Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Tannoy M2

Piotr Brzyski

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Niedawno dodawałem podobny temat, aczkolwiek odradzono mi zakup wzmaka w podanym budżecie, i niby mój obecny ampli zagra lepiej.

Ostatnio przez pre out podłączyłem yamahe a1020, i nie wiedziałem że tannoye mają aż tyle basu, i dlatego reaktywuje... piszę nowy * temat. Tak wiem, porównuje wysoki model, a ja szukam czegoś w 2x niższym budżecie. Udało braciejowi się wyrwać za 500 z, sprawna, tak więc... zapraszam do lektury :v

M2 to mułowate kulumny z wycofaną górą i trochę mułowatym basem, a więc trzeba czegoś dynamicznego i coś co zagra iskrząco. Budżet 600 zł, oczywiście używka. Budżet można lekko nagiąć, ale nie chciałbym jednak wiele dopłacać, chyba że będzie to perełka, albo wysoki model w dobrej cenie, i warto dopłacić, to rozważe to. Pokój 11m2, zródło komputer, może później jakiś cd do zestawu. Dźwięk przejdzie jeszcze przez amplituner (Denon AVR3808). Słucham chyba wszystkiego, ale szczególny nacisk kładę na rock i pop, a jescze szczególniejszy na to samo, tylko lata 80/90 ( Pink Floyd, David Bowie, Queen, Scorpions, Guns'Roses i wiele innych ) Lubię zrównoważony dźwięk, lekko ocieplony ale z tym czymś, co sprawia że jest przyjemny w odsłuchu, w pewnym sensie chodzi mi też o głębię basu. Nie szukam czegoś żeby łupało mi basem w pokoju, ale coś co zagra mięsistym ładnym niskim rejestrem. Słyszalem że stare Denony mają agresywny, iskrzący dźwięk, i gdzieś jeszcze czytałem o Rotelu Ra 931 do Tannoy M2, ale obecnie na próżno szukać takowego na alledrogo, czy tam innym OLXie

Ktoś coś ?

Z góry dzięki i pozdrwiam :)

chciałbym jeszcze dodać że "lekko ocieplony ale z tym czymś, co sprawia że jest przyjemny w odsłuchu" miałem na myśli żeby nie był nudny :p

https://www.audiostereo.pl/topic/135451-wzmacniacz-do-tannoy-m2/

ja bazuje na Tannoyach i chodza mi z Onkyo

Preamp: Marantz SR7010. Power Amp: Onkyo M-5000R, Onkyo PA-MC5500. Bluray: Oppo UDP-205, PS3 Glosniki: Tannoy Precision 6.4 - front,Tannoy Precision 6C - central, Tannoy Revolution DC6T - sorround, Tannoy Revolution DC6 - front high Tannoy Revolution DC4 -sorround high. Subwoofery: 2x Tannoy Revolution R-SUB15. TV: Sony KD-65XD8599. Projektor: Póki co brak, Dekoder: NC+

Okej, w takim razie będę zapatrywał się na Yamahę.

Mam jeszcze kilka pytań. na co zwrócić uwage przy zakupie wzmacniacza, oprócz stanu wizualnego ?

Ten wzmak to ogólnie do tych głośników ? czy ten wzmak to do tych głosników w MOIM BUDŻECIE ? Jakbym nie miał ustalonego budżetu, a nie szukałbym drogiego wzmaka to co byście polecili ?

I kolejna rzecz. Podłączając brata A1020 przez pre-amp do Denona AVR3808, zauważyłem że na dźwięk ma wpływ amplituner. Dziwnie to zabrzmiało( bo niby logiczne), ale mam na myśli fakt, że myślałem że gniazda pre amp przekazują czysty sygnał, omijając końcówkę mocy w amplitunerze, jakby dalej brzmiało to jakoś dziwnie, albo ja po prostu źle to ująłem, to ustawienia dźwięku z ampli, słychać na dźwięku ze wzmaka. Tak powinno być ? i jak tak, to da się to jakoś pominąć ?

Halo, ktoś mi coś pomoże ? :d

A nie pali się przecież. Fora to nie całe życie :) Chill out.

Tak! Tak powinno być. Bo gniazda pre out w amplitunerze ,świadczą o tym że pomijasz?......... końcówki mocy.

A nie pomijasz? ........ przedwzmacniacza.

Za końcówki mocy robi wzmacniacz.

I teraz oba elementy mają wpływ na dźwięk zarówno pre jak i końcówka.

Mało tego.

Jaki byłby sens gdyby amplituner nie mógł dokonywać korekcji na poziomie pre? Było by to więcej niż bez sensu.

Oprócz stanu wizualnego warto sprawdzić też techniczny.

Piotrek

A nie pali się przecież. Fora to nie całe życie :) Chill out.

No generalnie to kilka moich tematów zostało bez odpowiedzi i po prostu przepadły zalane innymi tematami i chciałem sobie podbić mój temat gdzieś wyżej. Rozumiem.

Tak! Tak powinno być. Bo gniazda pre out w amplitunerze ,świadczą o tym że pomijasz?......... końcówki mocy.

A nie pomijasz? ........ przedwzmacniacza.

Za końcówki mocy robi wzmacniacz.

I teraz oba elementy mają wpływ na dźwięk zarówno pre jak i końcówka.

Mało tego.

Jaki byłby sens gdyby amplituner nie mógł dokonywać korekcji na poziomie pre? Było by to więcej niż bez sensu.

Pytam się bo nie wiem. Dzięki za info!

Oprócz stanu wizualnego warto sprawdzić też techniczny.

Wiem, ale jak kupujesz np auto, to patrzysz na stan wizualny i oprócz tego na silnik, jak jeździ i np. podłogę. Ale wiele aut ma swoje typowe bolączki, i podejrzewam że w wzmakach też tak jest. Dla porównania w Onkyo padały płyty HDMI. Co z tego że dobrze wygląda i nawet przez kabel jack gra, jak hdmi nie działa.

Znalazłem kilka ofert. Napisze dlaczego je umieszczam, i co o tym sądzicie ?

1. Polecana AX700

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. Zdaje się że wyższy model, ale czy gra lepiej ? W dodatku tańszy i nawet dobry stan

Ukryta Zawartość

3. Trochę niższa półka, ale za to niezła kasa nawet

Ukryta Zawartość

4.Jeszcze niżej i trochę drożej, ale jeśli to prawdziwe 70w to też chyba niezła kasa

Ukryta Zawartość

5. Żeby nie było że forum zalewa cebula, to teraz w drugą stronę. Jeśli dobrze rozumiem, to jest wyższa półka w dodatku z pilotem i instrukcją, a tyle jestem do niego w stanie dopłacić

Ukryta Zawartość

6. Wcześniejsza AX700, w niezłej cenie

Ukryta Zawartość

Co najlepiej wychodzi cena/jakość?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wybór padł na AX700 z ogłoszenia z allegro. Udało się jeszcze trochę cenę wynegocjować. Dzięki wszystkim za pomoc, a szczególnie S4HOME. Generalnie to jest przede wszystkim dynamiczniej, i więcej basu. Góra nie jest też już taka przymulona. Ogólnie dużo lepiej. Na dniach wrzucę jpg jak to wygląda. Jak mi się nie znudzi to to była chyba ostania inwestycja w audio w moim pokoju. A jak granie się znudzi to pewnie będę szukał głosników (wcześniej polecane przez S4home Magnat Quantum 673, chyba że będzie większy budżet :d)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.