Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX-8270 + Klipsch R-26F - wymiana kolumn, akustyka, oczekiwania

Matheo Puccini

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie ;)

Pierwszy raz będę pisał a nie tylko czytał to forum z przyczajki bez rejestracji ;)

Panowie i Panie mam pewien problem (może ze sobą), mianowicie zakupiłem w końcu swój pierwszy zestaw stereo z prawdziwego zdarzenia. Wczesniej korzystałem z kina domowego ale dudnienie subem bliżej jednej z kolumn nie dawało mi przyjemności ze słuchania muzyki, wiec zdecydowałem się na zestaw stereo. Wybór padł na Onkyo TX-8270 ze względu na możliwości XXI w. tj. Ilośc wejść cyfrowych (przy dwóch konsolach, Apple TV, PC, NC+, CD - bardzo wygodne), AirPlay (tak najczesniej słucham muzyki - TIDAL HI-FI). Dany amp kupiłem w zestawie (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witaj.

Moja opinia jest taka że głównym winowajcą są tutaj kolumny. Ja bym na Twoim miejscu je wymienił.

Na przykład na takie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Moja opinia jest taka że głównym winowajcą są tutaj kolumny

Oczywiście że to kolumny. Klipsh za 2000? To musi kiepsko grać.

Wymienić kolumny?

Tak. Najlepiej na jakieś dobre monitory. Choć czuje że jak większość lubisz dużo basu....

Klipsch za 2.7k żeby być dokładnym :P

Tak. Najlepiej na jakieś dobre monitory. Choć czuje że jak większość lubisz dużo basu....

Z tym basem to bym nie przesadzał, bo przy jazzie to dudnienie mnie wcale nie interesuje aczkolwiek chcę słyszeć delikatna fale która do mnie dochodzi słysząc stopę czy kontrabas.

Dużo utworów z płyt rozrykowych jest już sama w sobie przesycona basem, więc nie potrzeba go więcej.

Zdecydownie największym problemem jest brak środka...

Co do monitorów, coś byś polecił?

mocno zastanowił bym się nad AA PHEOBE

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mocno zastanowił bym się nad AA PHEOBE

Nie znam tego brzmienia :(

Co powiecie o Harpia Acoustic Pastel? Mam takie u siebie w mieście za całkiem dobre pieniądze ale najpierw odsłuch ;)

Ja bym Klipscha odpuścił. Wolałbym np te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słyszałem onkyo tx 8150 klipsch r28f i ładnie grało,kolego autorze tematu wymień kolumny,te r26f grają gorzej,kup heco,bedzie pasowało do onkyo,ja mam to samo onkyo z heco i jest bajka,tylko że kupiłem za duże heco i dźwięk mnie w moim pokoju zmiażdżył,ale to już inna historia hahahaha :-D

Posłuchaj się mnie i Kejupa i będziesz naprawdę szczęśliwy,nie wciskamy Ci kitu,kup do tego heco Aurora 700 i delektuj się dźwiękiem

Dobra dodam coś jeszcze od Siebie i jest tak,to Twoje Nasze onkyo 8270 ma wystarczającą moc,co by branża Ci wciskała inaczej,mam to u Siebie i wiem :-) zero przesterowań,dzwiek naturalno neutralny,z kolumnami heco Aurora przy włączonym pure direct możesz delektować się tym samym dźwiękiem,co przy glosniejszym słuchaniu,jak i przy cichym wieczorem,niczego nie brak,wszystko identyczne,bas jest ten sam,nie gra to jednolito,wokale jak wokal itd każdy rodzaj muzyki brzmi tak jak powinien brzmieć,spojrzalem na zdjęcie Twoje,masz sporo miejsca,wiecej niż ja,spokojnie możesz jeśli Cię stać to kupić te Aurora 1000,masz sporo miejsca z tyłu,wymień kolumny i po sprawie,ja w ogóle przez ten zestaw zmieniłem preferencje muzyczne,sluchalem tylko techno przez 25 lat,a teraz wokali,Anne Marie Jopek,chillout,muzyki filmowej i w ogóle wszystkiego co jest jak najlepiej nagrane :-)

I nie wierz w to, że utwory rozrywkowe są przewalone basem. Mnie go zwykle brakuje,

wyłączając np. Cafe Sułtan Turnau'a - gdzie jest akurat.

