Skocz do zawartości
IGNORED

Glosniki do 30m2 ...

damko

Rekomendowane odpowiedzi

a nawet alpha maja do przodu bass reflex teraz sprawdzilem wlasnie.

Tak na marginesie szukam glosnikow do 3k nawet w cenach allegro wiec w sklepie moga byc drozsze. Chce kupic glosniki na miare sprzetu...

@americano amm pytanko dot. infinity...

w sobote (mam nadzieje) bede sluchal AE EVO 3, JmLab 716s, Kef Q5 no i wlasnie Infinity tylko jest taki problem ze sa tylko beta jesli wiesz czym sie rozna od alpha to prosze powiedz (ewentualnie czy jesli dzwiek bedzie odpowiedni oplaca sie dolozyc prawie 1k do beta czy lepiej szukac alpha?)

Beta są lepsze od alpha, ale technologia CMMD w ogóle do mnie nie przemawia - dźwięk twardy, nienaturalny, dziwny....Ale jak widać gusta są różne, dlatego najlepiej samemu posłuchać :-)

zyzio domyslam sie ze beta sa lepsze :) sa przedewszystkim w zamknietej obudowie ze dzwiek twardy to jeszcze przezyje ale co miales na mysli mowiac ze nienaturalny, dziwny... ? Dla mnie Pagadigmy brzmialy troche nienaturalnie jakby zza kotary bez srednicy ...

damko. Posłuchaj alfa lub beta. To kolumny, które faktycznie wymagają dobrej elektroniki. Dlatego w marketach nigdy to nie gra (dlatego ktoś niedoświadczony wyciąga błędne wnioski). Gdyby ktoś posłuchał w markecie thieli 3.6 lub Avalonów Eidelon na amplitunerze sony to też by było beznadziejnie :) albo wręcz tragicznie. Ta sama technologia CMMD jest stodowana w ich najdroższych seriach i są to kolumny porównywalne z avalonami za 25 tys. USD.

Jeśli Ci nie podejdą to posłuchaj AE Evo 3. Mogą grać cieplej z yamahą. Zapytaj czy kolumny są wygrzane przed odsłuchem (bo to może być powód twardości i płaskości brzmienia również). Wybierz co Ci zagra lepiej. Nikt Cię do niczego nie zmusza :))

=> americano

Słuchałem alphy bety z Musical Fidelity A 3.2 oraz rotelem 1070, przewinęło sie tez Primare A 20, chyba nikt nie będzie do budżetowych kolumn podłączać elektroniki za 20 kzł za klocek......A wnioski mam jednoznacznie negatywne, zresztą w tym wypadku pokrywają się one z odczuciami mojego znajomego i......recenzjami z "Hi-fi i M"......

Pozdrawiam DOŚWIADCZONEGO kolegę :-)

zyzio, wymieniłeś największe gnioty hi-fi jakie można sobie wyobrazić. Czytaj dalej hi-fi i muzykę.... Szkoda, że na audioreview wszyscy dają maksa infinity. Ale co tam niezależne opinie. Niech damko posłucha i sam wybierze co mu się podoba z jego yamahą.

To ne był atak na Ciebie, każdy może mieć swoje zdanie, dlatego podkreślam że najważniejszy jest osobisty odsłuch, co już napisałem powyżej. Chodzi mi jedynie o to, ze próbujesz "przemycić" w rozmowie swoje zdanie jako jedynie słuszne, zarzucajac innym brak doświadczenia, co nie podoba mi się :-( Recenzje w kolorowych magazynkam, a tym bardziej na audioreview mam w dupce, bo wiem co mi się podoba, napisałem o swoich odczuciach i tyle, Ty napisałeś o swoich i ja to szanuję.

