Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc w wyborze wzmacniacza...

Arkadius

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie, jestem "świeżo" zarejestrowanym użytkownikiem tego forum i potrzebuję małej pomocy. Otóż chciałbym zakupić wzmacniacz (oczywiście używany), kwota jaką dysponuję to tylko 350 zł. Na "rynku" jest sporo wzmacniaczy w tej cenie, ale kompletnie nie wiem co jest od czego lepsze. Słucham muzyki głównie dance, pop (tu przydaje się dobry bas), ale również i muzykę spokojniejszą, np. Laura Pausini, Lara Fabian, Celine Dion, etc. Głośniki posiadam własnej konstrukcji, obudowa jest po starych podstawkowych Tonsilach, głośnik srednio-niskotonowy to TVM Acoustics (dawniej Tesla) ARN-165-05-4 (4 ohm), 60 W RMS, efektywność 85.0 dB (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), natomiast wysokotonowy to Olympic 701. Wiadomo, że nie jest to nic specjalnego, lecz kolumny te grają całkiem przyzwoitym i przyjemnym dzwiękiem. Przedtem współpracowały z baaardzo starym wzmacniaczem Philips 521 i grały całkiem ok. Teraz jednak chcę zmienic wzmacniacz i tu proszę Was o pomoc. Wzmacniacz ze wzgledu na zastosowany głośnik srednio-niskotonowy musi obsługiwać równiez kolumny 4 Ohm. Gdyby mi nie zależało na wyjściu słuchawkowym to wziąłbym Nad'a 310, ale mam przyzwoite słuchawki Philips SBC HP 890 i chiałbym z nich od czasu do czasu skorzystać. W tej cenie mogę kupić również wzmacniacz SONY TA-F461 R, lecz nic o nim nie wiem (nie mogę znaleźć żadnych testów). Tak więc czekam na Wasze propozycje (również inne marki) i z góry dziękuję za wszytkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

Arkadius

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Aha, zapomniałem dodać, że wzmacniacz będzie podpięty do komputera (Sound Blaster Live) i oprócz muzyki, będzie używany również do oglądania filmów (dlatego fajnie by było aby miał przyzwoity bas).

Pozdrawiam

Arakdius

Za te cene bralbym raczej tylko cos starszego. I to raczej nie zadnego starego NADa bo w tym to wiecej legendy niz jakosci jest (jesli chodzi o jakosc/cena). Jest kilka naprawde ciekawych pozycji obecnie na allegro. Sansui AU-2900 AU-3900, Marantz 1090, Pioneer 8500Mk2, Luxman L190. Kazdy z nich zagwarantuje na serio dobry, czysty dzwiek,przewyzszajacy mozliwosci twojego zrodla i kolumn. Z reguly starsze Yamahy, Toshiby, Kenwoody tez maja co pokazac, musialbys sie porozgladac. Nawet te ubozsze modele brzmia bardzo ciekawie.

Ew. jesli bylbys zainteresowany to mam do oddania Marantza 1060 (z tym ze w wydaniu Superscope).

Pozdrawiam,

Tomecz, heh, nie, po prostu mam na imię Arek. ;) Wielkie dzięki kolego gLiNa za odpowiedzi, troche mnie one nakierunkują. Rozumiem, że wymienione wzmacniacze sa z lat 70' ? Marki sa co prawda baardzo porządne, lecz czy w tak wiekowych już wzmacniaczach nie zacznie się coś sypać? Rozumiem także, że ten SONY TA-F461 R jest lipny tak?

Pzodrawiam i czekam na dalsze propozycje.

O Sony niestety takze nic nie wiem.

Co do tych urzadzen ktore wymienilem to wszystko raczej koncowka lat 70, poczatek 80 (np. luxman).

Ja sam mialem 3 retro-wzmacniacze. Mialem kontakt z dodatkowymi 3ma i wszedzie wszystko bylo jak nalezy. Problemy, ktore mozesz napotkac to z reguly drobiazgi typu zabrudzone przelaczniki, potencjometry, zimne luty a w najgorszym wypadku jakis wylany kondensatorek. W rzeczywistosci ludzie ktorzy zajmuja sie sprzedaza takich rzeczy dbaja o to zeby nie bylo sie do czego przyczepic. W teorii tez elektrolity powinny nadawac sie juz tylko do wymiany, tymczasem w kazdym przypadku sprzet niezle trzymal parametry.

