Skocz do zawartości
IGNORED

konto testowe Qobuz jak założyć w Polsce

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Bogusław_59825,

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba nikt nie zrozumie polityki Apple dotyczącej ograniczania używania ,możliwości instalacji na streamerach stacjonarnych apk Apple Music/Classic na obcych urządzeniach własnych nie produkują .(takich stramerów z natywnym Apple Music jest na rynku bardzo mało)
Apple wie lepiej że właściciel ich produktów musi używać AirPlay tj. bezprzewodowego przesyłania muzyki i koniec.
Obecnie mam 4 usługi streamingowe Qobuz ,Apple Music ,Tidal,Spotify.
DAPy mają tą fajną możliwość że ten sam utwór ,ten sam album można uruchomić naprzemiennie, kolejno z każdej z usług z tą samą głośnością.
I nie mija tu 10 -15 minut jak przy porównywaniu Vinylu,CD,Stramingu tylko sekundy.
Który streaming brzmi najlepiej - sprawdź sam.
Tak jest to do odróżnienia Qobuz - wymiata.
Ale nie neguję pozostałych serwisów w kolejności j/w.
Są inne przesłanki koszt ma mc, pakiet rodzinny, świetne dodatkowe funkcje w Spotify ,ilość utworów starszych szczególnie mniej popularnych, niszowych .Tu Qobuz ma ich mniej bardziej idzie w kierunku jakości.
Jeżeli nie chcesz iść w koszty i używasz stramingu jako umilacza czasu tylko na słuchawkach TWS BT przy użyciu telefonu to raczej nie usłyszysz ogromnych różnic pomiędzy usługami .

40 minut temu, peter321 napisał:

Tak jest to do odróżnienia Qobuz - wymiata.

W jakich aspektach? 

Pytam oczywiście o aspekty brzmieniowe.

.

Testując/porównując/odtwarzając na jednym urządzeniu i jednych słuchawkach/kablu porównując Qobuz do pozostałych streamingów na "dobrze nagranych" utworach ,szczególnie polecam te które od lat dobrze znamy i często słuchamy. Można usłyszeć według mnie z Qobuz lepszą dynamiką mikro i makro szczególnie w subtelnych fragmentach utworów jak i gwałtownych skokach głośności, wyższą szczegółowość i separację instrumentów oraz bardziej naturalne i detaliczne wysokie tony.

Nie namawiam do zakupu w ciemno

- ale zachęcam do przetestowania/porównania i osobiście posłuchania własnych ulubionych playlist na tych usługach stramingowych. Najlepiej kiedy będą to różne gatunki muzyki. Być może to nie zrobi na Was wrażenia , ale bez osobistego testu nigdy się nie przekonacie. Taki abonament Qobuz (wiem że trudny do realizacji w PL) i tak jest dużo tańszy niż zakup nowego sprzętu aby podnieść jakość dźwięku.

Dla mnie też Qobuz brzmi lepiej od Tidala(którego również mam) i Spotyfi. W wykończeniach, na krawędziach dźwięku brzmi lepiej, to tak jak czasami słuchamy dwóch rodzaju kolumn i niby brzmi podobnie, ale w tych jednych czuć więcej wyrafinowana. 

Użytkuje Qobuza około rok i dwa miesiące temu przedłużyłem o kolejne 5 lat za 79,90 euro. Jeśli przez ten okres będzie   dalej tak funkcjonować jak do tej pory to wyjdzie mi 60 miesięcy za około 350zl,czyli niecałe 6 zł na miesiąc. Żonka jak sprząta to włącza sobie playliste Tidala( łatwiej jej poruszać się po Tidal niż po Quobuzie) z apki Mconnect czy to w dużym pokoju czy w sypialni. Ja zawsze słucham w dużym pokoju na lepszym sprzęcie i puszczam Qobuza z apki Eversolo lub Mconnect. 

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

13 godzin temu, jcw napisał:

Order for Hi-Res

You have 30 days to fulfill the order, after that time the invoice will be flagged as cancelled and you will have to create a new one.

Product

Hi-Res

Quantity

1

Total

xxxxx-xxxxx-xxxxx

Gateway

Not yet selected

View Order (https://qobuz.mysellix.io/invoice/xxxxx-xxxxx-xxxxx)

This email was sent to

Nie bardzo rozumiem, o co chodzi z tym masz 30 dni na wypełnienie zamówienia

No ja też coś takiego dostałem, a pózniej przyszły te dane do logowania.

Doszły już może? Wszystko działa ci ok, czy jeszcze czekasz?

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Osobiście używam JPLAY i na nic innego nie zamieniłbym (płatna apka, polskiej bardzo fajnej firmy)
Jakość i wygoda - mistrzostwo !
Odtwarza i Qobuza i Tidala perfect. Raz się logujemy danymi dostępowymi i pamięta na zawsze.