Zwykle to sprawa złych posadowień i ustawień samych gratów - szczególnie suba...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki panowie za podpowiedzi! Z tym heco mam jeden problem. U mnie w mieście sprzedawca nie ma w ofercie żadnego Heco ze względu na to, ze nie lubi grania Niemieckiego

Cześć - ja słucham intensywnie TX 8270 od roku i wciąż jestem mile zaskakiwany . Zanim zdecydowałem się na kolumny , przesłuchalem chyba 15 par w dwóch salonach . Począwszy od Tonsili przez STX , Pylony , Heco , JBL , Melodika , Klipsch , Taga , Wharfedale , Tannoye , Indiana Line , Paradigm ... i stanęło na Monitor Audio MR6 . Minął rok i ciąż nie żałuję tego zakupu a słucham bardzo różnej muzyki . W cenie do 4k / para , trudno mi było coś znaleźć - a to za mało basu , a to za dużo albo jak w przypadku np. Klipsch ostra i nieprzyjemna góra ( w tym zestawie oczywiście ) . MR6 pokazały świetny bas i fantastyczną średnicę - wysokie nie są jakieś wybitne ale miło się tego słucha - z tymi wysokimi to też jest inna sprawa - Onkyo nie daje zbyt szczegółowego dźwięku , a sama kolumna ma jeszcze pewne rezerwy w tej kwestji . Szukałem ostatnio wzmacniacza stereo

do moich kolumn i okazało się że mój daleki krewny ma Sony 570ES - wypożyczyłem i od kilkunastu dni cieszę się przyzwoitymi wysokimi ale .. gdy np. słucham Basi Trzetrzelewskiej mam tych sopranów aż za dużo ;) ;) i wracam do Onkyo ... Pewnym rozwiązaniem są kolumny z następnej półki cenowej - słuchałem dwóch par kolum w przedziale 5-6k para - to już inna bajka ...

A chętnie odpowiem na Twoje pytanie - po dłuższym użytkowaniu tego Onkyo i dokonanych kilkunastu odsłuchach uważam że ten amplituner może rozwinąć "skrzydła" przy dobrze dobranych i niestety nie tanich kolumnach. Przy założonym budżecie, MR6 były bardzo dobrym wyborem choć rozważałem jeszcze Pylony Shappire 31 - bardziej szczegółowe ale z niestety gorszym , w moim mniemaniu, basem .Mam obecnie porównanie z Sony 570ES - faktycznie , Sony gra bardziej szczegółowo i przestrzennie ale mam wrażenie że jednocześnie bardziej sucho - Onkyo to sama przyjemność ,zarówno przy słuchaniu Yello czy Johna Coltrana.

Jednocześnie uwielbiam słuchać zawodzenia Georga Michaela jak i Bronski Beat - miód malina :) Uwaga - powyższe spostrzeżenia należą do amatora oraz są uwarunkowane przedziałem cenowym posiadanego sprzętu - to tak na wszelki wypadek :) :)

PS W zeszłym roku udałem się do znajomego z kilkoma moimi płytami - posłuchałem ich na dużo droższym zestawie i powiem że wstydu nie było :) (może to wina akustyki albo mojego bardzo "tolerancyjnego" słuchu ;) )

Krzaku Ty tak serio? Może lepiej się nie wypowiadać. Ja rozumiem, ze można piać nad sprzętami za kilkadziesiąt tysięcy ale nabijanie sie ze sprzętu wartego 7k to huba troche nie przystoi. Taki komentarz to do głośników komputerowych. Chyba ze sie nie znam.

Co do Onkyo z ta gora to bym powiedział ze potrafi pokazać szczegóły. Jak kolega wyżej napisał Matt Bianco brzmi naprawdę dobrze. Ten mój nieszczęsny Klipsch akurat gore partie oddaje w taki sposób jak mi sie podoba. Postaram się posłuchać tych Monitor Audio MR6. Dzięki za rade!

