Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moze głupie pytanie zainstalowałem wersję 9 odpaliłem leci z góry na dół jak w matrixie staje na modę login wpisuje to co podałem na imagerze maliny hasło wpisuje i dalej stoi co robię nie tak

1 godzinę temu, robo27 napisał:

Wpisz w przeglądarkę adres maliny http:// itd…

Dzięki takie proste jednak pamięć zawodna, trochę upierdliwa  ta 9, zmieniłem dla samej zmiany, 8 ruszała szybciej. Teraz już zawsze będę moode musiał uruchamiać z poziomu przeglądarki, a nie z ekranu dotykowego?

W menu - Configure - Peripherals - Local Display - display ustaw na ON i powinno być ok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Panowie, czy ktos tutaj z obecnych kompilował zewnętrzne muduły do kernela w systemie z ktorym jest dystrybuowane Moode Audio?

Potrzebuję skompilować sterownik do panela dotykowego z kontrolerem Ilitek. Mam plik zródłowy sterownika ale nie ma w systemie zródeł jądra. Teoretycznie powinno się to dać pobrać ale ja jestem w tym temacie cienki bolek. Spędziłem juz nad tym wiele godzin i nie mogę sobie poradzić.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Pytałbym na forum moode 

Ukryta Zawartość

Tam siedzą ludzie którzy ten system znają od podszewki i myślę że będą w stanie Ci pomóc.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, GarbataPoczwara napisał:

Pytałbym na forum moode 

Ukryta Zawartość

Tam siedzą ludzie którzy ten system znają od podszewki i myślę że będą w stanie Ci pomóc.

Dzięki. Szukałem juz wczesniej na wskazanym przez Ciebie forum ale nie znalazłem. Nie mam tam konta dlatego zapytalem tutaj ☺ No coz, zarejestruję się i popytam. 

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

• 3 tygodnie później...
W dniu 18.10.2024 o 17:55, brewka87 napisał:

Panowie, czy ktos tutaj z obecnych kompilował zewnętrzne muduły do kernela w systemie z ktorym jest dystrybuowane Moode Audio?

Potrzebuję skompilować sterownik do panela dotykowego z kontrolerem Ilitek. Mam plik zródłowy sterownika ale nie ma w systemie zródeł jądra. Teoretycznie powinno się to dać pobrać ale ja jestem w tym temacie cienki bolek. Spędziłem juz nad tym wiele godzin i nie mogę sobie poradzić.

Problem rozwiązany. Udało mi się skompilować sterownik w najnowszym Moode 1.9.4. Touchscreen działa prawidłowo.

Edytowane przez brewka87

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Pojawiła się nowa wersja 9.2.0

Cytat

- New Deezer Connect renderer
- Chromium v126 (revert to fix local display issues)
- Kernel and package bumps
- Add PCIe SATA drive support to Library Config
- Add REST API commands: playitem | playitem_next
- Improve REST API return values for consistent JSON

Deezer Connect działa znakomicie :-)

Dopiszę tylko że jeśli ktoś ma postawione MoOde na dysku M2 czy tam na NvMe - nie aktualizować!

Bodaj za drugim lub trzecim uruchomieniem - MoOde nie wstał, próba postawenie MoOde 9.2.0 z istalki - to samo czyli nie wstaje.

Powrót do wersji 9.0.8 - wsio działa.

Chyba ze znów mam tylko ja takiego pecha...

7 godzin temu, Ajothe napisał:

W najnowszym Moode dodali Deezer connect, wszystko działa świetnie. 

Nie używam, ale Tidalconnect działa nadal 😉 

Tylko że Tidal connect omija wszelkie optymizacje, a także DSP. 

Natomiast Deezer z tego korzysta i można w to wierzyć lub nie, ale dla mnie gra znacznie przyjemniej od Tidala. 

14 godzin temu, Ajothe napisał:

Tylko że Tidal connect omija wszelkie optymizacje, a także DSP

Ja z założenia omijam wszelkie optymalizacje i DSP. 

Z tym, że Tidal connect na moode też konwertuje wyższe formaty do niższych.

