Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc w doborze odtwarzacza cd do.....

człowiek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich .

Potrzebuję porady związnej z zakupem odtwarzacza cd ,do mojego stereo składającego się ze wzmacniacza NAD356bee i kolumn shappire 25 .Do tej pory słuchałem muzyki z laptopa jednak po usłyszeniu jej z pożyczonego odtwarzacza zrozumiałem że potrzebuję zakupić swój. Jako że jest to mój pierwszy zestaw ,więc nie bardzo wiem czym się kierować przy wyborze ,nie wiem czy w tym przypadku ma znaczenie muzyka jakiej słucham (jest to metal ,ale nie tylko lubię też posłuchać muzyki jazzowej ,wszystkiego po trochu).Może dobrze było by kupić cd firmy nad ,mam już pilot który posłużyłby do obsługi .Myślę że cenowo powinien być dopasowany do sprzętu jaki posiadam ,będę potrzebował też przewodów łączących cd i wzmacniacz również proszę o sugestie ,proszę o podpowidzi.Dodam że biorę też pod uwagę sprzęt używany i tu pytam czy warto ?

Korzystałeś z wbudowanego DAC'a we wzmacniaczu, czy nie daj Boże z wyjścia słuchawkowego ?

To determinuje dalsze odpowiedzi, choć i tak zakup CD'ka jest dobrym pomysłem,

o ile nie będzie wyraźnie droższy niż DAC do zainstalowania w NAD'zie.

Edit. znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Korzystałeś z wbudowanego DAC'a we wzmacniaczu, czy nie daj Boże z wyjścia słuchawkowego ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedż, słuchając muzyki korzystałem z laptopa podłączonego do wejścia słuchawkowego,mój wzmacniacz prawdopodobnie nie ma wbudowanego urządzenia dac ponieważ kosztował 2600 .teraz już sam nie wiem wolał bym słuchać muzyki z internetu ponieważ jest jej tam dużo ,a płyty są drogie,ale jak podejrzewam nie będzie to jakość taka jak z cd nawet po zastosowaniu dac ,mógłbyś coś więcej napisać o jakości z dac-a w porównaniu do odtwarzacza, może warto zakupić tańszy odtważacz cd i dac ,napisz proszę co o tym myślisz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tej pory słuchałem muzyki z laptopa jednak po usłyszeniu jej z pożyczonego odtwarzacza zrozumiałem że potrzebuję zakupić swój.

słuchając muzyki korzystałem z laptopa podłączonego do wejścia słuchawkowego

No i dlatego usłyszałeś różnicę.

W laptopach nie ma wybitnych kart dźwiękowych.

teraz już sam nie wiem wolał bym słuchać muzyki z internetu ponieważ jest jej tam dużo ,a płyty są drogie

To kup DAC-a i podłącz go wejściem USB do lapka.

ale jak podejrzewam nie będzie to jakość taka jak z cd nawet po zastosowaniu dac

Będzie i to nawet lepsza niż z CD kosztującego tyle co DAC, z racji słabszego DAC-a zastosowanego w odtwarzaczu (gorszego od tego zewnętrznego), oraz dlatego że ten zewnętrzny będzie mógł przetworzyć gęstsze pliki niż te które znajdują się na płycie CD.

Proszę, tutaj masz fajnego DAC-a:

Ukryta Zawartość

Kolega z forum sprzedaje.

DAC grał na Audio Show w pokoju DIYaudio.

Miałem go parę razy w domu na odsłuchu, efekt był taki że po oddaniu DAC-a koledze, przez tydzień nie słuchałem muzyki, taki był spadek jakości.

Naprawdę polecam.

Ukryta Zawartość

No i dlatego usłyszałeś różnicę.

W laptopach nie ma wybitnych kart dźwiękowych.

To kup DAC-a i podłącz go wejściem USB do lapka.

Będzie i to nawet lepsza niż z CD kosztującego tyle co DAC, z racji słabszego DAC-a zastosowanego w odtwarzaczu (gorszego od tego zewnętrznego), oraz dlatego że ten zewnętrzny będzie mógł przetworzyć gęstsze pliki niż te które znajdują się na płycie CD.

Proszę, tutaj masz fajnego DAC-a:

Ukryta Zawartość

Kolega z forum sprzedaje.

DAC grał na Audio Show w pokoju DIYaudio.

Miałem go parę razy w domu na odsłuchu, efekt był taki że po oddaniu DAC-a koledze, przez tydzień nie słuchałem muzyki, taki był spadek jakości.

