Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy projektor, jaki?

Gość Stivi89

Rekomendowane odpowiedzi

Abstrahując od tego jak wygląda obraz na czarnym ekranie (nie widziałem, nie wypowiem się) - to nie jest stek bzdur. Należy tylko zdawać sobie sprawę, że im ciemniejszy ekran tym jaśniejszy musi być projektor.

Chodziło mi bardziej o obliczenia, które podawał KrzysiekA. Była to jego bardzo luźna interpretacja, zdecydowanie nie można tak sobie tego wyliczać. Pewnie, że jasnością projektora można nadrobić niski gain ekranu, ale moim zdaniem jest to nieopłacalne - projektory z taką ilością lumenów kosztują majątek. Jaki najniższy gain mają firmowe szare ekrany mające poprawiać czerń? Bo zdaje się nie schodzą poniżej 0.8, Adeo ma 0.9, a Krzysiek mówi coś o 0.5 (zostało to jakoś zmierzone, bo też mam wątpliwości?)

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Myślę, że każdy ma inne potrzeby , zastosowanie i podejście do KD i to trzeba zaakceptować i uszanować . Sam przejechałem nie jeden zestaw , system i wiem , że prwada leży po środku. Dobrze , że jest taki koleś jak KrzysiekA i daje do myślenia . Gdzie jest granica zabawy w kd i rozsądku w wydaniu ciężko zarobionych pieniędzy.

Myślę, że każdy ma inne potrzeby , zastosowanie i podejście do KD i to trzeba zaakceptować i uszanować . Sam przejechałem nie jeden zestaw , system i wiem , że prwada leży po środku. Dobrze , że jest taki koleś jak KrzysiekA i daje do myślenia . Gdzie jest granica zabawy w kd i rozsądku w wydaniu ciężko zarobionych pieniędzy.

Dzięki za zrozumienie. Niejedna droga prowadzi do Rzymu i nie ma tej jedynej właściwej. Mało ludzi wie że można w ten sposób co ja. Myślę że teraz wie trochę więcej. Nie muszą się na taki sposób zdecydować ale przynajmniej decyzja jest bardziej świadoma gdy ma się więcej wyborów. Myślę że ważne jest żeby minimalnym kosztem uzyskać maksymalny efekt. Wiadomo że jak komuś taki efekt nie wystarcza to musi po prostu głębiej sięgnąć do kieszeni. Zdaje sobie sprawę że lepszy projektor da o wiele lepszy efekt w przystosowanym pomieszczeniu już z powodu lepszej jakości tego projektora. Druga strona medalu jest taka że jeżeli pomieszczenie nie jest odpowiednio przygotowane to efekt może być nawet gorszy mimo wydanie większej ilości pieniędzy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.