Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz dla USHER 6311?

emesze2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem po odsłuchach 6311. Najpierw podłączone były do b. drogiej lampy, ale to nie była moja liga i potem słuchałem z końcówką Usher R-1,5. Podobało mi się. Jednak gdyby dołożyć jeszcze przedwzamcniacz to znowu bym musiał jeść suchy chleb przez 2 lata. Co możecie mi doradzić z dobrych pasujących w. zintegrowanych. Krell KAV -400xi, Plinius 9100? Nie wiem co jeszcze?

https://www.audiostereo.pl/topic/13762-jaki-wzmacniacz-dla-usher-6311/

jesli nie moze byc koncowka R-1.5 (a szkoda), to rozwaz Krella400. ale przemysl jeszcze sytuacje - tymczasowo mozesz regulowac glosnosc chocby alpsem, a za jakis czas jak dozbierasz to dokupisz jakis zacny pre (Conrad Johnson chocby, albo AVM...) i bedziesz mial niezly system. koncowka Ushera jest wyjatkowo dobra.

Nie odzywałem się, bo nie mogłem się zalogować. Dziwny problem. Z rozwiązaniem dokupienia w poźniejszym terminie pre. tak mi właśnie podpowiada serce, kieszeń myśli co innego. Razem Ushery grają kultularnie, ale zastanawiam czy jest to zestawienie optymalne dla dzwięku i kieszeni.

Jesli 6311 to pokoj powinien by cwiekszy niz 25 m2. Barwa tych kolumn jest czarujaca w polaczeniu z neutralnym )chlodniejszym) wzmacniaczem. Jesli pieniazki graja duza role to wez pod uwage Krell'a kav300il wychodzacy model - dostaniesz w dobrej cenie a i za jakis czas odsprzedasz calekim dobrze.

w tym pokoju moze byc ok, jesli bedzie wytlumiony , tzn umeblowany odpowiednio. te kolumny potrzebuja sporo miejsca, musza byc odsuniete od scian by bylo dobrze. potrafia wytworzyc spore cisnienie :)

jesli wolisz od razu miec calosciowe rozwiazanie, to bierz integre, polecam jednak krella400, teraz dolar cienko stoi wiec mozna wyrwac w niezlej cenie.

emesze2 -> Pytam bo chce pomoc, a to co napisales nie jest komplete, nie masz tez nic w "o mnie".

Co wiecej piszesz: "Z rozwiązaniem dokupienia w poźniejszym terminie pre. tak mi właśnie podpowiada serce". Jesli kupisz koncowke mocy i kolumny a nie masz przedwzmacniacza to jak tego bedziesz sluchal? Masz regulowane wyjscie w odtwarzaczu CD?

6311 maja niska efektywnosc, a to w polaczeniu z wiekszym pomieszczeniem sprawia, ze potrzebny jest wzmacniacz z zapasem mocy.

mozna sluchac tak jak pisalem, regulowane wyjscie lub alps na kabelku, zaden problem. kwestia, czy chce sie czlowiek meczyc (choc nie bardzo) by kiedys dokupic pre, czy woli od razu wygode i caly wzmak miec. klocki, ktore wymianiamy dotad (krell, R-1.5) bez wysilku steruja te kolumny. dla R-1.5 to wogole pestka

Mój Cd ma regulowaną wyjście, więc można się ostatecznie pomęczyć przez jakiś czas. Kolumnu mają stać od ściany jakieś 100- 120 cm. Wygłuszenie pewnie do uzupełnienia. Wstępnie myślę o tym R-1,5 do 6311, a pytanie skierowane jest do Was, bo obserwuję listę i z tego miejsca dużo się dowiedziałem

nie strasz mnie... myślisz o basie z Kolumn czy w połączeniu z R-1,5? Dotąd wydawało mi się, ze lubię przede wszystko szczegółowość a po odsłuchu tego zestawu i barwa i bas i gładkość... sam się zdziwiłem swoich odczuć

fakt, tych kolumn milo sie slucha, a przy dobrej akustyce pomieszcenia detali tez nie brakuje.

one maja gleboki bas, wazne jest ustawienie, wazne jest wytlumienie pomieszczenia, przy tych kolumnach i wzmaku warto tez myslec o dobrym cd. to juz na tyle dobry system, ze wszelkie niedociagniecia innych elementow toru slychac wyraznie.

sam wzmak ma piekny bas - pelna kontrola, schodzi bardzo gleboko, jest zroznicowany - i na tych kolumnach to slychac. jesli akustyka pomieszczenia dobra, i dobry cd, to to zestawienie gra po prostu swietnie.

