Skocz do zawartości
IGNORED

DIY czy gotowce do stereo Marantza?

Fiks89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Szukam monitorów do Marantza mer803 i wybór nowych i używanych monitorów jest spory w kwocie do 1500zł. Muzyki słucham różnej ale nie have metal czy dubstep i podobne.Zastanawiam się czy w tej kwocie nie zbuduje się lepszych kolumn z gotowych projektów? Kosztów obudowy i lakierowania nie liczę bo pracuje przy obróbce drewna i lakierowania. Na forum znalazłem kilka projektów np AKKUS FW146-Neo1 lub AKKUS FW168-Neo1 ale to są projekty z przed 7-8 lat gdzie ceny były 2 razy niższe albo i więcej. Jak ma ktoś jakieś sugestie to będę bardzo wdzięczny.

https://www.audiostereo.pl/topic/135505-diy-czy-gotowce-do-stereo-marantza/

Był ostatnio taki wątek na nowych konstrukcjach SBA:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

przynajmniej są dostępne.

Jest dużo i to bardzo dobrych projektów, ale większość głośników do nich jest już niedostępna.

A zamiana na współczesne nawet samych kopułek wobec gróźb fachowców z branży

to rzecz równie niebezpieczna, jak kąpiel ze stadem piranii ;-)))

Z drugiej strony czy ten klocek pokaże pełnię możliwości takich monitorów nie wiem.

Sądzę, że kupił bym jakieś dobre monitorki do 5 stówek i zastanowił się - czego mi brak.

Wtedy można coś kombinować i robić.

Jest jakiś wybór na portalu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście może być tak, że przewaliłeś kilka kompletów i to "nie było to" - stąd się wzięło

zapotrzebowanie na kolumny idealne np. do kwartetów smyczkowych ;-)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Pomysł na budowę padł bardziej dlatego ,że mam do tego warunki i lubię mieć coś co choć w małym stopniu powstało z mojej ręki. Nie przerobiłem z byt dużo kolumn i raczej jak już coś kupię lub zrobię to zostanie na jakiś czas chyba ,że mi wybitnie nie będzie pasowało. Przeglądałem tą akcje z missionami m71 dość niedawno. Taki mały problem jest w tym ,że u mnie musi nieźle grać ale i ładnie wyglądać więc i tak używane monitory i tak raczej rozbiorę i polakieruje po swojemu więc wolał bym zrobić nowe wizualnie po swojemu. Poprzednio miałem kino z amplitunerem Sony już dość leciwe jakiś podstawowy model i kolumny też Sony. Kino było z tego słabe a stereo jeszcze gorsze więc raczej w miarę dobre monitory zagrają lepiej

Tyle, że wstępnie musisz przyjąć do swojego metrażu rozmiar woofera, bo czasem 18' może

się okazać za duża, a poza tym rodzaj materiału kopułki i dopiero wtedy szukać jakiegoś

konkretnego projektu czy tu, czy na elektrodzie czy u Troelsa Gravesena - zajrzyj.

Jest paru praktyków, którzy mają za sobą jak nie kilkanaście, to czasem i więcej

projektów zbudowanych i co najważniejsze pomierzonych i sprawdzonych, a do tego w różnych budżetach.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Przeglądałem projekty Troelsa Gravesena i większość przekracza mój budżet ale jeden się znalazł. SEAS 5 SEAS CA15RLY i 22 TAF/G (H1283). Jeszcze będę szukał jak rzeczywiście zdecyduje się na budowę to się pochwale. Bardzo dziękuje za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.