Skocz do zawartości
IGNORED

Morel Supreme

bego

Rekomendowane odpowiedzi

Rozwazalem kupno supreme ale ostatecznie wybralem ET338. Supreme ma magnes z neodymium a neodymium ma niski punkt Curie. Na dluzsza mete w tweeterze moc pola magnetycznego w szczeli bedzie malala. Ferryt jest lepszy pod tym wzgledem ale sa rozne ferryty. Zalezy z jakiej fabryki. Tego nigdy nie wiadomo ale zawsze punkt Curie ma znacznie wyzszy. ET338 jest bardzo dobry. Powiedzialbym lepszy niz Dynaudio D260Esotec, ktory tez mam. W sredniotonowych dipolach nie ma to wielkiego znaczenia bo chlodzenie lepsze wiec neodymium moze byc.

pozdrawiam,

Rozwazalem kupno supreme ale ostatecznie wybralem ET338. Supreme ma magnes z neodymium a neodymium ma niski punkt Curie. Na dluzsza mete w tweeterze moc pola magnetycznego w szczeli bedzie malala. Ferryt jest lepszy pod tym wzgledem ale sa rozne ferryty. Zalezy z jakiej fabryki. Tego nigdy nie wiadomo ale zawsze punkt Curie ma znacznie wyzszy. ET338 jest bardzo dobry. Powiedzialbym lepszy niz Dynaudio D260Esotec, ktory tez mam. W sredniotonowych dipolach nie ma to wielkiego znaczenia bo chlodzenie lepsze wiec neodymium moze byc.

pozdrawiam,

Myślę że przesadzasz. Punkt Curie magnesów neodymowych to ponad 300 stopni celcjusza. To już prędzej stopi się lakier na uzwojeniu cewki.

NEODYMIUM,

Tyle na ten temat glowny projektant z Focal'a. Oczywiscie sam projekt tego tweetera jest bardziej wymagajacy niz supreme ale istota problemu niewiele sie rozni.

An intense magnetic field is of the utmost importance for good tweeter performance and the TGU conceived for large Utopia into 95 was a key point in the development of the Utopia line. Selecting a magnet that combines high power with small dimensions narrows the choice of magnet material to Neodymium.

However the small dimensions required - and the need for a light coil with a narrow air gap leads to intense heating of the magnet. A problem then occurs due to a characteristic of Neodymium: its low "Curie Point".

The magnetisation saturation decreases as the temperature rises and will cancel at a certain temperature, called the "Curie Point" (Tc). For a ferrite, Tc is equal to 450 ¡C and, for a Neodymium Nd2Fe14B magnet Tc is equal to 319 ¡C. Which means, should the magnet reach its Tc, the magnetic structure will loose its magnetism bringing irreversible damage to its output and an audible loss of dynamics and definition.

Since the design of the TGU in 95, the evolution of the home cinema arena has imposed new constraints with regards to power handling. In high fidelity musical performances very little energy is demanded at high frequencies. However, with the special sound effects of home cinema new rules in terms of power handling are created, with the subsequent effect on magnet temperatures. Handling these new demands was a key rational in the design process of the new tweeter Beryllium Utopia (TBe), which adopted a key new concept called "Focus Ring™" - Focal patent pending.

Wez pod uwage, ze powolna demagnetyzaja zaczyna sie przy znacznie nizszych temperaturach niz Curie Point. Praktycznie problem jest z glosnikami wysokotonowymi bo w tych magnes grzeje sie najwiecej.

Druga rzecz to jakosc magnesow a te roznia sie diametralnie i sa roznych typow. Podobno na swiecie sa tylko dwie fabryki robiace naprawde trwale magnesy. Pozostale maja znacznie krotszy zywot. Oczywiscie te dobre nie sa w Chinach i ich magnesy sa drozsze.

pozdrawiam,

NEODYMIUM,

Tyle na ten temat glowny projektant z Focal'a. Oczywiscie sam projekt tego tweetera jest bardziej wymagajacy niz supreme ale istota problemu niewiele sie rozni.

An intense magnetic field is of the utmost importance for good tweeter performance and the TGU conceived for large Utopia into 95 was a key point in the development of the Utopia line. Selecting a magnet that combines high power with small dimensions narrows the choice of magnet material to Neodymium.

