Skocz do zawartości
IGNORED

Zbieżność paneli.... Sony VPL HW...

Yodas

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki temu, że ostatnio przesiadłem się na nowszą "maszynkę" to postanowiłem , że poustawiam szczegółowo zbieżność paneli bo wiadomo ,że nigdy nie są idealnie zbierze i trzeba to poprawiać... ale można to zrobić z grubsza lub szczegółowo... w poprzednim HW55 zrobiłem to z grubsza i było ok...natomiast przy HW65 musiałem przeprowadzić operację szczegółowo...

Powiem Wam że "troszkę" zabawy z tym jest...bo stref dla panelu "r" (red) jest 144 i tyle samo dla panelu "b"...jeśli dobrze policzyłem ;) ... ale "godzina" roboty i oczopląsy i zrobione... ;) :)

Założyłem ten temat bo pewnie rzadko kto takową szczegółową zbierzność przeprowadza....

...A należy wiedzieć , że aby ją poprawnie przeprowadzić należy powyłączać wszystkie ulepszacze. ... czyli :

-RC

-IRIS

-motionflow

-wzmocnienie bieli

-gradacje

... i obowiązkowo lampa na tryb "High"...

... i ustawienie obrazu na tryb "Reference"...

.... i zbieżność miało być przez "ż"... :) ;)

Ale człowiek nauczony szybkiego pisania ze słownika w telefonie klika tylko całe wyrazy i wychodzą takie gafy.... aż wstyd...

Może Admin poprawi chociaż tą gafę w tytule tematu..... Please. .

Nie wiedzialem, że coś takiego trzeba robić. Jest gdzieś dokładny opis? Będzie co robić na święta.

musisz po prostu na rzucanej siatce (są dwa kolory siatki) pozbyć się wystających, poza siatkę, lini czerwonej i niebieskiej , a takze doprowadzić , aby siatka miała kolor biały...jak zaczniesz "zabawę" to będziesz wiedział o co chodzi...przesuwamy linie w poziomie i w pionie jesli zaistnieje taka konieczność...

@szejk

Trzeba nie trzeba, zależy od egzemplarza projektora i od materiału (na filmie trudniej wyłapać niż na przykład na pulpicie kompa z otwartym edytorem tekstów).

@Yodas

Jeszcze jedna zbierznosć i zbierze Ci zostały.

Autodonos do moderacji trza, zazwyczaj poprawia. ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

@szejk

Trzeba nie trzeba, zależy od egzemplarza projektora i od materiału (na filmie trudniej wyłapać niż na przykład na pulpicie kompa z otwartym edytorem tekstów).

@Yodas

Jeszcze jedna zbierznosć i zbierze Ci zostały.

Autodonos do moderacji trza, zazwyczaj poprawia. ;)

...tak , tak pisałem do Admina o cały pierwszy post , ale poprawił tylko jeden wyraz i tytuł.... :) ;)

Strefowa regulacja nie "psuje" obrazu? Bo u Kopera w testach czytam, że do stref sie nie dotyka, tylko ogólna regulacja paneli...

...nie, nie psuje...po to sony wpakował tą regulacje paneli , aby mozna było jak najbardziej dokładnie ustawić panele...Maciek w tescie napisał ,że może to skutkować artefaktami..może ale nie musi... myślę ,że napisał to dlatego bo wie jak wiele osób ma ten projektor i jak wiele osób może tą regulacje źle przeprowadzić... sam widzisz ,że niektórzy nie potrafią proja fizycznie wypoziomować a później piszą ,że obraz krzywy i że badziewny hw, ludzie są naprawdę "zdolni"...... to jest żmudna regulacja prawie 300 obszarów , mnie po 100 obszarach oczy głupiały bo trzeba to robić z bliska...20-30cm od ekranu...bo jezeli widać błędy na siatkach z daleka to panele są już ostro niezbieżne...najprościej zauważyć dużą rozbieżność paneli na siatce"patern" , jeżeli skrajne zielone (i nie tylko skrajne) linie mają z boku zafarb innego koloru niż zielony to obowiązkowo trzeba regulować panele ....

...

Dzięki. Mam wyregulowane po całości i nie jest źle, z normalnej odległości nic nie widać - ale pewnie wezmę się za regulację strefową, skoro jeszcze może być lepiej.

Dzięki. Mam wyregulowane po całości i nie jest źle, z normalnej odległości nic nie widać - ale pewnie wezmę się za regulację strefową, skoro jeszcze może być lepiej.

... ja też tak miałem ,że z odległości ogladajacego te linie były jak nalezy.... ale teraz już wiem że jest wyregulowane na 100%...:) ;)

Na jakiej zasadzie działa takie strefowe ustawianie zbieżności?

To jakieś programowe przesuwanie obrazu?

Coś jak korekcja trapezem, tylko poszczególnych obszarów pojedynczego panelu?

... i szacunek.

Na jakiej zasadzie działa takie strefowe ustawianie zbieżności?

To jakieś programowe przesuwanie obrazu?

Coś jak korekcja trapezem, tylko poszczególnych obszarów pojedynczego panelu?

