Skocz do zawartości
IGNORED

CD Pioneer PD-8500 . Jestem ciekaw Waszych opini na jego temat ????

stecko

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak jak napisal czubsi 8500 jest bardzo kolorowy i potrzebuje jasnego wzmacniacza. 9700 jest bardziej dokladny choc rownie muzykalny. Oba cdeki swietnie nadaja sie do tuningu. Poza tym u mnie roznica byla w szerokosci sceny. W 9700 byla bardziej rozbudowana wszerz i w wglab. 8500 brakuje nieco kontroli basu tutaj 9700 radzi sobie lepiej.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

to fakt. 8500 trochę zlewa scenę podaje ją w formie kanapki z dość dokładnie zaznaczonymi krańcami zarówno w szerz jak i w głąb. Szczególnie w głąb można odczuć pewien dysonans (nie ma efektów bardzo oddalonych delikatnych wybrzmień)wszystko jest sklejone razem. Konturowość próbuje nadrabiać wyższym basem. 9700 znacznie wyraźniej separuje instrumenty i daje więcej swobody scenie. Panuje większy porządek. Jednak odrobinę traci przez to stając się zbyt mocno sterylny. Do 8500 polecam bardzo przezroczysty wzmacniacz i mozliwie neutralne druty uzyskamy w ten sposób wszystkie walory świetnych przetworników 85-ki - głowny jej atut. Do 9700 sprawdzi się kombinacja agresywniej brzmiąca z nutą wyższej góry i wyższego basu (przez to dodamy mu trochę ekspresji) - której moim zdaniem trochę 97 brakuje. Jednak oba odtwarzacze warto mieć razem , w końcu pogoda też nie zawsze taka sama jest a każdą da się polubić ...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Jeszcze jedno ! 8500 praktycznie w każdym zestawieniu nas do siebie przekona , z większymi lub mniejszymi niedoskonałościami sprawi, że i tak czymś nas urzeknie (żal go oddawać) 9700 należy starannie dobrać resztę toru ! Może się okazać, że oprócz bardzo bardzo poprawnego brzmienia może nas także miło połechtać a potencjał ma bardzo obiecujący ! Ja go oddałem nie dlatego że był zły ale dlatego, że wszystkie swoje wzmacniacze posłałem do ludzi(został tylko samuraj -Sansui) a na tym co mam ten Pioneer jest zbyt "fabryczny" - troszkę bez ikry i zbyt grzeczny.

Witam wszystkich na forum

i mam pytanie do discomaniac71

Jaki wzmacniacz ( oczywiście jak najtańszy?) z PIONEER-a będzie dobry ( "jasny") do odtwarzania na PD-8500 a który do PD-9700 ? Jestem ciekawy zdania osoby, która odsłuchała już trochę godzin na tych CD-kach. Wiadomo - każdy słyszy trochę inaczej, ale jak się dużo słucha to i słuchania można się nauczyć.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Troche przykro to mowic ale jesli chodzi o Pioneera to zaden. Do 8500 potrzeba jasnego przezroczystego mocnego pieca zeby zrownowazyc charakter brzmienia.

polecam SONY seria ES

mam 3 źródło Pioneera każde było/jest w systemie z jakimś ES-em (670es/870es) i jest to bardzo udana "symbioza" urządzeń, którą zresztą polecił mi swojego czasu trafnie dicomaniac71

kwestia ile kasy chcesz wydać

WITAM

Nie każdy chce wiedzieć jakie elementy elektroniczne ma w środku jego zestaw natomiast nie wyklucza to zainteresowania tematem i chęci poznania rozwiązań doświadczonych w dobieraniu elementów Hi-Fi

i osłuchanych różnie zestawionych "klocków". Tak się składa, że o kolumny głośnikowe nie pytałem ponieważ ich dobranie to najbardziej indywidualna sprawa i tutaj będę zawsze polegał wyłącznie na moich możliwościach i percepcji n.słuchu. Poczytałem o Trinagle i mam pytanie do ANDY777- czy kolumny glośnikowe do pomieszczenia 20 m2 muszą być od kilku do kilkudziesięciu razy droższe od zestawu do którego będą podłączone?

