Skocz do zawartości
IGNORED

YamahaCDX-630E podstawka pod kawe czy...

matsuoto

Rekomendowane odpowiedzi

jestem szczesliwym posiadaczem rzeczonego dyskofonu...

W stanie obecnym gra subiektywnie zle, dlatego chcialbym dowiedziec sie czy ktos z Panstwa zna te konstrukcje, oraz czy jest sens wprowadzania jakichkolwiek modyfikacji.

Jako ze na codzien uzywam Music Fidelity E 60, moge sobie pozwolic na luksus rozstania sie z Yamaha na dluzszy czas. Nie przeraza mnie takze wizja utraty sprzetu, jako ze nabylem go za kwote nie przekraczajaca ceny kilku paczek papierosow. Pozostaje pytanie... czy warto dokladac do wartosci kartonu papierosow?

kresle sie z szacunkiem

M.

https://www.audiostereo.pl/topic/13793-yamahacdx-630e-podstawka-pod-kawe-czy/
  • 1 rok później...

Chcialbym odswiezyc watek, gdyz rowniez kupilem ten cd. Kwota na dzien dzisiejszy 3 paczki LM :)) Co w srodku... DAC TDA1541A, na wyjsciu OPA M5218. Oczywiscie za moment zamienie tego opa na jakies opa2134 poki co. Reszta scalakow to: CXA1182, CXA1081, CXD1125, CXD1088. Chyba sie pobawie tym modelem, ale czy da sie go przerobic na NOS ?

Na podstawie jakiegoś schematu NOS-a na TDA1541, jakich jest dość sporo można dokonać takiej przeróbki. Choć niektóre są przekombinowane (lampy, dławiki, transformatory...). Poprawić trzeba tez pewnie zasilanie. Trzeba zamontować odbiornik SPDIF albo doprowadzić z innego transportu CD sygnały DATA, LRCLK, BCK (np. skrętką UTP przez gniazda RJ-45).

//Trzeba zamontować odbiornik SPDIF albo doprowadzić z innego transportu CD sygnały

//DATA, LRCLK, BCK (np. skrętką UTP przez gniazda RJ-45).

Nie bardzo wiem o co chodzi :) Chcesz pominac te scalaki i dac sygnal prosto na tda przez np crystala CS cos tam ?

To znaczy chesz z tego CD zrobić odtwarzacz bez oversamplingu? W takim razie muszisz ominąć układ CXD1088, to jest filtr oversamplingu i podać sygnały prosto z CXD1125 na TDA1541. Na Pinach CXD1088 mamy na jego wejściu sygnały: 13 LRCK, 14 Data, 15 Bit clock, które należy przekierowac na odpowiednie końcówki TDA. Wyjścia z filtra po oversamplingu x4 to: LRCK, 33 BCK, 34 DATA, 35 LRCK dla formatu I2S. Jesli przerabiamy CD na pracę bez oversamplingu to dla wymuszenia na wyjściu układu CXD1125 formatu I2S jego Pin 58 (SLOB) należy ustawić w stan wysoki (offsset binary), co powoduje odpowiednie przesunięcie czasowe sygnału DATA w stos unku do LRCK.

Tu sa opisane te uklady, a ale po japonsku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).pdf

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pin 32 CXD1088 to wyjście LRCK (fs x4, format japoński).

Za słabe brzmienie tego CD odowiadają prawdopodobnie braki w zasialniu - słaba filtracja, brak odpowiednich bypassów na najważniejszych ukaldach części analogowej (kondensatory MKP, MKT) i zła jakość stopnia wyjściowego (może za niskie napięcie zasialnia). I zegar, ktory pewnie jest brany z filtra oversamplingu (brak osobnego ukladu generacyjnego).