Jeżeli obawiasz się że może to wprowadzać "błędy" jak trapezowa korekcja to mogę Cię uspokoić ,że jak to poprawnie przeprowadzisz to może być tylko lepiej...

Trapezowa korekcja to zło dla jakości obrazu....każdy odradza keystone...

Natomiast operację zbieżności paneli należy obowiązkowo przeprowadzić chociażby "zgrubnie"...

...

• 2 tygodnie później...

Uff, faktycznie oczopląsu idzie dostać:) Szczególnie przy kolorze niebieskim.

Może to autosugestia, ale po regulacji strefowej obraz jest bardziej wyrazisty, kontury jak wycięte skalpelem. Naprawdę jest super, gorąco namawiam na tak prezycyjne ustawienie zbieżności paneli w soniakach, bo warto.

Uff, faktycznie oczopląsu idzie dostać:) Szczególnie przy kolorze niebieskim.

Może to autosugestia, ale po regulacji strefowej obraz jest bardziej wyrazisty, kontury jak wycięte skalpelem. Naprawdę jest super, gorąco namawiam na tak prezycyjne ustawienie zbieżności paneli w soniakach, bo warto.

...Nie.... to nie autosugestia.... przy poprawnie wykonanej regulacji paneli ostrość obrazu wyraźnie się poprawia... :)

...tylko trzeba przed regulacją powyłączać wszystkie ulepszacze...pisałem o tym wyżej...

.najprościej zauważyć dużą rozbieżność paneli na siatce"patern" , jeżeli skrajne zielone (i nie tylko skrajne) linie mają z boku zafarb innego koloru niż zielony to obowiązkowo trzeba regulować panele ....

Z mojej strony mogę dodać, iż w kalibracji swoich projektorów "domowym sposobem" zawsze wykorzystuję różne tablice kalibracyjne. Wśród tablic kalibracyjnych są też siatki tzw. punktowe i plusowe. Szczególnie siatki plusowe są doskonałym narzędziem dla badania zbieżności paneli w tym zbieżności strefowej. Warto z nich skorzystać, aby ostatecznie rozstrzygnąć czy udało się panele prawidłowo ustawić. Zabarwienia występujące na tych siatkach wskazują, że w dalszym ciągu panele nie są wyregulowane optymalnie. Może to być niestety również informacja, iż osiągnięto granicę możliwej regulacji w danym egzemplarzu sprzętu.

Z mojej strony mogę dodać, iż w kalibracji swoich projektorów "domowym sposobem" zawsze wykorzystuję różne tablice kalibracyjne. Wśród tablic kalibracyjnych są też siatki tzw. punktowe i plusowe. Szczególnie siatki plusowe są doskonałym narzędziem dla badania zbieżności paneli w tym zbieżności strefowej. Warto z nich skorzystać, aby ostatecznie rozstrzygnąć czy udało się panele prawidłowo ustawić. Zabarwienia występujące na tych siatkach wskazują, że w dalszym ciągu panele nie są wyregulowane optymalnie. Może to być niestety również informacja, iż osiągnięto granicę możliwej regulacji w danym egzemplarzu sprzętu.

...najważniejsze ,że finalnie (chociaż sony hw mam od 3 lat) obraz nadal cieszy... a to jest mega plus bo oznacza, że p-l-n-y zostały wydane dobrze...

...a zmieniając troszkę temat ... ANSI z pomiarów i tabelek projki mają tragiczne w porównaniu nawet do taniego TV LCD IPS, a w rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie gdy oceny dokonuje nasze oko... mam w pokoju syna panasa na matrycy VA i jak przesiadam się na projektor to wybieram czerń z projka.... a to "tylko" czerń....o całkowitej plastyce obrazu nie wspomnę...i o braku cloudingu i takich tam przypadłości LCD.... :) ... ale to trzeba zobaczyć, a nie ufać tabelkom...

• 8 miesięcy później...

A jak sie ten projektor zachowuje na maksymalnym zoomie - nie wychodzą jakieś wady obrazu?

Chcialbym uzyskac 110”, co u mnie oznacza prawie maks zoom (z ok 340 cm). Isc w to 110” z HW65 na maks zoomie czy zmniejszac ekran?

Ja lecę na 110" prawie na maksymalnym zoomie...odległość oko pj-ekran to około 335cm...

Kiedyś zrobiłem doświadczenie i na moim 110 calowym ekranie zjechałem z zoomem do połowy i wg. mojego oka jakość obrazu była identyczna jak wcześniej....więc moim zdaniem jest to na tyle dobry proj, że przy prawie maks zoomie nie wprowadza żadnych artefaktów....proj wisi na takiej odległości, że maks.rozmiar jaki mogę uzyskać to 112"...

Plusem wieszania proja jak najbliżej jest uzyskana największa jasność...czyli obraz 110" rzucony z 3.3m jest jaśniejszy niż rzucony z dalszej odległości....można lecieć na trybie "low" lampy...czyli bezgłośnie i oszczędnie (dłuższa żywotność) dla "żarowki"... :) ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.