Pozdrawiam

czy

>kolumny glośnikowe do pomieszczenia 20 m2 muszą być od kilku do kilkudziesięciu razy droższe od

>zestawu do którego będą podłączone?

skąd te kilkadziesiąt razy?

z pewnością wszystko zaczyna się i kończy na głośnikach, od nich należy rozpocząć budowę toru, nie zapominając o potencjalnych problemach z ich wysterowaniem - jak ma być lampa szukamy gdzie indziej niż dla trana; przy małym budżecie kwota na głośniki musi być proporcjonalnie duża, przy większym podział na poszczególne klocki wyrównuje się.

Witam.

Spośród tych kilkudziesięciu firm na rynku niemieckim moje zainteresowanie wzbudziło kilka modeli. Jednak będę poszukiwał kolumn głośnikowych na rynku wtórnym ponieważ te które odpowiadają mojemu słuchowi są dość drogie ( mam także określony budżet). Co można wybrać z kolumn IQ, CANTON, lub ELAC? Wielkość nie może być większa niż 2x 100 W ( małe pomieszczenie).

Andy777 szanowny autorytecie tego Forum...

Co to ma być? To jest pomoc? do czego? w czym?

- Śmiech na sali. Dobierać wzmak, żeby ratować mulącego cedeka, nic nie wspominając o głośnikach i pomieszczeniu,

-skąd te kilkadziesiąt razy?,

-Miałeś Kolego szansę skorzystać z naszej pomocy, ale cóż, trzeba odrobić zadanie domowe przed lekcją. Ostatnie zdanie Cię dyskwalifikuje.

Dzięki za Taką "pomoc" wielkie TRINAGLE uważa się za Cerbera chroniącego wejścia do wiedzy o wszystkim co się wiąże z dobraniem elementów do PD-8500?

Proszę bardzo.

" Sprawdziło się stare przysłowie -"... Weź lage i chodź na Pragę..."

Pozdrawiam

Gość czubsi

(Konto usunięte)

andy 777

A słuchałeś chociaż 8500 , że nazywasz go mulącym ??? Disco wyraźnie napisał przezroczysty wzmacniacz,(jasny - ok - także ale z nastawieniem na to pierwsze) - czyli taki, który pozwoli mu zabrzmieć resztą skali . Na nierównych wzmacniaczach ten cd bedzie nadmiernie kolorował i czasem bas wyda się zdecydowanie "dziwny" (to chyba najlepsze określenie) Jedno Ci powiem: O tym CD-ku można powiedzieć, że nie gra równo ale napewno nie muli !!!!!!!!! Jego wady- mimo że są mimo wszystko zdominowane są przez masę niezaprzeczalnych zalet i dlatego należy się temu urządzeniu uwaga. Im lepiej się je pozna tym bardziej wykorzystamy jego atuty (jak z 98% innych urządzeń-czyli tych które w mniejszym czy większym stopniu nie grają równo). Co do espritów Sony to polecam do 85 w całej rozciągłości (uzupełniają się wyjątkowo dobrze)zresztą była już o tym mowa. 8500 pokaże swoje walory w wielu aplikacjach jednak w starannie dobranych ograniczamy jego -nazwijmy to - "wady"

Pozdrawiam !

