Skocz do zawartości
IGNORED

Eltax Liberty 3+ (czarne przetworniki) + Nad 3240PE. Zbyt jasne brzmienie.

Mesiah1989

Rekomendowane odpowiedzi

Naprawdę maja opinie jaskrawych? Nie spotykałem się zbytnio z takimi opiniami. Metasy też są niby jaskrawe? Co według Ciebie oznacza dobra cena?

Heco mają taką opinię.. ale wiesz jak to z opiniami ywa nie czytaj poczekaj posłuchaj sam.

Dobra cena bo ostation schodzą poniżej 1k.. nowe były prawie 3x droższe.

Te Kody 2000B nowe były tańsze niż teraz po 10 latach używania. Te 5500 też :)... zdradzisz na priv skąd je wyrwałeś za 500.

Mesiah1989, Ty te wszystkie nowo zakupione kolumny testujesz pod tym Technicsem?

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Nie zauważyłem, to już lepiej ;-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Niee Technics poszedł na złom:) Miał już swoje problemy. Co do ceny za Elan/Celan poniżej 1000zł to słabo to widzę. Obserwuje te modele od ok roku czasu i schodzą zazwyczaj w granicach 1200-1300zł za ładny stan. Za Metasy trzeba dać 800-900zł.

Ogólnie gdyby ktoś miał jakieś zdanie na temat Heco Metas/Celan 300 proszę się nim podzielić.

Nie wydaje mi się, żeby to było to samo. Metasy kosztowały ok 1600zł Elany 2x więcej. Po zdjęciach z testów wynika, że zastosowano tam inne przetworniki, zwrotnice też wyglądają na bardziej rozbudowane. Poczytałem trochę opinie na niemieckich forach i wynika z nich, że warto dołożyć do Elan/Celan względem Metasów. Celany grają podobno mniej napompowanym basem ale za to w pełni kontrolowanym i urozmaiconym. Detale, przestrzeń, stereofonia wszystko na + względem Metas. Niemożliwe żeby okleina tak podnosiła cenę tych kolumn względem tańszego odpowiednika.

Cały problem w tym, że kupuje Elany za 1100zł w stanie co najwyżej dobrym. Mogę mieć problem z ich odsprzedażą jeśli okażą się jasne/ostre i ogólnie do kitu. Kody, Eltaxy, M2 to kolumny które bardzo łatwo odsprzedać. Tu już może być problem. Trochę się przeraziłem jak napisałeś, że Celany są jaskrawe.

Panowie Heco Elan 300 doszły wczoraj. Posłuchałem ich ze 2h zamiennie z Koda 2000B. Jeśli te kolumny są jaskrawe, jasne czy ostre to ja jestem święty turecki:) Opadła mi kopara tuż po podłączeniu. To jest chyba to czego szukałem. Bas nie przytłacza, nie buczy, nie przeciąga. Jest dość twardy i krótki ale jak trzeba jest tez drive (mogłoby być go odrobinę więcej ale nie kosztem jakości i kontroli, osoby basolubne mogą czuć niedosyt). Kolumny są według mnie strasznie wyrównane, spójne, plastyczne może pastelowe? Po ich podłączeniu słychać dużo więcej szczegółów. Wiem już co miały na myśli osoby piszące, że odkrywają jakieś utwory na nowo. Nic nie kłuje, zero jakiegokolwiek zapiaszczenia, wyostrzenia czy zniekształcenia. Utwory brzmią naturalnie, zwiewnie i co najważniejsze kolumny nie wprowadzają chaosu nawet przy głośniejszym słuchaniu rocka. Nie potrafię tego opisać. Morda mi się śmieje od wczoraj:) Kody grają miło, misiowatym basem ale to nie jest wierny przekaz. To granie muzyki na swój sposób a nie tak jak chciał twórca. Według mnie Celany grają dwie klasy lepiej od Kod. Nie pisze tego pod wpływem emocji, zdążyłem już ochłonąć:) Kody mimo bardziej stonowanej góry potrafią zakłuć w niektórych utworach, słychać czasem lekkie zapiaszczenie itp. Od momentu podłączenia kolumny sa ustawione zworkami na linear. Nie sprawdzałem ich jeszcze na +2db. Podobno graja na tym ustawieniu jeszcze fajniej i wcale nie ostrzej/jaśniej. Co do stolarki. Kody są bardzo efektowne ale z bliska widac sporo niedoróbek (skazy na lakierze, kiepskie spasowanie na łączeniu ścianek itp), Celany wyglądają elegancko, nie robią takiego efektu wow jak Kody ale z bliska jakość wykonania robi ogromne wrażenie. Moje są w szarym połysku i razem z czarnymi matowymi podstawkami VAP robią niezłe wrażenie. Wiem, że mało jeszcze słyszałem ale nie wiem czy chcę więcej:) Na 99% zakończyłem poszukiwanie kolumn. Pora na wzmacniacz.

Kolumny testowałem na Cyrusie 8vs z psx, gramofonie ojca (Revolver Replay) oraz kablach Transparent Audio Music Wave.

Dwie klasy lepiej - a cena 1100 wobec 3000 więc chyba dobra relacja, a sam wiem, że czasem bywa

zupełnie odwrotnie, więc jest powód do zadowolenia. Radości z odsłuchów np. na dobrym Creeku ...;-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Według mnie Kody to kolumny prawie, że wybitne w swojej cienie. Nie wierzyłem, że coś co tak wygląda i tyle kosztuje może grac tak miło i kulturalnie. Naprawdę fajne kolumienki. Co do wzmacniacza. Jaki np model Creek'a masz na myśli?

Już od 4330 ,ale to już zabytek, więc jakieś 50, EVO czy podobny; jak bez zdalnego to już np:

Ukryta Zawartość

Przejrzysty i dynamiczny - bez własnego charakteru.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Będę szukał właśnie czegoś jak to nazwałeś bez własnego charakteru. Przezroczystego, nie wnoszącego zbytnio zmian. Ewentualnie czegoś z porządną podstawa basową (drive) i pełna kontrolą (dobre zasilanie). Granie tych kolumn naprawdę mi pasuje. Nie chce tego zepsuć jakimś suchotnikiem lub ciepła kluchą. Hm. Może rotel 980BX lub jakiś Arcam? Tylko, że one już takie neutralne nie są raczej.

Nie będę raczej ciągnął tego wątku w tym temacie. Pora to zakończyć. Założę nowy temat. Może więcej osób do niego zajrzy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.