sam czekam na w miare dobry cd (ma byc jutro), kolumny dociaze piaskiem jeszcze, no i musze poprawic akustyke pomieszczenia, bo wiem jak to potrafi zagrac i jeszcze u mnie tak nie gra :).

gdy podlaczalem cd accuphase bas stal sie taki jak nalezy - szybki, zwarty, barwny, miesisty jak trzeba, miodzio. na tanim cd , ktorego tymczasowo slucham, jest znacznie znacznie gorzej (co oczywiste-szczegolowosc, barwy, scena), ale w szczegolnosci bas sie rozlazi...

u kolegi sluchalem tego na 18m2, wsadzilismy gabki w bassreflexy bo doslownei wgniatalo uszy, cale powietrze w pokoju chodzilo. ale gosc ma niezle wytlumione pomieszczenie i poza tym, ze za ciasno, to gralo pieknie. (z bardzo dobrym cd)

u siebie mam ok.30m2, i spokojnie kolumny wypelniaja dzwiekiem pomieszczenie, a mozna odkrecac i odkrecac mocniej... pozostaje problem odbic, oraz bas mi sie nieco kotluje za kolumnami - nad tym musze popracowac wlasnie. cd i pare mebelkow czy ustrojow zalatwia sprawe.

Czyli masz taką kombinację nad jaką się zastanawiam! Jedna rzecz tylko mnie zastanawia w Twoim opisie: bas, bas, bas to się ciśnie na pierwszy plan. A co z resztą? Cd mam raczej tanie. Zmienię po regeneracji kieszeni. A słyszeliście coś o Bel Canto eVo 2i ?

reszta jest swietna, u mnie z powodu niedopracowanej akustyki wkrada sie w brzmienie pewien chaos, ale to bedzie skorygowane. a kolumn sam sluchales - graja barwami, piekna srednica, gora detaliczna, rozdzielacza ale nie meczaca, po prostu wszystko gra :), bardzo dobra rownowaga tonalna, z lekkim ociepleniem przekazu, z lekkim wyeksopowaniem sredniego podzakresu basu - dlatego na to trzeba uwazac. z neutralnym silnym wzmakiem graja bardzo dobrze.

sa kolumny szybsze, precyzyjniejsze, bardziej detaliczne - np. takie thiele (poznalem ostatnio 1.6), ale Ushery sa nade wszystko muzykalne, barwne, chce sie ich sluchac :) a z dobrymi klockami i kupe detali slychac. stereofonia jest swietna. generalnie - muzyka plynie z glosnikow, milo wypelnia pomieszczenie, tylko przygasic swiatlo, otworzyc winko i sluchac :)

to sa 2-drozne kolumny, ale az sie prosza o granie duzych skladow, nie maja klopotow z wieloma instrumentami, oraz z graniem glosno. a i kameralny jazz czy wokalistyka ladnie wypadaja. glosy sa niezwykle realistyczne. rammstein itp tez gra jak trzeba, tutaj daja o sobie znac mozliwosci dynamiczne i rozdzielczosc koncowki mocy.

a co u mnie gra jest w "o mnie", myslalem, ze wczesniej zajrzales :)

Zajrzałem, ale przeoczyłem w pamięci 6311. To co piszesz to sam czułem. Po paru godzinach słuchania nie byłem specjalnie zmęczony różną muzyką, którą im podaliśmy. Góra nie była ostra tylko jakby zaokrąglona... Słuchałem w Łodzi, więc pomieszczenie różniło się znacznie od mojego... ot po prostu rozterki. A Thieli słuchałem tych starszych chyba 0.5. w Poznaniu na Głogowskiej. Też mi się podobały tylko nie lubię jak się mnie traktuje jak głupeczka i już tam nie wróciłem.

teraz thiela sprzedaje inna firma (hificlub), no chyba, ze to o nich pisales...

jednak jesli thiel, to raczej niekoniecznie z R-1.5 lub Krell400, moze byc za chlodno, za sterylnie. coz, wszelkie opcje warto rozwazac, ja jednak leniwy - spodobalo mi sie i teraz gra :) a kiedys pewnie co innego bedzie gralo.

ostatnio sluchalem czegos, co mialo niby na pewno swietnie zagrac razem, a jakos jednak cienko... takze nie ma tutaj zelaznych regul (poza paroma ogolnymi sprawami).

kupujace kolumny i wzmak, jestes dopiero w polowie drogi do osiagniecia koncowego calosciowego rezultatu, potem mozna poprzez dobor cd (i/lub pre) czy na koncu kabli tez cos kombinowac, korygowac.

reasumujac, CP-6311 oraz R-1.5 polecam jak najardziej, jesli jednak wolisz integre to albo Krell400 albo jest pare innych ciekawych klockow (AVI, moze jakis Audionet, MD, AVM itd itp), jesli chce sie szukac i szukac, odsluchiwac sporo w kolko, to jest w czym przebierac :)

Moim sportem nie jest bieganie, noszenie sprzętu i ciągłe szukanie. Dyskutuję, aby posłuchać bardziej doświadczonych i się utwierdzić w przekonaniu, że robię dobrze lub nie. Tak to ja podejmuję decyzję a nikt inny. A ponieważ też jestem leniwy... to wolę się dowiedzieć tutaj niż przez kolejny rok odkrywać odkryte...