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Widzę, że jedną rzecz muszę wyjaśnić. Po niektórych wpisach widzę, że część z forumowiczów po prostu ma potrzebę zająć głos i nie jest ważne o czym tu mówimy (to Ci, którzy dany sprzęt widzieli bądź nawet nie, tylko na zdjęciu...). Teraz meritum sprawy ! 8500 gra nierówno ale nie chodzi tu o nierównomierność w paśmie słyszalnym !!! bo akurat tutaj to CD nie ma się czego wstydzić !Rzecz tyczy "zniekształconej" o dodatkowe składowe barwy dźwięku na niektórych częstotliwościach. (szczególnie związane jest to z górną średnicą). To sprawia, że brzmienie jest ładnie kolorowe ale nieprawdziwe !!! Właściwe urządzenie towarzyszące - przezroczysty i bardzo sprawny prądowo wzmacniacz zrobi z tym porządek na tyle, że 8500 stanie się o niebo bardziej czytelny , czarujący , subtelny i bardzo bardzo klarowny , bas zyska kontrolę i przestanie czasami buczeć. Brzmienie tego odtwarzacza nie jest "skopane" jego "wada" , o której pisałem jest głównie dlatego wyczuwalna, że większość wzmacniaczy opisywaną część pasma z reguły faworyzuje (poprzez osłabianie krańców). Recepta neutralnego towarzystwa dla 85 wyjdzie tylko i wyłącznie na dobre systemowi ! Pozdrawiam !

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Potwierdzam ! 690 to zacny sprzęt i w moim odczuciu najrówniej grający z tego pułapu ES-ów. 8500 dużo przy nim zyska. Niektórzy twierdzą, że podpięcie obu tych urządzeń pod Bowersy minimum 603 do góry da przysłowiową kropkę nad "i". Takiej kombinacji nie sprawdziłem jednak potwierdzam w 100 % tą tezę z B&W 703 oraz 7NT(mój faworyt) z opaską na oczach konia z rzędem temu, który stwierdzi, że ten system składa się z tak niewyszukanych urządzeń. Brzmienie jest na tyle dojrzałe i wyrównane, że człowiek skupia automatycznie uwagę na materiale dźwiękowym i nawet na myśl nie przychodzi dociekanie co jest nie tak i dlaczego...

Dobry wieczór wszystkim.

Serdeczne dzięki za radę od bartasxx i czubsi. Połączę PD 8500 z SONY TA-F690. Jest okazja za około 840 zł. Mam nadzieję, że całość z kolumnami Bowers & Wilkins 603 zagra tak wyśmienicie jak napisaliście. Tymczasem połączę zestaw z kolumnami Canton Karat 709DC. Znajomy kupił okazyjnie komplet ww. kolumn za około 500 EURO ( podobno tanio) i zgodził się na odłuch. Jeśli zagra całość tak jak się spodziewam poszukam jakiejś okazji na B&W jednak wstępnie już wiem, że raczej 603 niż 703 ponieważ trochę to kosztuje. Dziękuję za wiedzę i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość czubsi

(Konto usunięte)

603 są trochę nazwijmy to "nieułożone" więc koniecznie posłuchaj !. B&W preferuje brzmienie hirurgiczne - w wyższych modelach dzieje się to z większą kulturą i niezaprzeczalną klasą. Koniecznie musisz najpierw posłuchać i przyzwyczaić ucho. Na pierwszy strzał praktycznie zawsze są odbierane pozytywnie ale w końcu masz je słuchać ciągle i może się okazać ,że na dłuższą metę Cię zamęczą. Z 85 to symbioza idealna bo oba sprzety wyciągają z siebie wzajemnie najlepsze aspekty brzmienia . Powstaje mieszanka koloru, detaliczności, energii i to wszystko w naprawdę delikatny sposób podane ! Spróbuj koniecznie (jeśli będziesz miał możliwość) porównać tą kombinację z wyższymi niż 603 B&W.

Witam

Jeśli faktycznie jest taka różnica to rozważę inwestycję w B&W 703, jednak w Europie mają one dość wysoką cenę, może z Dalekiego Wschodu coś będzie taniej albo z Ameryki. Czekam już na sprzęt, który podobno już w drodze.

Pozdrawiam i dziekuję.