However the small dimensions required - and the need for a light coil with a narrow air gap leads to intense heating of the magnet. A problem then occurs due to a characteristic of Neodymium: its low "Curie Point".

The magnetisation saturation decreases as the temperature rises and will cancel at a certain temperature, called the "Curie Point" (Tc). For a ferrite, Tc is equal to 450 ¡C and, for a Neodymium Nd2Fe14B magnet Tc is equal to 319 ¡C. Which means, should the magnet reach its Tc, the magnetic structure will loose its magnetism bringing irreversible damage to its output and an audible loss of dynamics and definition.

Since the design of the TGU in 95, the evolution of the home cinema arena has imposed new constraints with regards to power handling. In high fidelity musical performances very little energy is demanded at high frequencies. However, with the special sound effects of home cinema new rules in terms of power handling are created, with the subsequent effect on magnet temperatures. Handling these new demands was a key rational in the design process of the new tweeter Beryllium Utopia (TBe), which adopted a key new concept called "Focus Ring™" - Focal patent pending.

Wez pod uwage, ze powolna demagnetyzaja zaczyna sie przy znacznie nizszych temperaturach niz Curie Point. Praktycznie problem jest z glosnikami wysokotonowymi bo w tych magnes grzeje sie najwiecej.

Druga rzecz to jakosc magnesow a te roznia sie diametralnie i sa roznych typow. Podobno na swiecie sa tylko dwie fabryki robiace naprawde trwale magnesy. Pozostale maja znacznie krotszy zywot. Oczywiscie te dobre nie sa w Chinach i ich magnesy sa drozsze.

pozdrawiam,

Dalej uważam że przesadzasz. Oznaczało by to że cewka musiała by osiągać o wiele wyższe temperatury niż 300 stopni a takich temperatur nie wytrzyma ani klej którym klejone są uzwojenia ani tym bardziej lakier izolujący. Prędzej ci się sfajczy cewka niż ci się magnes rozmagnesuje. Szczerze wątpię w to że cewka nagrzewa sie powyżej 100 oC. Ale może się mylę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tym Morelu jest niemożliwe żeby coś się zgrzało. On jest po prostu za duży. Przede wszystkim nabiegunnik jest grubszy z powodu większego wychylenia liniowego niż w głośnikach niższej serii. Poza tym przednia płyta jest aluminiowa i działa jak radiator. Radiatory do głośników stosuje się owszem ale dla głośników o bardzo małych rozmiarach.

I to raczej po to żeby nie sfajczyć cewki.

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Wiem że odgrzewam starego kotleta ale zamierzam kupić jakiś wysokotonowy i trochę głębiej sięgnąć do kieszeni. Jakie macie doświadczenia z tym Morelem Supreme?

Ja osobiście czuję się trochę jak osiołek któremu w żłoby dano. Planuje na wysokotonowe wydać do 2000zł.

• 2 tygodnie później...

Dobrze że nie wpadłem na pomysł żeby kupować tego supreme. Dzisiaj przyszedł mi Morel CAT 308. Tak podbarwionego i nienaturalnego dźwięku dawno nie słyszałem. Cukier leje się z głośników na podłogę. Nie ma mowy o tym żeby naturalna barwa instrumentów przebiła się przez ten głośnik. Bezpośrednio porównywałem z ss9700 i z Vifą XT 19. Chociaż ten SS9700 nie jest moim ulubionym głośnikiem to przy tym Morelu to szczyt neutralności. To już nawet metalowy Seas 27tbfcg z którego czuć z kilometra aluminium jest bardziej neutralny niż ten głośnik.

Jakie byś polecił neutralne wysokotonowce w cenie do 200zł za sztukę ?

Nie wiem. Wiem że najtańszych Moreli nie polecę. Szkoda że nie mogę porównać bezpośrednio Vify XT25 do tego Morela bezpośrednio bo sprzedałem kolumny z XT25. Podejrzewam że jeżeli chodzi o oddanie barwy to Vifa jest o wiele lepsza. W każdym bądź razie Vifa XT19 jest lepsza. Właśnie na niej słucham.

• 3 miesiące później...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.