Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Diora ZgC-120-8-903

mindorino

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Bardzo serdecznie wszystkich forumowiczów.

Ostatnimi dniami udało mi się nabyć drogą kupna moim zdaniem nietuzinkowe kolumny polskiej marki Diora.

Czytałem wcześniej kilka szczątkowych opinii na temat tego zestawu, jednakże ogólny stan kolumn oraz ich niska cena skusiły mnie.

Wraz z kolumnami dostałem do nich wzmacniacz. Również jest to Polski produkt. Ściślej mówiąc Unitra ws-315. Jak nie trudno się domyśleć wzmacniacz jest stanowczo za mały i po załóżmy 30 min grania na 35% skali potencjometru głośności obudowa grzeje się tak że śmiało można podgrzać na niej herbatę :).

Jeśli zaś zaryzykowałbym odkręcenie wzmacniacza o więcej niż w/w 35% skutkuje to natychmiastowym spaleniem bezpiecznika. Same kolumny w moim odczuciu grają bardzo przyjemnie, ale z pewnością grały by lepiej gdyby zasilał je nieco większy wzmacniacz.

W tym miejscu chciałbym zaznaczyć iż jestem zupełnym nowicjuszem jeśli chodzi o przygodę z bardziej rozbudowanymi systemami dźwiękowymi, jednakowoż bardzo chętnie dowiedziałbym się więcej w tej materii, bo jak zauważyłem temat obejmuje nad wyraz szerokie spectrum wiedzy.

Po wcześniejszej lekturze kilku forów oraz kilku filmów z YT moje typy padły na dwa wzmacniacze.

DENON DRA-735R

lub

Onkyo Integra A-8450

Oba plasuję się mniej więcej w moim pułapie cenowym, jednakże sam nie wiem który z nich będzie dla mnie lepszym rozwiązaniem.

Zazwyczaj słucham jazz-u, jednakże weekend-ami można z kolumn usłyszeć głównie rock, pop, rzadziej techno. Same kolumny stoją w pomieszczeniu o łącznej powierzchni 20m2 które pełni rolę raczej salonu męskiego gdzie czasem pod wpływem trunków wyskokowych chciałoby się mocniej "uderzyć" jeśli chodzi o muzykę.

Formułując pytanie ostateczne. Chciałbym zapytać się który z tych wzmacniaczy lepiej współgrałby z moimi kolumnami? A może oba wzmacniacze nie nadają się do tego zestawu? Jeśli może ktoś ma propozycję zupełnie innego wzmacniacza, to również jestem otwarty na propozycje i sugestie :)

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/135411-wzmacniacz-do-diora-zgc-120-8-903/

Pierwsza propozycja to amplituner,więc z tych 2 opcji osobiście wolałbym onkyo.

Wzmacniaczy jest mnóstwo masz sony es , yamaha , denony , pionki itp.

Ja bym poszukał na olx coś w swojej okolicy co można zweryfikować.Raczej omijaj handlarzy.

Uprzejmie Dziękuję margaryna85.

Co do wyboru to nie sposób się nie zgodzić że jest ogromny, jednakże masz może na myśli bardziej konkretne modele które są godne uwagi?

Dlaczego starać się unikać handlarzy?

A może ktoś inny z forumowiczów ma jakieś bliższe doświadczenie z kolumnami zgc 120 ?

Miałem i słuchałem kiedyś muzyki na diorach zgc 140 , zgc 80.W pierwszych była moc ,z perspektywy czasu drugie grały lepiej .

Potrzebujesz mocny wzmacniacz a jaki tobie podejdzie ?

Nie orientuje się w cenach obecnie a poza tym nie podałeś budżetu jaki chcesz przeznaczyć.

Prawdę powiedziawszy to szukam dobrego wzmacniacza konkretnie pod te kolumny, bo jednak aktualna diora ws-315 raczej nie spisuje się najlepiej.

Budżet jaki wstępnie chciałbym przeznaczyć na zakup to 400 zł +/-.

Natomiast jeśli za niewielką dopłatą nabędę coś o wiele lepszego od w/w to jestem w stanie rzecz jasna zainwestować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.