Rozumiem. A czy mogłbyś mi polecić coś troszke słabszego, ale za to nowszego? Jak sam zauważyłeś moje źródło sygnału i tak pewnie by nie wykorzystało tych ww. propozycji, więc może coś trochę słabszego, ale za to nowszego (maks. 10 lat).... Wiem, że to raczej trudne, ale może jednak jest coś takiego...

Pozdrawiam

Arkadius

porozgladaj sie za wzmacniaczami Yamahay z seri 90 lub 70 albo jeszcze nizej nie sa takie zle , soniaka ja osobiscie bysm sobie odpuscil jesli chodzi o wzmacniacz , Marantz robi tez niezl wzmaki ja bym polowal na PM7000 albo cos starszego ale nie zastarego tu juz doradza ci inni , sam osobiscie trafilem Yamahe AX 870 za 600zl na allegro i jestem bardzo zadowolony z zakupu nawet na dzien dzisiejszy moglbym za nia brac kolo 800zl jest w swietnym stanie nie ma nawet rysek .Tak jak tu wczenij wspominali koledzy ze starymi wzmakami moga byc takie harce ze wyleja ci kondensatory , nie wiem jaki to wydatek pewnie nie taki wielki ale moj kolega Dorwal stary wielki piec Yamahy dzielony preamp+wzmaczniacz mocy i pogralo mu to pare tygodni i wylaly kondesatorki i nigdzie nie mogl dostac juz takich ,bylo tam chyba 2x33000uF ale zastapil to wieksaz iloscia mniejszych i mowie ze jest identycznie wiec wybor nalezy do ciebie zawsze jest jakies ryzyko ale jak go nie podejmiesz to nic nie kupisz :) a ja tez zgadzam sie z twoja opinia ze zakup 30 letniego wzmaka to juz jest spore ryzyzyko co nie znaczy ze nie moze on zagrac lepiej niz niejedna konstrukcja stojaca na polce dzis w sklepie za 4 razy wieksza kase

W cenie do 400 zl

1.Luxman L-210 L410

2.Yamaha CA-....

3.Proton AM-... np 200 taki jak moj:) hehe

I nie bierz nic zbytnio starego. Mialem troche antykow w swojej kolekcji i zawsze byl jakis problem z nimi. Jak mozesz zaczekac to lepiej czekaj i kup cos w miare nowego. Mimo ze stare sprzety graja ladnie to zawsze cos w nich pada i trzeba siedziec z lutownica zamiast sluchac muzy.

denon w twojej konfiguracji na pewno swietnie sie spisze. Na allegro widze tez teraz Nada

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) moze spisac sie minimalnie lepiej. a nie chesz sluchac radia? pomysl o ampitunerze - mialem kiedys denona 275 - tu jest model wyzej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na pewno bedziesz zadowolony!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki tomecz, o Nad'zie 310 pisałem już w pierwszym moim poście, lecz tak jak już napisałem posiadam całkiem przyzwoite słuchawki i chiałbym mieć możliwość ich użytkowania. Co do ampli, to raczej mi nie potrzebne, bo mam w kompie karte TV z radiem, więc wole mieć za to lepszy wzmacniacz ale bez radia. Chyba jednak zdecyduje się na tego Denona PMA-280... No chyba że ktoś zaproponuje mi coś lepszego....

->tomecz

Radzisz amplituner?Toż to nie po audiofilsku:-)

A tak na poważnie , to przy 4-ro ohmowych głośnikach o efektywności 85dB , trzeba dość mocnego wzmacniacza , aby zagrało nie gubiąc basu.Jeśli amplituner Denona spełnia ten warunek , to czemu nie , ale szczerze mówiąc mam wątpliwości.

Arkadius: jesli upierasz sie na wzmaku w tej cenie do 10lat to na pewno zaden technics, chyba ze starszy..:)

sam posiadam 2 starsze piecyki, i chodza wysmienicie.. nic nie wylewa, ani potencjometry w zadnym wypadku nie trezszcza, stan wizualny jak z fabryki.. a dzwiek... lepszy niz wiekszosc jesli nie wszystkie nowsze piece w cenie do 400zl..

musisz dobrze sie rozgladnac, popytac.. nie kupuj nic na tzw. hurra..

moj sprzet to: technics su-8022K oraz swietny pioneer sa-5500 II

takze sa podlaczone do kompa.. a raczej komp do nich.

pozdrawiam i zycze powodzenia!