P.S. Paradigmy Studio 40 v.3 na audioreview maja notę 5.0 :-)))

A i jeszcze jedno: opinie na audioreview nie są niezależne, bo piszą je sami uzytkownicy, a trudno rzucać kamieniami w to, co już się posiada :-)

"Wymieniłeś najwiekszę gnioty hi-fi" - skoro dla Ciebie porządna klasa średnia jest gniotem......to nie ma o czym gadać....., nie każdego stać na to żeby wywalić 50 kzł na klocejk wart tak naprawdę 5 kzł.

Dobra, koniec prywaty :-)

Damko ma wybierać a nie my :-)

>zyzio

Nie masz szans, americano wie lepiej, zresztą zgodnie ze swoim nickiem ;-) Wystarczy tylko poczytać jego wpisy. Jak ja lubię takich rozstawiających po kątach w wprawą kaowca komenderującego panie na lewo panowie na prawo.

@americano sluchales Wharfedale Diamond 9.5 lub cos z tej serii?? Porownywales je moze z AE EVO 3 lub Infinity? Ewentualnie jakie jeszcze kolumny mozesz mi polecic.

Na odsluchu nie bylem (bardzo dziwnie sie to zlozylo - 3 dni dzwonilem i chcialem sie umowic mowiono mi ze trzeba przyjsc w sobote (wtedy chcialem0 wiec zadzwonilem zaraz po otworzeniu sklepu i nagle okazalo sie ze caly dzien zajety... dziwne...) ale :) pojechalem do MM (prosze sie nie smiac chcialem posluchac infinity) byly tam Beta 50 ! ogromne kolumny podpiete do H/K do tego jakis koncert z DVD jak zwykle i duuuzo ludzi wielki huk... ale bas uslyszalem faktycznie twardy... ale nie taki zly nic innego nie slyszalem poprawnie poprostu nie ta muzyka nie to pomieszczenie brak spokoju. Pozniej podpieli inne kolumny brzmialy niemal identycznie wniosek: nie sluchac w supermarketach :D

@zyzio "P.S. Paradigmy Studio 40 v.3 na audioreview maja notę 5.0 :-)))" no coz jak ktos lubi sluchac takiego dzwieku ... z Yamaha to to napewno nie pasuje chociaz byly moimi faworytami to sie bardzo rozczarowalem... tyle ze ja sluchalem serii monitor! wiec studio na pewno zagra lepiej ale mysle ze charakter dzwieku moze byc podobny wkoncu to ta sama firma...

@Zbig "Nie masz szans, americano wie lepiej, zresztą zgodnie ze swoim nickiem ;-) " Nie wiem jak ciebie ale mnie nauczono nie oceniac ludzi po wygladzie i po tym jak sie nazywaja (ksywka itp.) Tematy americano przeczytalem wszystki ktore pisal :) tak dla pewnosci czy to co mowisz jest prawda :)

Nie chce miec kwasow w moim temacie to wszystko :D Poprostu mily gosc jestem a chce wybrac sobie przyzwoite glosniczki wiec zamiast sie klocic to moze cos doradzicie??

Wharfedale 9.5 srednica gora ok basu moglo by byc mniej wlasnie cos takiego szukam tak do 3k

POZDRAWIAM SERDECZNIE!!! we wtorek opisze co uslysze bo juz sobie zaklepalem date :)

Damko.