Dobre kondensatory są przede wszystkim potrzebne za stablilzatorami.

dzieki za odpowiedz, ale musze przyznac ze slabo sie w tym orientuje. Probowalem z tego opisu zmontowac jakis schemat ale nic nie wyszlo. Jeszcze obczaje te scalaki na dniach i moze sie uda. poki co kupilem duzo kond. FC, HFZ, OSCON. Pobawie sie troche wartosciami pojemn. w zasilaczu. Kolo DAC zamiast tych 220u planuje dac 68uF OSCON. Gdzies czytalem ze oscona daje sie mniej (nawet 47u) jesli w orginale jest 220 no name. Czy ten wzm. operacyjny na wyjsciu to jest jednoczesnie jakis filtr, czy tylko buforek? Bo nie wiem czy mozna zmieniac wartosci elementow tak zeby pasowaly optymalnie np. pod AD797.

//I zegar, ktory pewnie jest brany z filtra oversamplingu (brak osobnego ukladu generacyjnego).

Aha, nie wiem czy to ma znaczenie ale jest tam na plytce taka metalowa puszka - kwarc. Czy jest zatem szansa ze to jest ten zegar?

Tak, to pewnie ten zegar. Oscony tylko do cyfrówki, jak najbliżej DACa, można dać 2x68uF/10V między +5V a masę na nóżki TDA od strony druku. Wzmacniacz operacyjny na wyjściu to bufor i filtr. Zmiana elementów wokół niego powoduje zmianę charakterystyki filra. AD797 można wstawić, ale na samym końcu, po wszytkich przeróbkach. Można zmienić wartość rezytorów od wyjścia wzmacniacza operacyjnego do wyjść oraz usunąć kondensatory sprzęgające jeśli nie ma na wyjściu składowej stałej.

Oscony dalem kolo daca juz wczesniej. Dalem 68u na + i na -. Czyli na - nie potrzeba? Bo w orginale bylo - szlo na pin -15V. Czyli ze dodatkowo dolozyc na + drugie 68u? W zasilaczu wymienilem kondy na panasonic hfz. Poczatkowo wlozylem tyle co bylo - 4700uF panasonic FC na +, a pozniej sprobowalem polowe mniej 2200 hfz i juz tak chyba zostanie, bo dzwiek jest mniej zbasowany, zdaje sie szybszy, co nie oznacza ze basu brakuje. Za stabilizatorami dalem poki co wartosci takie jak byly, wszystko FC. Kolo OPA sa 470u jakies noname , dac tam FC czy MUSE? - takimi dysponuje. Na wyjsciu opa dali w szereg jakies elektrolity 10uF, mozna je zastapic jakimis jantzenami 3,3u? Aha mam pytanie odnosnie kond. wokol tego daca. jest ich tam mnowstwo chyba po 5 kolo siebie, tak rownolegle z kazdej strony. Sa malutkie jak rezystorki (jutro wrzuce fotke). Czy wymiana ich na jakies np. wima cos pomoze? Ok. czyli poki co nie zmieniac opa, i patrzec jak sie poprawia dzwiek? :)

ta sa wlasnie te rozowe kondensatorki wokol dac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marniutkie te kondensatorki wokół DACa, ceramiczna taniocha. Wszytkie do kosza - wstaw MKP 150nF, mogą być WIMA.

Na -15V nie potrzeba OS-CONa, to napięcie zasila częścć analogową, możesz go przelutować na +5V. Nie wiem co dać koło OPA, ale przyda się jakiś poliprotylenowy bypass między + i - zasilania albo dwa między nimi a masą.

Jantzeny na wyjściu mogą być, ale przydalaby się trochę wieksza wartość, może też ich wogóle nie być jeśli na wyjściach OPA jestr normalnie napięcie bliskie 0V (zrobić zworę). Na razie nie ma co ruszać wzmacniacza operacyjnego na wyjściu.

Tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są zdjęcia i pewne uwagi o modyfikacji Sony CDP-227ESD również opartego na TDA1541A.