Pedros, mocnego tzn. jakiego? Szczerze mówiąc, moj obecny Philips 521 (bardzo stary) o mocy 2 x 30 W przy 4 Ohm wyciąga z tych kolumn całkiem przyzwoite basy (szyby w szafkach drżą), a przecież ten wzmacniacz nie należy do mocnych...

Pozdrawiam...

Ok, z tymi szybami to przyznaję, że się troche wygłupiłem... Chodziło mi o to, że bas z tego wzmacniacza jest całkiem przyzwoity (a można powiedzieć że jest słaby)... Chiałem przekazać to opisowo, ale nie wyszło... ;) Poza tym, nie jestem jak Wy obeznany w "te klocki", dlatego też proszę Was o wypowiedzi. Możliwe, że Pedrosowi (a raczej napewno) chodziło o coś zupełnie innego, więc jeśli można to proszę o małe wyjaśnienie. Dziękuje za dotychczasowe wypowiedzi i czekam na następne...

->Arkadius

Fakt , że szyby drżą , nie świadczy wcale o poprawnym basie , a wręcz przeciwnie - często jest to oznaką zniekształceń i szkodliwych rezonansów.Nie twierdzę , że wskazany Denon na pewno sobie nie poradzi , ale zalecam ostrożność w zakupie - nie ma się co spieszyć , wybór jest naprawdę duży i chodzi o to , aby wybrać dobrze , a nie szybko!

Pozdr.

Pedros, teraz rozumiem, dzięki. A Denon, o którym pisałem wygląda tak:

Znałazłem troche parametrów:

2x 45W an 8 Ohm, 2x 70W an 4 Ohm. Wystarczająco mocny do moich kolumn, czy za słaby?

[obrazekLUKASZ-226721_1.jpg] [obrazekLUKASZ-226721_2.jpg] [obrazekLUKASZ-226721_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-5303-100001082 1170262444_thumb.jpg

post-5303-100001083 1170262442_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiele chyba zalezy od wydajnosci pradowej , np taki HK 670 ma 70W mocy a mysle ze potrafi rozbujac kazde kolumny bo bije rekordy w wydajnosci pradadowej a jego dzwiek na marginiesie jest dla mnie bardzo perfekcyjny i dynamiczny sam chcialem kupic ale znalalzem Yamahe w okazyjnej cenie i super stanie ale gdyby harman kosztowal tyle samo uzywany nawet bym sie nie zastanwial a ta stylistyka zewnetrzna mmm.....miodzio :)

denon z tego co slyszlem robi wzmaki bardzo roznie np moj kolega ma denona PMA-495R ktory jest bardzo ostry jesli chodzi o dzwiek i mimo 70W / 4 om dorownuje prawie w odczywalnej mocy na kolumnach mojej Yamszce AX-870 jest od niej tylko nieznacznie slabszy co zauwazylem porownujac oba wzmaki na duzych podlogowkach kody jakies on posiada 89db skutecznosci ale dzwiek tego denona w porownaniu do yamaszki jest sporo ostrzejszy wykonturowany zato Yamaszka ma leprzy bardziej miekki przyjazny bas

A co sądzicie o wzmacniaczu KENWOOD KA-1030? Lipa? Oto link do aukcji:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam...

Ukryta Zawartość

W poprzednim linku wkradłą sie kropka, prawidłowy adres:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> Arkadius

Daj sobie spokój z tym Kenwoodem; za 350 PLN oferta na second handzie jest trochę ograniczona, ale może poszukaj Denona PMA 250SE , albo - może za nieco więcej - NADa 3020, czy Denona PMA 350SE. Miałem tego ostatnego i uważam, że to jest naprawdę porządny wzmacniacz - to nie jest "japońskie" brzmienie, jest nieźle wyposażony i gra świetnie :-) Słyszałem też dużo dobrego o PMA 250SE Denona, więc się rozejrzyj - czasami bywają na rynku wtórnym, Nie wiem za ile można teraz kupić Rotela 921 lub 931,ale to już mogą być droższe propozycje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.