Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o wzmacniacze operacyjne

Alex2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jakie op-ampy sprawdzają się najlepiej w Marantzu CD6000 oraz wzmacniaczu PM7000. Celem wymiany fabrycznych NJM 2114 miałaby być likwidacja wyostrzonego i agresywnego dźwięku (szczególnie na przełomie średnich i wysokich tonów). Mam zamontowane podstawki w CD i wzm. i testuję w CD-OPA 2604 ale niestety są zbyt otwarte na średnicy i trochę krzykliwe. Co sugerujecie z OPA, AD, LM, ... Natomiast w PM7000 jak na razie najlepiej zagrały OPA2134 (niestety mam tylko jedna sztukę).

Ew. czy ma ktoś na sprzedaż lub do wypożyczenia za kaucją OPA2134-3szt., AD825-3szt. podwójnych na stoliczkach BurrBrown, AD8620-2szt. podwójnych na stoliczkach, AD275-3szt., LM6172-3szt. Chętnie wypożyczę lub je odkupię jak ma ktoś na zbyciu, (ew. mogę zaoferować nowe: OPA2604-2szt., NE5532-6szt.).

Dzięki za wszelkie informacje i sugestie.

Alex2

https://www.audiostereo.pl/topic/13619-pytanie-o-wzmacniacze-operacyjne/

Te tematy były wałkowane. Powyższy efekt generuje raczej odtwarzacz, wzmacniacz gra raczej gładko. Samą wymianą opampów w CD zdziałasz niewiele, potrzebna jest głębsza ingerencja, temat jest obszerny, odpal wyszukiwarkę.

Cześć,

Wiem, wiem, siedzę w temacie od kilku miesiecy. W CD: mam wymieniony clock na TENT, kondensatorki w zasilaniu Sanyo OSCON, zamontowane podstawki pod op-ampy, wokół op-ampów Silver Mica + 4 x Elna Silmic, na wyjściu 2 x Black Gate 100uF (tu jeszcze potestuje z Elną i tantalowymi), wytłumioy napęd masą bitumcznę, wymieniony przewód zasilający. W WZM: 6xElna Silmic, wymieniony przewód zasilający, zamontowane podstawki pod op-ampy. Chodzi mi głównie o wrażenia i testy osób, które już te klocki modyfikowały, poprostu nie mam na stanie kilkunastu modeli op-ampów i zbieram opinie, które elementy wypożyczyc lub kupić (może masz coś na zbyciu z tego co poszukuje ?).

Pozdrawiam

Alex2

W CD wypierdziel wszystkie diody, daj schottky, a we wzmaku wywal mostek i daj szybkie softrecovery. Wgniecie Cię w fotel. Spróbuj opampów LM6172, AD275, TLE2142. W CD najlepiej mi leży LM6172 albo AD275, we wzmaku LM6172.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.