Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 10-12 tys, do vandersteen

MarEd

Rekomendowane odpowiedzi

Nie podpowiadajcie koledze klasy D, skoro spodobała mu się średnica i góra z lampy SET. Przecież to dwa kompletnie różne światy... ;-)

Średnica i góra to wokale, prawdę mówiąc nie słyszałem lampy która by oddawała wokale tak naturalnie i czytelnie jak Millenium. Oczywiście są tacy co uważają że LP gra lepiej od CD, więc na koniec to jest kwestia gustu. Ale jeśli kolega pisze o trudnych do napędzenia kolumnach to mimo wszystko ciężko mu polecić SETa... Vandersteeny to 86dB, ja bym do SETa nie próbował nawet podłączyć niczego poniżej 91dB. Klasa D dobrze nadaje się do wysterowania trudniejszych kolumn.

Nie podpowiadajcie koledze klasy D, skoro spodobała mu się średnica i góra z lampy w układzie SET. Przecież to dwa kompletnie różne światy... ;-)

Klasa D od NuPrime ma celowo podbitą drugą harmoniczną.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Klasa D od NuPrime ma celowo podbitą drugą harmoniczną.

No to doczekaliśmy się cyfrowej emulacji zniekształceń lampowych :) Ciekawe, to tylko pokazuje że harmoniczne które obiektywnie są zniekształceniem, mogą się na tyle podobać że wprowadza się je sztucznie. To tylko pokazuje klasę klasy D że można na niej "zasymulować" charakter innych wzmacniaczy. Osobiście uważam że to jest przyszłość, niewielu ma dobre konstrukcje, np. Devialet ani NAD mnie osobiście nie powalił nigdy, ale jeśli chodzi o czystość, neutralność i szczegółowość odtwarzania to królować będzie taka czy inna klasa D. Nie osłabi to bardzo lamp, ani tranzystorów, tak jak do tej pory jest dużo zwolenników LP. Koledze który założył ten wątek radziłbym jednak posłuchać LG lub Lyngdorfa (najlepiej u siebie oczywiście).

Założyłem wątek trochę w złym czasie. Przedświąteczna gorączka i mało ciekawych urządzeń na rynku wtórnym (w pobliżu),

a i ja jak się okazuje mam mniej czasu na testy niż myślałem.

klasą D jakoś do tej pory mi nie po drodze.

Robiłem kilka podejść ale bez rewelacji. Brak muzyki

Być może nie potrzebne wrzuciłem klasę "D" do jednego worka.

Raz, przypadkowo na ostatnim audioshale zdaje się "Spec" zrobił na mnie dobre wrażenie.

Obawiam się też awaryjności tych urządzeń. Zwykłego trana i lampę - jest szansa, że Pan "Heniek" naprawi, nawet za kilka lat.

Vandersteny mają 86db, i spore głośniki, ale poza tym chyba nie są jakoś wyjątkowo trudnymi do napędzenia.

Wcześniej odradzano mi lampę do tych kolumn.

No i tu się pojawia problem, posłuchałem z Twonkiem na jego GM'kach.

I teraz kombinuję jak uzyskać nie wiele gorszą górę i średnicę, poprawiając bas, którego potencjał w kolumnach jest spory.

Słuchałem Ugody, naprawdę fajny wzmacniacz, wcześniej Ushera 1,5.

Ale to nie to, a na set42 mnie nie stać.

Póki co sprawdzę może wspomniane wcześniej Octave, może ARC vsi60 i Caiyna(?)

Co myślicie o accu p450 czy Krelu fpb (akurat są do kupienia) + jakieś lampowe pre?

Chodzi mi po głowie jeszcze Pass x250, ale nie mam go gdzie posłuchać a co dopiero kupić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.