Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny kina domowego + AmplitunerAV

crush00

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój pierwszy post, więc przede wszystkim Dzień Dobry i Wesołych Świąt dla wszystkich czytających.

Chciałbym prosić o poradę/sugestię odnośnie wyboru zestawu do kina domowego (5.1). Jak wiadomo głośniki w TV dają tylko ile muszą, ale z tak cienkich profili dźwięk jest często niewystarczający. Dlatego powziąłem decyzję żeby to zmienić. Oczywiście budżet nie pozwala iść od razu w sprzęt za 5 czy 10 tysięcy stąd nie oczekuję też zaproponowania audiofilskich rozwiązań. Podstawowe oczekiwania jednak mam. Poniżej przedstawiam warunki "architektoniczne" i to co chciałbym osiągnąć.

Warunki:

- pomieszczenie TV (otwarte z lewej strony, kształt prostokąta bez lewej ściany, na ścianie prawej okno 1,5m wys. x 2,7m szer.) o wymiarach 2,7m x 5m (TV na scianie 2,7m)

- ściany otynkowane bez żadnych szafek, półek, obrazków itp. na podłodze panele bez dywanów (o ile to istotne).

- odległość od TV ok 3,5-4m

- wyprowadzone gniazda głośnikowe (2x2,5) na głośniki L/R (rozstaw ok 2,5m na ścianie z TV) i surround (centralny i woofer zakładam zasilić prosto z amplitunera)

Oczekiwania:

- system 5.1 z racji używania przede wszystkim do filmów (puszczanych z komputera, Internetu, czasem USB) i grania

- możliwość przełączenia na stereo celem posłuchania muzyki (oczywiście czasem muzyka też z 5.1)

- nie chcę i nie potrzebuję odtwarzacza BD czy DVD, chciałbym mieć tylko 1 urządzenie na/w szafce (AmpliAV)

- zdecydowany i wyraźny bas, nie koniecznie głośny

- kolumny mogą być stojące jednak najlepiej niezbyt duże

- kolor kolumn zdecydowanie nie czarny, a najlepiej typu dąb arktyczny (ew. srebrny, szary itp.), matowy - wymagania małżonki, bez możliwości negocjacji :)

- nie używam Spotify czy Tidala

- koniecznie Bluetooth w Amplitunerze (chyba że to strasznie podraża proponowane rozwiązania)

- sterowanie głośnością pilotem od TV (HDMI ARC)

- żadnych plastikowych zestawów typu Sony LG

Budżet: 2500 do 3000, ale wolałbym bliżej tej pierwszej kwoty. Zdaję sobie sprawę, że dla audiofila szału nie będzie, ale ja nie jestem audiofilem i jestem pewien, że w tej kwocie dla mnie szał będzie:). Chcę ją tylko wykorzystać możliwie racjonalnie, a jak już będę bogaty i sławny to sobie kupię (nie rozbuduję tylko kupię), coś co pozwoli wskoczyć na kolejny szczebelek.

Temat drążę już ok kilku dni i coś z zebranych danych mogę wywnioskować, ale chciałbym żeby ktoś doświadczony wziął pod uwagę moje uwarunkowania i podpowiedział.

Jeśli chodzi o wygląd to poniżej kilka linków do głośników, które pasują mojej ślubnej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najbardziej odpowiada nam wygląd z pierwszego linka. Ogólnie na zachodnich forach głośniki Numan mają dobre opinie, nie wiem jak jest w praktyce i czy ktoś coś o nich wie.

Co do Amplitunera to jestem totalnie zielony i nie znam rynku nic a nic, więc zdaję się na pomoc osób życzliwych. Kojarzę marki ONKYO, Yamaha, Denon itp. Ale co jest ok i w miarę niedrogie ciężko zgadywać.

Gdyby powyższe dane były niewystarczające to proszę napisać a uzupełnię.

P.S. Budżet 3000PLN jest raczej nieprzekraczalny. Obecnie testuję soundbar Yamaha YSP-207. W filmach różnica w stosunku do głośników TV jest gigantyczna i gdyby tylko o to chodziło to pewnie zostałbym przy soundbarze, ale z muzyką jest już gorzej (mimo, że tez dużo lepiej niż z głośników TV , a żadnego innego sprzętu audio nie posiadam), dlatego rozważam dołożenie tego tysiaka do soundbara jeśli wg Was będzie warto.

P.S.2. Sprzęt może być używany ale musi być w nienagannym stanie. Jeśli znacie takie oferty, a oferenci są zaufani to nie mam nic przeciwko.

Z góry dzięki za każda merytoryczną wypowiedź. te mniej merytoryczne proszę zachować dla siebie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/136587-kolumny-kina-domowego-amplitunerav/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Nie miałem, ale dużo pozytywnych opinie czytałem )))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Nie miałem, ale dużo pozytywnych opinie czytałem )))

Dziękuję za podrzucenie linków, ale całość jako zestaw nie mieści mi się w budżecie. Wolałbym też opinie potwierdzone użytkowaniem.

Same głośniki są dość często polecane na start przez "doświadczonych" słuchaczy, jednak ten amplituner padł po raz pierwszy. Może jakieś za lub przeciw w stosunku do np. Yamahy (np. RX-V483) czy Denona?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamaha 483 + quadral 6650 lub taga 606v3 to taki utarty standard wyboru w tej cenie.

Inny sprzęt po prostu odstaje. I to słychać. W tej elektronice masz i fajne funkcje i dobry dźwięk i całkiem ok wypadają cenowo. Kolumny na prawdę zacne w tej cenie. Chcesz coś lepszego musisz dołożyć dwa razy tyle praktycznie.

Zapraszam na odsłuch albo możesz od nas wypożyczyć sprzęt do domu.

Piotrek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.