Ale sam napisałeś że byłeś załamany dzwiękiem. A to właśnie z powodu o którym napisalem. Co to zmienia ile kosztował?

Poszukaj takich:

Ukryta Zawartość

Przeszedłem podobną drogę. Też słuchałem 8270 (8250), 676, Yamaha 602 + kilka różnych "popularnych" marek głośników. Nic do nich nie mam, każda zagrała na swój sposób. Mi to nie pasowało, dlatego też mam Lucia. W tej marce to entry level (za 2,8 tys, złotych), jednak uśmiech mi nie schodzi z ust.

Ukryta Zawartość

Krzaku - nie wiem ile jest wart twój sprzęt i jak gra - ale na pewno znajdzie się spora liczba ludzi którzy napiszą o Twoim sprzęcie dokładnie to samo co Ty, o przytaczanych w tym temacie - to taka nigdy nie kończąca się

historia - więc jakbyś mógł to oszczędź wstydu , po prostu nie jesteś z grona adresatów tego i tym podobnych wątków ...

Nie rozumiem po co taki Krzaku wchodzi i takie coś pisze,to temat o onkyo 8270,a nie ogólny.Mr Chaosmaker bo ogólnie mówi się że 80 procent grania to kolumny,a nie amplituner lub wzmak,czyli piszesz że wszystko gra naturalnie,dobrze zrozumiałem?bo u mnie także jest takie odczucie,że wokal gra jak wokal,a techno jak techno itd,nic nie jest jednostajne i nie podbarwione,podobno onkyo jest niby suche?nie wiem co ludzie przesadzają z tą mocą?tu mocy nie brak w ogóle i tak ja akurat nie wykorzystuje,nawet na przykład gdybym kupił onkyo a 9000r to wykorzystał bym tą moc?czy dźwięk by był na tyle odczuwalny by dołożyć 4tysiace?

Witaj.

Kolega pisał że najbardziej spasowały mu Monitor Audio mr6 i w kwocie do 4tys trudno mu było znaleźć coś lepszego. To ja podrzucę jeszcze jedną propozycję która w kwocie do 4tys według mnie pobije na głowę resztę proponowanych. Proszę bardzo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki panowie nie jestem sam co do komentarza Krzaka, ale zostawmy to. Serdecznie go pozdrawiam ✌️

Po raz kolejny pojawiają się Monitor Audio a ja nie mam możliwości odsłuchu..

W piatek jadę na odsłuch kolumn tych które pisałem wyżej. Zobaczymy.

Cały czas mam w głowie jeszcze jedna rzecz. Czy u mnie w pokoju, który ma 18 m2 i „kwadrat odsłuchowy” 12-14 m2 to może jednak lepiej Panowie odsłuchać jeszcze jakiś monitory?

Cześć - jeżeli chodzi o monitory to nie mam wyrobionego zdania - jednak 18m to nie tak mało i obawiam się że aby czasami głośniej posłuchać muzyki ,będziesz musiał mocno podkręcić gałką głośności i jak wtedy zagrają małe głośniki ? Z tego co czytałem , monitory mogą być świetnym rozwiązaniem tylko nie jestem pewien czy w tej półce cenowej . No i ostatnia kwestia - co z fajnym , mile masującym basem ? :)

czyli piszesz że wszystko gra naturalnie,dobrze zrozumiałem?

?nie wiem co ludzie przesadzają z tą mocą?tu mocy nie brak w ogóle

Mój zestaw gra bez podbijania jakiegokolwiek pasma (bas można regulować zatykając basreflexy) - jest tak jak lubię i to za kwotę na jaką mnie stać .

Jeżeli chodzi o moc to szczerze powiem że nie wiem o co chodzi - MR6 nie są zbyt efektywne (86dB) a głośność musiałem ograniczyć do 60% bo po 20min słuchania na tym poziomie zaczyna mnie boleć głowa od jej nadmiaru - pokój 25m2 ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.