Aha Uwaga !  -  JPLAY działa u mnie na Macu ( procesor minimum musi być M1 ) i na iPadzie   ( nie ma na Androida wersji)
PS. W starej wersji miałem problem z Tidalem na moim streamerze m1t Munich ,  Qobuz działał od początku idealnie. Natomiast od jakiejś wersji kilka miesięcy temu dołączyli w Ustawienia/Proxy opcję przy Tidalu i ją należy załączyć przy TIDALU w Ustawieniach JPLAY i działa już wszystko perfect, zarówno  Qobuz jak  i Tidal. 🙂 

Edytowane przez Marek333

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziś zauważyłem.

Ktoś sprzedaje na mc-e z możliwością przedłużenia do 12mcy

Za 15zł/1mc do testów bajka sprawa.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, peter321 napisał:

Ukryta Zawartość

Dziś zauważyłem.

Ktoś sprzedaje na mc-e z możliwością przedłużenia do 12mcy

Za 15zł/1mc do testów bajka sprawa.

co w przypadku Qobuz jest do testowania ? 😏

Ukryta Zawartość

Czy warto dla osób którzy nigdy nie korzystali z Qobuz

-Płacić więcej, płacić z góry, przenosić playlisty ,stwierdzić jest słyszalna różnica czy nie ..........ot co.

To w tym wątku pojawiły się wolne subskrypcje bo inni po miesiącu, dwóch zrezygnowali.

A taka miesięczna testówka bez zobowiązań w sam raz a potem to i na rok i dłużej z innego źródła.

Edytowane przez peter321
9 minut temu, peter321 napisał:

Czy warto dla osób którzy nigdy nie korzystali z Qobuz

-Płacić więcej, płacić z góry, przenosić playlisty ,stwierdzić jest słyszalna różnica czy nie ..........ot co.

To w tym wątku pojawiły się wolne subskrypcje bo inni po miesiącu, dwóch zrezygnowali.

A taka miesięczna testówka bez zobowiązań w sam raz a potem to i na rok i dłużej z innego źródła.

Wolne miejsca z powodu rezygnacji ? 🤭

Pytałeś, że wolne miejsce było z powodu rezygnacji, a nie że ktoś organizował familię ? 😏

9 godzin temu, treinerek napisał:

No ja też coś takiego dostałem, a pózniej przyszły te dane do logowania.

Doszły już może? Wszystko działa ci ok, czy jeszcze czekasz?

Niestety nic nie dostałem albo wpadło do spamu i usunąłem, niewiem muszę do nich napisać, ale dziękuje za informację jest to istotne, że najpierw wysyłają potwierdzenie zamówienia a potem dane...

8 godzin temu, Marek333 napisał:

Osobiście używam JPLAY i na nic innego nie zamieniłbym (płatna apka, polskiej bardzo fajnej firmy)
Jakość i wygoda - mistrzostwo !
Odtwarza i Qobuza i Tidala perfect. Raz się logujemy danymi dostępowymi i pamięta na zawsze.

Aha Uwaga !  -  JPLAY działa u mnie na Macu ( procesor minimum musi być M1 ) i na iPadzie   ( nie ma na Androida wersji)
PS. W starej wersji miałem problem z Tidalem na moim streamerze m1t Munich ,  Qobuz działał od początku idealnie. Natomiast od jakiejś wersji kilka miesięcy temu dołączyli w Ustawienia/Proxy opcję przy Tidalu i ją należy załączyć przy TIDALU w Ustawieniach JPLAY i działa już wszystko perfect, zarówno  Qobuz jak  i Tidal. 🙂 

Rozumiem, że JPLAY bez żadnego kombinowania na polskim appstore ściągam loguje się danymi z qobuza :)? Jaki masz streamer? Bo zastanawiam się jak to potem przerzucić na DMP lub CXN v2.

2 godziny temu, jcw napisał:

Bo zastanawiam się jak to potem przerzucić na DMP lub CXN v2.

Wpisujesz dane w ich apce i działa !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W promce za darmo używałem przez ponad rok Tidala, który brzmi zdecydowanie lepiej niż Spotify. Kolega pożyczył mi niedawno passy do Qobuza na weekend i różnica była zauważalna na korzyść Qobuza, do tego Qobuz ma więcej "gęstych" utworów, które na Tidalu są w 16bitach 44.1kHz. Wykupiłem subskrypcję na 2 lata. Dodatkowo ostatnio zacząłem używać HQ Playera, by upsamplować PCM lub konwertować do DSD z upsamplingiem i Qobuz jako jedyny ma integrację z jego klientem, co już w ogóle przybija sprawę.