Ukryta Zawartość

wywaliem te kondy w szereg na wyjsciu opa i teraz na wyjsciu mam ok. 2mV Czy to duzo? Chyba musze cos tam wstawic bo przy zmianie utowru i po wcisnieciu play slychac takie stukniecia. Nie ma ich przy wlaczaniu. Wstawili tam w orginale 47uF. Czy tak z 3,3u wystarczy? Bo te Jantzeny troche duze sa i chyba trzeba je bedzie na pion wlutowac :)

Czyli te ceramiki wokol DAC wywalic wszystkie 7 ? (razem z tymi zielonymi) I w ich miejsce dac te wima 150nF? A czemu nie 100nF jak jest napisane w nocie do tda1543?

2mV są całkowicie do pominięcia, wstaw zwory, te stuki też pewnie są leciutkie (no chyba że jest inaczej).

Wszytkie ceramiki zmień. Większa pojemność poprawia filtrację, z tym że ze wzgl. na cenę i wielkość kondensatorów nie należy przesadzać - umiar i rozsądek w tuningu nie zaszkodzi - czasami wystarczą lepsze części, a czasem (zwykle dość często) także konieczna jest zmiana wartości elementów. Pojemność kondensatrów nie jest tu krytyczna - układ działa zarówno z mniejszymi, jak i większymi pojemnośćiami poprawnie.

Jednak te stuki sa na tyle glosne, ze mnie strasznie denerwuja. Musze cos wsadzic na wyjscie. Czyli dac tak z 10uF ta foliowke? pomierzylem te ceramiki wokol dac i maja 100n, ale zaufam Ci i wsadze tam 150n :) czyli tego zielonego wiekszego tez zamienic? Moglbys jeszcze raz powiedziec co z czym polaczyc zeby pomniac filtr? I przede wszystkim jak ustawic na tym pinie 58 stan wysoki? Skad mu zapodac jakas 1?

Na tym etapie radzę na razie dać sobie spokój z NON-OS. Zrób na razie modyfikacje zasilania, odsprzęgania, i analogu, posłuchaj ze trzy tygodnie, a na końcu ewentualnie zrób NON-OS.

BTW, ja zamiast tych 100nF dałem 560nF, bo akurat takie miałem, i jest jak najbardziej OK.

• 2 tygodnie później...

zamowilem w tme wima mkp 10 100n/400V ale skubane takie wielkie ze mi nie wejda kolo tego dac'a(maja ze 2cm na dlugosc). 150n wogole nie maja. Pytalem w sklepie lokalnym i maja 150n ale takie 'zwykle' foliowki niby, takie zółtawe. Beda sie nadawac?

Dostalem w koncu przesylke z tymi wima, bo najpierw dostalem 100n takie wielkie byki, ze wszedl by jeden w miejsce tych wszystkich ceramikow, pozniej przyszly male 150n ale za krotkie wyprowadzenia, az w koncu przyszly 100n/63V takie malutkie i dlugie wyprowadzenia. Nie chcac juz dalej kombinowac, wlutowalem te ostatnie. Dodatkowo wymienilem te głowne kond. na HFZ (na + 2x wiecej), od dolu dolutowalem do kazdego mala wime. Przy dac narazie bez zmian, ale tak jak pisales przelutuje te oscony na +5V. Do OPA planuje wsadzic te MUSE jednak, i do kazdego dac taka wime 100n od spodu?? Nie wiem do czego sa takie rownie duze kondensatory zaraz obok tych 4700uF - maja one 470u na + i 330u na -. to jest filtracja za stabilizatorami?? Zaraz przy wyjsciu (obok rca) sa takie foliowki co zwieraja sygnal do masy.. do czego one sluza?? aha jak wlutowywalem podstawke pod opa, to mi sie od scalaka nozka urwala, wiec musialem wsadzic nowy opa - poki co dalem opa2132, zeby nie bylo zbyt duzej poprawy.

Mam takie pytanie. Obczailem note TDA1541 i zauwazylem ze do scalaka dochodza 3 napiecia: +5,-5,-15. Ktore napiecie jste istotne -> tylko to +5V? Bo ten oscon na - idzie sobie do tego -5V, wiec jak jest nieistotne to bym go rzeczywiscie dal na +5V zaraz kolo pin.

• 4 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.