Lepiej pod tym względem jest na Bubbleupnp, idą wysokie rozdzielczości. 

• 3 tygodnie później...

po instalacji systemu , uruchomieniu go pi połączeniu poprzez przeglądarkę wyświetla ni sie tylko logo "moode" , i adres http://192.168.1.104/images/default-album-cover.png

czy ja musze wszystkie ustawienia wpisywać ręcznie ? !

Niestety na razie to niemożliwe, rozstałem się z maliną. Ale ten ekran wykładał tak : szary kwadrat a na środku napis moode. To wszystko. 

Nie było dostępu do interfejsu graficznego . 

Jestem ciekaw czy aby uruchomić moode potrzeba przejść przez wszystkie te wpisywane komendy. 

Tak na przyszłość. I ważne system był postawiony na pendrive.

1 minutę temu, mefi100ck napisał:

Nie było dostępu do interfejsu graficznego . 

Moim zdaniem 2 opcje.

Opcja 1 : Nie podałeś w przeglądarce IP tylko IP/playback (jak w Volumio - zapamiętane w przegladarce) - wyświetla mi się wtedy ten sam ekran.

Opcja 2: system nie był wgrany przez oficjalny Imager PI - przy wgrywaniu moode na karte trzeba włączyć SSH, podać usera i hasło, inaczej dzieją się cuda i system nie działa.

Przeskanuj sieć Advanced ip scanner i tam kliknij w znalezioną malinę na przyszłość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Nie to nie to .... Mam ogólne pytanie po wygraniu moode macie normalny dostęp podobnie jak volumio? 

Po wpisaniu adresu IP?

Moja malina ładuje się nawet sieci przez wifi i ma adres, po wpisaniu go do przeglądarki pojawia się ten obraz  logo i tyle...

Myślałem że dalej będzie można używać i ustawiać jak volumio czy picore a tu nic.

35 minut temu, mefi100ck napisał:

Nie to nie to .... Mam ogólne pytanie po wygraniu moode macie normalny dostęp podobnie jak volumio? 

Tak, wystarczy IP wpisać. To szare okno pojawia sie jak wpisze adres IP/playback które zapamiętuje mi przeglądarka po volumio. Użyłeś raspberry pi imager tak jak napisałem? Zainstaluj system na karcie nie USB.

Ukryta Zawartość

Screenshot_20250116_214952_Chrome.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Zainstaluj system na karcie nie USB.

Jakby co to u mnie z pendrive'a moode normalnie działa też. 

• 2 miesiące później...

Jak ktoś chce słuchać z malinki przez BT, to polecam takie urządzonko: Creative BT-W5

creative_btw5_1ce422aaa3603.jpg

Do tego przejściówka USB A na USB 

f-silver-monkey-adapter-usb-c-usb-3-1-ot

Działa całkiem fanie, zasięg też na całe mieszkanie. Dźwięk lepszy znacznie od BT z malinki. 

W opcjach audio w Moode trzeba wybrać jak wyjście BT-W5.

• 2 tygodnie później...

Hej... Mam taki problem - puszczam muzykę z Malinki Pi 4 do daca Chord Qutest przez usb. Na malince  mam moode player, tidala puszczam na Malinke z telefonu przez BubbleUNP. O ile pliki 44khz 16 bitów ładnie śmigaja to pliki z Tidala o wyższej jakości się ścinają - nie zawsze ale często, dodam że podłaczajac laptopa z Windowsem pod daca - problem nie wystepuje. Nie wiem gdzie tkwi problem - możecie coś zasugerować  ?

6 godzin temu, czesiek85 napisał:

Nie wiem gdzie tkwi problem - możecie coś zasugerować  ?

W przypadku upnp telefon robi za serwer plików. Spróbuj reset routera, włączyć wyłączyć proxy w bubble, możesz spróbować mconnect (jest darmowy lite). Jak nie to warto spróbować volumio premium (można podzielić konto) i tidal connect.

Jak chodzi o jakość,  fajnie też grał picore Player i LMS na drugiej malinie,  ale tam max tidal to 16/44

• Pokaż nowe odpowiedzi