głośników ? ...Ampli , nawet b dobry ,ponoć nie zawsze ma tyle Watt co w opisach tech . Może duże Trffa ( 200-300 W )z mocnymi końcówkami mocy poruszą każdą membranę , i to z odpowiednim kopem " ....?....Dobry wzmacniacz potrafi dać przestrzeń bogatszą od Kina domowego w amlitunerze ( i to przy dwóch dobrych kolumnach ) , kiedyś też miałem tzw kino d. ...i od czasu kiedy kupiłem pierwszy normalny wzmacniacz dual mono , szybko zapomniałem o tamtych czasach , nowe wrażenia były zdecydowanie ciekawsze , zamieniły się w nowe poszukiwania ... audio wrażeń "

( tak na marginesie ) ....... A czy myślałeś kiedyś o integralnych wzmacniaczach dla poruszenia tych głośników ? ...Ampli , nawet b dobry ,ponoć nie zawsze ma tyle Watt co w opisach tech . Może duże Trffa ( 200-300 W )z mocnymi końcówkami mocy poruszą każdą membranę , i to z odpowiednim kopem " ....?....Dobry wzmacniacz potrafi dać przestrzeń bogatszą od Kina domowego w amlitunerze ( i to przy dwóch dobrych kolumnach ) , kiedyś też miałem tzw kino d. ...i od czasu kiedy kupiłem pierwszy normalny wzmacniacz dual mono , szybko zapomniałem o tamtych czasach , nowe wrażenia były zdecydowanie ciekawsze , zamieniły się w nowe poszukiwania ... audio wrażeń "

Moj Arcam ma dosc dobre koncowki mocy, ale chyba dam sobie spokoj z tematem budowania i dokupie po prostu dobry szybki sub, na oku mam B&W ASW 600 :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.