Skocz do zawartości
IGNORED

Budujemy zestaw pod gramofon od podstaw

Grzegorz_67693

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

jako początkujący zatonąłem w morzu informacji i mam problem z odpowiednim doborem komponentów pod analog. Postanowiłem spytać tak od podszewki. Sprzętu na tę chwilę nie mam żadnego tak więc budować będę od zera, co daje w zasadzie pewne korzyści.

To zacznę może od oczekiwań i specyfikacji pomieszczenia. Sprzętem interesuję się po to, by wydobyć wysokiej jakości dźwięk z muzyki powstającej nieco dawniej, tj. lata 50-80. Mój number one to blues. Szukam zestawu, który pozwoli na dobre odtworzenie równolegle rozbrzmiewających gitar z pianinem czy trąbką. Czyli jak tu wycisnąć coś sensownego z tych starych nagrań, kiedy szalał Ray Charles czy B.B. King :) Jednakże, żeby było zbyt prosto kolumny nie powinny zostawać w tyle jeśli chodzi o głębie basu, jako, że na drugim miejscu mamy rap.

Pomieszczenie to salon 25m2.

Budżet ~3k - nieco rozciągliwy. W temacie jestem świeży, szukam swojego brzmienia, dlatego nie chcę niepotrzebnie zbyt dużo wydawać. Jednakże, by coś fajnego wycisnąć cash musi zostać wyłożony :P Myślałem o sensownej bazie tj. gramofon, pre, wzmacniacz, które trochę posłużą. Na drugi plan zrzucam na razie kolumny, które planuję lepiej zaadresować w przyszłości.

Gramofon pewnie będzie musiał być nowy, jako, że nie jestem w stanie ocenić jakości tych używanych, a delikatne to urządzenia. Możliwość zakręcenia pod rap mile widziana, niewymagana :)

Byłym wdzięczny za wszelkie naprowadzenia/sugestie, bo jak pisałem, zatonąłem nieco w ilości sprzętu i informacji :)

Na wkładkę z pewnością przyjdzie osobny fundusz. Zacząć chciałbym jednak z tą, którą będę miał w kupionym gramofonie, pobawić się nieco zestawem, wygłuszyć pomieszczenie i kolumny. Przygoda dopiero się zaczyna.

Zdecydowałem się już na wzmacniak i kolumny, czyli gramofon dobierać będę pod NAD C356Bee i Indiana Line Tesi 260. Już w zasadzie jestem bliski progu budżetowego, więc jak się domyślił grzybson rozciągamy.

Jakieś sugestie pod taki zestaw?

Wszystko na ten temat napisano na tym forum kilka tysięcy razy. Zadziwia mnie niechęć nowych użytkowników do czytania starych postów. Ciekawe i zajmuje czas. Dwa w jednym. Minimum wysiłku jest niezbędne.

Wszystko na ten temat napisano na tym forum kilka tysięcy razy. Zadziwia mnie niechęć nowych użytkowników do czytania starych postów. Ciekawe i zajmuje czas. Dwa w jednym. Minimum wysiłku jest niezbędne.

Z największą chęcią odniósłbym się do czegoś, co zostało już napisane. Z moich poszukiwań wynika, że raz - nie było tematu zestaw pod blues do 3k (w sumie się teraz nie dziwię przy takiej kwocie), dwa - nie widzę też tematu na poszukiwania gramofonu pod blues dla wspomnianego wzmacniacza i kolumn. Kilka tysięcy razy? Mi wystarczą dwa dobre tematy. Chętnie zobaczyłbym jak udowadniasz mi brak racji.

Budujesz linię telefoniczną, a kolumny to inaczej słupy? :-) :-) :-) :-)

:D Brakuje jeszcze elektrowni.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ukryta Zawartość

Prawda, mam tam w czym wybierać. To co mnie jednak zastanawia, że nie ma tam wzmianki o rodzaju muzyki per gramofon. Mam to rozumieć tak, że w tych przedziałach cenowych nie ma co się tym przejmować, a szukać solidnie zbudowanej maszyny?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.