Naprawdę polecam.

Dzięki za wyjaśnienia ,w tej chwili znajduję się za granicą i nie będę nic kupował ale po powrocie za parę miesięcy pewnie zdecyduję się na dac-a ,proszę napisz mi jeszcze czy między tymi urządzeniami są duże różnice w jakości i czym się kierować przy zakupie ,mam wzmacniacz nad c 356 bee i dac tej samej firmy kosztuje około 1000 zł ,czy było by to dobre rozwiązanie czy trzeba po prostu posłuchać jak to gra,czy to urządzenie można pożyczyć ze sklepu w celu przesłuchania?

Ukryta Zawartość

czy było by to dobre rozwiązanie czy trzeba po prostu posłuchać jak to gra

Technicznie ten DAC który kolega sprzedaje będzie lepszy zdecydowanie.

Natomiast zawsze trzeba posłuchać, ponieważ jednemu podoba się ciemna barwa a drugiemu jasna, no i nikt nie powie Ci jak dany DAC zagra z Twoim wzmacniaczem i kolumnami.

Ostatnio kompletowałem cały system stereo dla znajomego (i tu uwaga, też do muzyki metalowej i Jazzowej).

Na etapie wyboru odtwarzacza do 2.000zł była taka różnica w brzmieniu że aż nie do wiary.

Np. Marantz CD6006 VS Yamaha CD-S700, tutaj Yamaha odpadła zaraz po włączeniu pierwszego utworu :) Niby wszystko było OK, jakość na dobrym poziomie, bas, średnie tony, wysokie, było wszystko tak jak być powinno... ale Marantz zjadł Yamahę na śniadanko w kwestii wybrzmień, sceny, tła jakie robił, gdzie u Yamahy tego nie było a oba odtwarzacze kosztowały tyle samo.

Trzeba samemu posłuchać i tyle.

czy to urządzenie można pożyczyć ze sklepu w celu przesłuchania?

U mnie w Bydgoszczy sklepy pożyczają.

Niektóre niechętnie ale to kwestia dogadania.

Z DAC-em będzie łatwiej bo nie ma części mechanicznych więc mniej się może zepsuć.

Technicznie ten DAC który kolega sprzedaje będzie lepszy zdecydowanie.

Natomiast zawsze trzeba posłuchać, ponieważ jednemu podoba się ciemna barwa a drugiemu jasna, no i nikt nie powie Ci jak dany DAC zagra z Twoim wzmacniaczem i kolumnami.

Ostatnio kompletowałem cały system stereo dla znajomego (i tu uwaga, też do muzyki metalowej i Jazzowej).

Na etapie wyboru odtwarzacza do 2.000zł była taka różnica w brzmieniu że aż nie do wiary.

Np. Marantz CD6006 VS Yamaha CD-S700, tutaj Yamaha odpadła zaraz po włączeniu pierwszego utworu :) Niby wszystko było OK, jakość na dobrym poziomie, bas, średnie tony, wysokie, było wszystko tak jak być powinno... ale Marantz zjadł Yamahę na śniadanko w kwestii wybrzmień, sceny, tła jakie robił, gdzie u Yamahy tego nie było a oba odtwarzacze kosztowały tyle samo.

Trzeba samemu posłuchać i tyle.

U mnie w Bydgoszczy sklepy pożyczają.

Niektóre niechętnie ale to kwestia dogadania.

Z DAC-em będzie łatwiej bo nie ma części mechanicznych więc mniej się może zepsuć.

dzięki ,bardzo mi pomogłeś ,czy mógłbyś jeszcze napisać w jaki sposób te urządzenie(dac) podłączyć do wzmacniacza bo czytałem że dac NADA wbudowuje się we wzmacniacz ale przecież inny, chociażby ten dac który mi zaproponowałeś jest nie możliwe zamontować do środka

Zewnętrzny połączysz tak, jak CD za pomocą kabla IC RCA, a że taki kabel tez potrafi sporo popsuć,

to moim zdaniem lepiej zainstalować ten z mojego linku - do środka urządzenia.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

czy mógłbyś jeszcze napisać w jaki sposób te urządzenie(dac) podłączyć do wzmacniacza

Laptop z DAC-em łączysz kablem USB, a DAC-a ze wzmacniaczem kablem RCA.

taki kabel tez potrafi sporo popsuć

Dobrze zrobiony kabel nic nie popsuje.

Po za tym, jeśli wierzyć w grające interkonekty, to lepiej mieć możliwość wymieniania go, prawda? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.