Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki projektor i głośniki do tego pokoju i w tym budżecie?

adamfreliszka

Rekomendowane odpowiedzi

Moi drodzy,

W zał. przesyłam zdjęcia mojego pokoju w którym planuję zainstalować zestaw kina domowego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W mieszkaniu mam już poprowadzone przez ściane kable dwużyłowe oraz kabel koaksialny (jak na zdjęciach) . Na obrazku podpisałem miejsca, w których są umiejscowione kable oraz gdzie będzie znajdował się projektor.

I teraz tak: zawsze marzyłem o cyfrowym gramofonie, który mogę podłączyć pod coaxial od strony gdzie są cegiełki. Natomiast ostatnio zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej żeby tam była wieża, a konkretnie odtwarzacz cd. A tym układzie amplituner jako swoiste centrum muzyczne stałby przy oknie, po drugiej stronie. I teraz tak: myślałem, żeby od wieży i od komputera (który stoi pod oknem i do którego będzie podłączony projektor) mieć jeden amplituner, do którego będzie wpięty dźwięk z komputera i z wieży, ale.. ponieważ to jest małe pomieszczenie (16 m2) to nie chcę inwestować w sprzęt hi-end i myślałem o głośnikach bardziej komputerowych typu : GENIUS 5200. Tylko czy jest sens zakupu wieży pod takie podstawowe głośniki?

1) Jakie jest Wasze idealne rozwiązanie "głośnikowe" tego pomieszczenia? Słucham sporo muzyki (rock progresywny, jazz,klasyka) ale też oglądam sporo filmów. Sądze więc, że zestaw 5.1 taki głośnikowy powinien wystarczyć do muzyki i do filmów, ale wtedy chyba odpada pomysł z wieżą i do coaxiala mogę po prostu podłączyć cyfrowy gramofon . Ew. jeśli zdecyduję się na opcję z amplitunerem (wieżą) to czy jest opcja, żeby kupić głośniki komputerowe (np te Geniusy) i podłączyć je pod ampli (wtedy nie korzystać z tego ampli co jest w głośniku basowym) , a potem rozbudować zestaw o prawdziwe kolumny, które będą służyły do słuchania muzyki i wpiąć je w ten sam apli i potem tylko przełączać ampli z funkcji kinowej na muzyczną? Czy to ma sens?

2) jaki polecacie ekran (rozwijany) do 1000 zł do tego pomieszczenia i projektor do 3000 zł? Zależy mi oczywiście na tym, żeby obraz był maksymalnie ostry i jasny?

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc!!

Będę wdzięczny za odpowiedzi!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"ponieważ to jest małe pomieszczenie (16 m2) to nie chcę inwestować w sprzęt hi-end i myślałem o głośnikach bardziej komputerowych" - tym bardziej nie ta zakładka.

16m2 to nie jest aż tak małe pomieszczenie, choć przyznam że po zdjęciach myślałem że dużo mniejsze jest, mogę Ci polecić jbl lsr308, grają poprawnie i jak szukasz szybkich rozwiązań to problem wzmaka masz rozwiązany.

Jako projektor moge Ci polecić Optoma HD142x, sam coś tam szukałem do kwoty około 2.5 i jest dość często polecany na forach. Czyli reasumując w kwocie około 4 tyś masz wszystko czego potrzebujesz.

Pozdrawiam.

Co nie zmienia faktu że zakładka jest nietrafiona

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.