Nie słuchałem tych wharfedali 9.5 ale "na oko" wyglądają świetnie. Chyba masz dobre ucho chłopie, a poza tym cena bardzo uczciwa. Mówiąc "na oko" mam na myśli konstrukcję i użyte przetworniki. Myślałem też o Dali Suite 2.8 , ale cena przesadzona, zwłaszcza w porównaniu do whardali. Acoustic Energy Evo 3 są znakomite i sam osądź czy bardziej Ci odpowiadają od wharfedali. Wydaje mi się, że mogą być lepsze do Twojej yamahy chociażby dlatego, że mają o 2.5dB większą skuteczność, a to jest bardzo dużo. Oznacza to, że dla uzyskania tych samych poziomów głośności, Twoja yamaszka będzie ustawiona na sporo mniejszy poziom więc zniekształcenia będą mniejsze, lekkość wybrzmień i mikrodynamika. Oczywiście to nie jest reguła, że głośniki skuteczniejsze są lepsze z założenia, ale w tym wypadku ma to znaczenie (wydaje mi się że parametry mocowe twojej yamahy mogą być jednak trochę przekłamane co jest powszechne w niższych modelach wielu firm - tu zawsze trzeba zwracać uwagę na wagę urządzenia - bo świadczy to głównie o solidności zasilacza, polecam zerknąć na stronę jeśli ktoś nie wierzy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Nie upieram się co do infinity, choć lubię tą firmę zwłaszcza za solidny engineering i dobre ceny w USA. Możesz spokojnie skupić uwagę na dwóch opcjach (Wharfedale / AE).

Fajny cały zestawik z AE: Evo3 przód, Evo centre, Evo Compact jako front effects, evo 1 tyły :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:) zdje sobie oczywiscie sprawe z faktu ze moja Y nie ma 110W na kanal bo to normalne ze producenci tak podaja no ale 15,5 kg wagi i 500W pobor z gniastka... wiec mysle ze zle nie jest, w stereo to nawet sobie radzi (mialem podpiete swego czasu glosniki 180W DIN 350W rms i jakos ciagnela) a w konfiguracji wielo kanalowej basik i tak z suba byc musi a do kina to wsumie by same monitorki wystarczyly.

Zastanawiam sie tez nad firmami ktore maja w ofercie glosniki efektowe z mozliwoscia zawieszenia na scianie, sporo miejsca w pokoju zaoszczedzone no i nie trzeba meczyc sie z ustawieniami. Ehh im dalej w las tym ciemniej :(

z powieszeniem w kinie to się zgadzam, dlategoteż na początku proponowałem Infinity OWS-1 :)

Ale chyba Evo Compact też są do podwieszenia! Ostatecznie z tyły też mogą być trochę mniejsze (najwyżej odetniesz najniższy bas w ustawieniach yamahy na tył, a tak naprawdę to z tyłu tak dużo się nie dzieje, a z subem to już nie ma większego znaczenia).

Przepraszam pomyliłem się ze skutecznością Wharfendale 9.5, na jakiejś stronie sprzedawca podał 88dB, a na stronie tej firmy podają 86dB, czyli różnica jest jeszcze większa między AE (4.5dB. Natomiast 88dB mają Wharfendale 9.6, które wyglądają imponująco (mają dodatkowy high-midrange bardzo blisko tweetera) i kosztują para 2799zł.

Wydaje mi się że używają przetworników peerlesa.

Jeśli bass refleks nie jest z tyłu to można sobie dorobić prostą pułeczkę do podwieszenia na kątownikach (dostępne w sklepach jak OBI, Praktiker itp.)

szkoda ze nie da sie edytowac postwo :/ co sasdzicie jeszcze o glosnikach AELITE two czy to naglosni mi pomieszczenie 20-25 m2? Bo widze z opisow opini i innych ze AE moga przypasc mi do gustu a co do infinity to jednak nie mam mozliwosci sluchania innych niz beta 50 :(

No i zakupilem Kef Q5. Zagraly zdecydowanie najlepiej ze wszystkich ktore sluchalem. Niestety nie mialem okazji posluchac infinity :/ ale z kefa tez jestem zadowolony chociaz po odsluchu q1 zupelnie stracilem chec na niego :D.

Chce wszystkim ktorzy mi pomogli goraco podziekowac!

damko. Cieszę się że wybrałeś to co Co się spodobało najbardziej. A więc Kef Q5, przyznam się, że nie słuchałem na yamaszce. Idea point source też mi się podoba (sugestywna głębia i przestrzeń). Skuteczność 91dB więc pewnie super śmiga i są też bardzo ładne. Też posłucham jak będę składał sobie nowe kino. Gratuluję i pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.