WITAM

CZY KTOŚ NA FORUM ORIENTUJE SIĘ JAKI LASER JEST W PD-8500? ZEBRAŁEM TROCHĘ INFORMACJI JESZCZE Z POPRZEDNICH DYSKUSJI NA FORUM "AUDIOSTEREO" I STWIERDZAM, ŻE JEST TROCHĘ SPRZECZNOŚCI. WYPOWIEDZI W TYM TEMACIE JEST KILKA ALE NIE SĄ ONE JEDNOZNACZNE. KOLEJNE PYTANIA - CZY PEA1030 JEST TAKI SAM JAK PWY1011?. A JEŚLI TAK TO CZY JEST KTOŚ NA FORUM KTO POTWIERDZI, ŻE NP. JEŚLI WYMONTUJĘ LASER Z PD-6700 LUB PD-4550 ALBO NP. Z PD-5500 ALBO PD-S501 TO DA SIĘ GO ZAŁOŻYĆ W WARUNKACH DOMOWYCH DO PD-8500? CZY NIE MA RÓŻNIC W TAŚMACH POŁĄCZENIOWYCH. CZYSTAŁEM COŚ O MAGNETYCZNYM MECHANIZMIE - CZY TO DOTYCZY TEGO LASERA? I NAJWAŻNIEJSZE JEŚLI NP. LASER FABRYCZNY Z PD-6700 LUB PD-4550 ITD. PASUJE DO PD-8500, CZY SPOSÓB MONTAŻU WYMAGA JAKIEJŚ PRZERÓBKI MECHANICZNEJ ( PYTAM TAKŻE DLATEGO, ŻE NP. PD-S501 MA PODWIESZONY LASER A PD-8500 MA SOCZEWKĘ STANDARDOWO JAK POZOSTALI PRODUCENCI ( ODCZYT POD TACKĄ=SZUFLADĄ). OSTATNIE PYTANIE - CZY MOŻNA PRZEZ INTERNET I GDZIE NAJTANIEJ DOKONAĆ ZAKUPU LASERA?

wyszukiwarka się kłania...

Ukryta Zawartość

PD- 8500 to LASER PWY1011 !!!!

PEA 1030 to zupełnie inny laser !!!!

nie ma możliwości zamiany tych laserów

jeżeli chodzi o dostepność to ciężka sprawa dzwoń po serwisach aczkolwiek wątpliwe aby mieli

możesz spróbować tu:

Ukryta Zawartość

w najgorszym przypadku możesz zrobić w chałupniczy sposób podmianę zakupić PD-7300 w którym siedzi taki sam laser

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DZIĘKUJĘ.

Pomyślałem, że zrobię zapas dla leciwego CD, ale to skórka za wyprawkę w sytuacji kiedy jest w pełni sił. Pomyślę o zapasie dla PD-9700 tutaj sytuacja prosta i o połowe tańsza i bez problemu są dostępne zamienniki. Jeszcze raz dziękuję bartasxx.

PS. A ten sklep w USA to sprawdzony?

jakiś czas temu jeden kolega z forum kupował w tym sklepie z tym ,że kolega ten czasowo mieszka w USA:) ale ja teraz staram się dokonać tam zakupu także za pewiem czas poinformuje co i jak , a jeżeli chodzi o PEA 1030 to ten laser jest w Polsce dostepny bez problemu

pozdrawiam

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Ze swoich obserwacji wnioskuję, że 99 % awarii lasera typu PWY 1011 była skutkiem działań domorosłych zabiegow tjuningowców ... Trzeba mieć pecha żeby padł sam z siebie nawet w bardzo bardzo leciwych sprzętach ... Lasery PWY są długowieczne mniej więcej tak jak soad 70A, którego potwierdzonego przypadku samoistnego padnięcia do dnia dzisiejszego jeszcze nie stwierdziłem...

• 3 tygodnie później...

Witam

dostałem odpowiedź z

Ukryta Zawartość

że nie wysyłają do Europy. Niestety PWY 1011 "Dawno temu w Ameryce".

Ale już wiem, że jest trwalszy niż PEA 1030 więc zapominam o sprawie.

Pozdrawiam i dziękuję.

Ukryta Zawartość

Ja właśnie czekam na lasery od nich myśle ,że w ciągu kilku dni będą u mnie oczywiście zostały zakupione w USA przez osobę tam przebywającą , która następnie zrobiła wysyłkę do Polski - jak wyjdzie to w praktyce do końca napiszę wkrótce.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.