Nie pisałem o hificlubie. Wiem że to początek, ale pewnych rzeczy innymi ustojstwami sie już nie nadrobi. Tak mi sie wydaje

racja racja, to decyzja o charakterze systemu, potem mozna cos subtelnie kombinowac, ale wzmak i kolumny nadaja ton calosci. coz, zycze udanej decyzjii daj znac, co u Ciebie wyladuje ostatecznie.

PS jutro jesli Baltyk pozwoli, bede mial nieco lepszy cd, ciekawym co i na ile sie pozmienia :) fajne Swieta sie szykuja, sporo nowych cd, oraz nowy odtwarzacz :)

• 6 miesięcy później...

Teraz ja jestem w sytuacji emesze 2. Nie wiem jaki wzmacniacz do nich byłby właściwy, bo Ushery są łatwe do napędzenia i graja nawet z lampką. Jednak wydaje mi się, że tranzystor mógłby lepiej wykorzystać potencjał basowy tych kolumn i lepiej kontrolować to pasmo i trochę utwardzić. Cena tak do 5-6 kzł. Zależy mi na dobrym wyważeniu wszystkich aspektów brzmienia, a szczególnie na tym, żeby wzmacniacz nie ograniczał zalet tych kolumn, czyli barwy,przestrzeni/powietrza i zejścia basu. To co chciałbym poprawić w tych kolumnach to dynamika i kontrola basu. Co byście polecali:

creek 5350 SE, exposure 3010,cyrus 8, primare I30 (używany), jolida1501rc lub w ogóle coś innego ?

=>pilot

Nie słuchałem Uher-ów, ale z wątku wynika, że dobrym rozwiązaniem jest mocny, neutralny wzmak. Z wymienionych przez Ciebie słuchałem Primare 30 nowej serii. Rozczarowanie, IMHO nie mozna go nazwać neutralnym absolutnie. Fakt, że słuchałem go z B&W805. One nie są muzykalne, tylko raczej sterylne. Z tego, czego mi udało sie posłuchać przychodzi mi do głowy kombinacja z Rotelem, np. końcówka+pre. Jak dla mnie w tych pieniądzach to mocne piecyki i grają neutralnie, choc raczej nie jest to wyrafinowany, hi-endowy dźwięk ;-)

Sam mam Amplifikatora, ale to trochę nie ta liga... Choć też jest bardzo neutralny i raczej niesłaby (dwa trafa po 200VA).

Witaj w klubie. Polecam uzbroić się w cierpliwość i kupić końcówkę Ushera. Myślę, że warto się trochę pomęczyć i pooszczędzać. Jeśli ze względów finansowych nie da rady to masz zagrychę. Wybierz większą ilość wzmacniaczy i testuj, bo to nie są takie łatwe kolumny do prowadzenia na smyczy. Jak słuchałem na innym niż R-1.5 to bas latał bez kontroli a przy wielkości Twojego pokoju tu może być zong. Lubię dzwiek z tych kolumn, taki soczysty....

>Emesze2

Końcówka R -1,5 samym wyglądem i masą robi wrażenie.Pewnie, że myślałem, czy nie poczekać jeszcze rok-dwa i ją kupić, ale chyba nie jestem skłonny tyle wydać. Za mocno musiałbym ograniczyć swoje życie :-)

Ponadto, myślę, że do tych kolumn nie potrzeba aż takiego pieca.Pewnie tylko w 50-60 % byłby wykorzystany. Gdybym miał wyższy model z serii 6 to pewnie byłbym bardziej skłonny w coś takiego zainwestować.

A czy ktoś z szanownych kolegów słuchał tych kolumn z innymi wzmacniaczami niz R-1,5 i Rotel ? Będę wdzięczny za opinie i wskazówki. Co sądzicie np. o creeku 5350 SE. Słuchałem go z Harbeth-ami i bas był szybki,mocny i dobrze kontrolowany.Może by wystarczył ?

Ps.

W poniedziałek podłączam PRIMARE I30 ( używany). Jednak po Waszych przestrogach bedę słuchał z małym entuzjazem :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.