Co ciekawe, porównując zauważyłem, że Tidal ma delikatnie podbity mid-bas. Wygooglowałem i znalazłem parę wątków na ten temat w internecie, więc faktycznie coś jest na rzeczy. Na YouTube też jest mniej basowo. Dla mnie słaba praktyka, by się wydawało, że brzmi pełniej i lepiej niż konkurencja.

Edytowane przez SmartCheetah
46 minut temu, SmartCheetah napisał:

Co ciekawe, porównując zauważyłem, że Tidal ma delikatnie podbity mid-bas.

Ciekawe jak oni to robią ... 😉 Chętnie posłucham tej spiskowej teorii 😉 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

36 minut temu, Piopio napisał:

Chętnie posłucham tej spiskowej teorii 😉 

Zamiast słuchać o teoriach samemu porównaj kiedyś oba serwisy A/B jak będziesz mieć okazję. I wrócimy do tematu 😉 

7 minut temu, SmartCheetah napisał:

Zamiast słuchać o teoriach samemu porównaj kiedyś oba serwisy A/B jak będziesz mieć okazję. I wrócimy do tematu 😉 

Porównywałem 😉 Nie ma żadnej różnicy na tym samym materiale. 

Teraz, Piopio napisał:

Porównywałem 😉 Nie ma żadnej różnicy na tym samym materiale. 

Też porównywałem. Jest różnica zauważalna, mimo że jej nie szukałem. 

I co teraz? 🙂 

3 minuty temu, SmartCheetah napisał:

Też porównywałem. Jest różnica zauważalna, mimo że jej nie szukałem. 

I co teraz? 🙂 

Słowo przeciwko słowu 😉 Technika kontra audiofilskie fantazje. Jedni uwierzą Tobie inni mi 😉

2 minuty temu, Piopio napisał:

Technika kontra audiofilskie fantazje.

Z ciekawości - czy kable USB brzmią inaczej?

9 godzin temu, Piopio napisał:

Wpisujesz dane w ich apce i działa !

Czytałeś chociaż jedną stronę wątku? Ani DMP ani CXN kupiony i odpalony w Polsce nie ma Qobuza...

15 minut temu, SmartCheetah napisał:

Nie wchodź z @Piopio w takie słowne przepychanki, bo i tak tego pojedynku nie wygrasz, co najwyżej zremisujesz.

Ważne co my sami słyszymy, ja uważam podobnie jak Ty że Qobuz brzmi lepiej od Tidala.

Jak dla kogoś nie ma różnicy to trudno.

6 minut temu, jcw napisał:

Czytałeś chociaż jedną stronę wątku? Ani DMP ani CXN kupiony i odpalony w Polsce nie ma Qobuza...

Jak to nie ma? Mój DMP A8, kupiony z polskiego salonu miał Qobuza od początku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez treinerek

13 minut temu, treinerek napisał:

Jak dla kogoś nie ma różnicy to trudno.

Ja generalnie trochę zazdroszczę ludziom, którzy nie słyszą różnic między DACami, kablami, filtrami PCM itp. Spokoju ducha i łatwości w dobieraniu sprzętu bez większych rozkmin.

Ja z resztą sam byłem wielkim sceptykiem bardzo długo, tylko włożyłem trochę wysiłku, by upewnić się na własne uszy, że to faktycznie audiofilskie pierdololo. No i się zdziwiłem... 

zobacz nawet gra Qobuz z Eversolo, tylko coś przekręca mi te fotki, a nie mogę w normalnej wielkości wstawić bo nie wchodzą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

35 minut temu, SmartCheetah napisał:

Absolutnie nie. Tak samo jak kable ethernet. 

1 minutę temu, SmartCheetah napisał:

Niech zgadnę, bo to tylko zera i jedynki? 🙂 

Tak. DANE w ściśle określonym formacie. Trudno żeby kabel ingerował w dane ...

Edytowane przez Piopio

Tak, ok. Nie chcę brnąć w ten temat, bo to offtopic, chciałem tylko się rozeznać, z kim rozmawiamy 🙂

Zaprosiłbym Cię kiedyś na otwierające oczy (mimo że ślepe) odsłuchy na sprzęcie, który pokazuje wszelkie różnice i niuanse, ale na pewno nie na pierwszej rande.

Edytowane przez SmartCheetah
15 minut temu, SmartCheetah napisał:

Tak, ok. Nie chcę brnąć w ten temat, bo to offtopic, chciałem tylko się rozeznać, z kim rozmawiamy 🙂

Zaprosiłbym Cię kiedyś na otwierające oczy (mimo że ślepe) odsłuchy na sprzęcie, który pokazuje wszelkie różnice i niuanse, ale na pewno nie na pierwszej rande.

Vice versa. Zapraszam do siebie na ślepe testy 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi