Skocz do zawartości
IGNORED

Przerywanie dźwięku z TV i kompa przez kabel optyczny

M._66530

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam wielki problem dopóki miałem głośniki Edifier S1000 na optyku podłączone do kompa do dźwiękówki to było ok, ale jak zacząłem przełączać kabel z kompa na TV smart, bo w Edifier jest tylko jedno wyjście optyczne to zaczął mi się problem taki, że przerywa dźwięk strasznie, serwis mi pisze, że to nie głośniki, a źródło dźwięku :\ więc teraz słuchając byle co i skąd czy z kompa czy osobno z Tv przerywa dźwięk, czasami często, czasami godzina spokoju, dmuchałem czyściłem końcówki i wejścia z kurzu itp ..

nie wiem czy to nie moja wina, bo kabel odłączałem i przełączałem przy włączonym sprzęcie :\

nie wiem co robić ..

z Tv przerywa dźwięk

Trochę zagmatwałeś pisząc o połączeniu.

Telewizory mają zazwyczaj tylko wyjście cyfrowe (optyczne).

Jak doprowadzasz sygnał z kompa do telewizora ? Podejrzewam,że jedynie po hdmi ?

Jeżeli na karcie dźwiękowej masz dwa wyjścia optyczne,czy zasilasz nimi jednocześnie monitory aktywne i telewizor ?

Tu może być pewien problem.

Nie nie, mam tak, albo monitory połączone ze Smart Tv optykiem, a komputer wyłączony, bo niepotrzebny jest lub Tv jako monitor do kompa połączony przez hdmi do grafiki, a głośniki do dźwiękówki przez optyka

głośniki do dźwiękówki przez optyka

Teraz rozumię,połączenie prawidłowe.

Gdyby rwało w momencie puszczana sygnału z TV ,to dało by się wytłumaczyć np. zakłóceniami w przypadku oglądania programów nadawanych w dvbt.

Sygnał z dźwiękówki komputerowej nie powinien rwać.

Może coś jest nie tak z odbiornikiem w monitorach ? Czy mógł ulec uszkodzeniu podczas podłączania kabla,wątpię.

A nie zagiąłeś mocno kabla optycznego ,przypadkiem ? Masz możliwość sprawdzenia na innym kablu ?

właśnie słucham na innym kablu już z 15 min i jak narazie nic nie przerywa choć były takie dwa krótkie pojedyncze przeskoki przerwania, takie pyk i już, ale posłucham połowę dnia i dam tu znać co i jak, teraz jadę kablem 1,5m i wszystko w ścisku mam, bo tak miałem kabel 5m.

Ale miałem też tak, że na kablu 5m oglądałem coś 1 godz i nie przerwało więc test musi potrwać dużo dłużej, a wejście w głośnikach musi być dobre w optyku bo tam nie odłączam kabla tylko odłączam z kompa do tv i odwrotnie :)

a po czasie

Możliwe,że masz rację i coś jest nie tak z wejściem w monitorach.

Można jeszcze sprawdzić podłączając lepsze źródło ,np odtwarzacz dvd ,cd .

Jeżeli efekt przerywania powstaje zarówno przy odtwarzaniu z komputera jak i Tv,to winny jest odbiornik (monitory).

• 4 tygodnie później...

Witam z powrotem, głośniki wróciły a serwis nie zanotował przerywania głośników, ale zmienili elektronikę w głośnikach i sprzęt wrócił, podłączam, a lewy głośnik brzęczy w czasie grania, znów głośniki odsyłam, ale znów nie zanotowali brzęczenia, co robić, u nich głośniki grają ok, a u mnie nie ..

kable wymienione, głośnik brzęczy i na optyku i na rca i na bloototh :\ u nich wszystko gra , WTF ?

Na R1280 jak słucham przez bluetooth i przełączę na optyk to pojawia się "dławienie" dźwięku, robię restart to jest ok. po optyku, elektronika głupiej przy przełączaniu "źródeł" ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.