Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V481D - dziwne buczenie podczas słuchania radia internetowego

tomek35

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Chciałbym prosić o poradę dotyczącą mojego problemu z amplitunerem Yamaha RX-V481D (D - wersja z DAB).

Problem polega na dziwnym, trwającym kilkadziesiąt sekund buczeniu które pojawia się podczas słuchania radia internetowego. Najlepiej widać to na moim wideo (zaznaczam, że wszystko co widać na powyższym filmie dzieje się całkowicie bez mojej ingerencji - w trakcie nagrywania filmu ani przez moment nie naciskałem nic na pilocie od sprzętu):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Buczenie to pojawia się najczęściej w ciągu pierwszych 30 minut od uruchomienia amplitunera i nie występuje za każdym razem - bywają sytuacje w których buczenie to się nie pojawia (jest to jednak dość częste).

Od razu zaznaczam że nie jest to problem z połączeniem internetowym - ta sama stacja internetowa w tym samym czasie na komputerze podłączonym do tego samego routera działa bez przeszkód (zresztą nawet gdyby była to przerwa na łączu to i tak takiego buczenia być nie powinno). Zasięg wifi jak widać na wyświetlaczu również jest dobry.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Co to może być? Oddawać sprzęt od razu do serwisu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jednak wygląda jak problem z transmisją danych z Internetu. Korzystasz z połączenia Wi-Fi? Sieć kablowa może działać lepiej.

Sprawdź też, czy nie ma aktualizacji firmware dla Twojego odbiornika.

Zdecydowanie wygląda na problem z transmisją. Czasem nie jest to wina odbiornika tylko nadawcy.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Serdecznie dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jak widać, wygrywa opcja że jest to problem z internetem; nadal jednak "nie pasują" mi 3 fakty:

1) Dlaczego problem występuje tylko w ciągu pierwszych 30 minut od uruchomienia?

2) Dlaczego w momencie wystąpienia problemu z wyświetlacza znika wszystko, łącznie z ikonką zasięgu wi-fi?

3) Jeżeli problemem naprawdę jest internet i buforowanie, to czy jednak w przypadku buforowania prawidłowym zachowaniem nie powinna być po prostu cisza? Skąd te buczenie? Jeżeli np. oglądam coś na YouTube i internet nie wyrabia to film się zatrzymuje i mamy ciszę, a odtwarzanie się wznawia kiedy dane się zbuforują - wydaje mi się że implementacja radia internetowego powinna być zrobiona podobnie i w momencie kiedy zaczyna brakować danych to mamy ciszę a nie buczenie.

Jak znika WiFi, to cała reszta może być już tylko konsekwencją tego problemu. Zresetuj router, amplituner, sprawdź, czy połączenie kablowe działa lepiej.

Buczenie może wynikać z odtwarzania w koło tego samego, krótkiego buforu danych. Trudno zgadnąć, czy to celowe, czy jakiś błąd w awaryjnej sytuacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.