Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zapisać pliki z komputera na mini dysku?

Stereos

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam Mini Disc Sony i program SonicStage 4.3 na Windows 7 ale nie umiem przenieść plików z dysku komputera na mini disc. (Aplikacja po prostu nie widzi mini dysku a jedynie co mogę to zapisać moją bibliotekę na płytę)

Czyli wszystko odchodzi... choć znalazłem sterowniki i MD zadziałał ale teraz mam problem. Jak z niego (Za pomocą SonicStage lub jakiegokolwiek programu) zrzucić na dysk komputera zapisaną na nim muzykę?

eee, nie to forum ale, wybierz sobie jakiś -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ok, tyle że to nagrywanie przez analog: słuchawki wyjście z MD-wejście mikrofonowe w komputerze a wolałbym optyczne (Choć to nierealne bo jeszcze nie widziałem optycznego w żadnym komputerze i wyjścia na przenośnym sprzęcie, choc może w jakichś MD są...) a najlepiej byłoby przez USB. Na MD udaje się, odwrotnie nie, ale może ktos ma sposob?

Minidisc wyjście RCA do liniowego w PC - po analogu.

Ukryta Zawartość

Jeśli ma być bogato, to znam tylko ten sposób

Ukryta Zawartość

RCA-RCA lub TOSLIN-TOSLINK

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TOSLIN-TOSLINK

Można też użyć konwertera asynchronicznego USB - Toslink. Przez kabel optyczny eliminujemy dość duży poziom szumu z PC (wprowadzone przez połączenie galwaniczne zasilacza PC z MD) a przetwarzanie asynchroniczne daje dość dużą poprawę dźwięku. Ja używam tego: Karta dźwiękowa InLine USB - Cyfrowe złącze koaksjalne/Toslink/I2S 33053I, znajdziesz np.: w morele. Mój MD obsługuje tylko 44,1 i 48 kHz 16 bit, przetwornik ma większe możliwości. Mimo, ze mam Creative X-Fi w PC wolę używać InLine i MD jako DAC (z analizy schematu wynika, że sygnał poddawany jest tylko resamplingowi w kości ATRAC i dalej trafia do przetwornika DA).

A jeśli połączenie za pomocą chinch to nadal analog czy już cyfra

Wszystko zależy od tego jakiego gniazda użyjesz. MD mają z reguły wejścia cyfrowe i analogowe. Połączenie analogowe jest wtedy, gdy przewodem cinch (parą, dla lewego i prawego kanału) łączysz kartę dźwiękową komputera/wyjście odtwarzacza CD/wyjście z tunera/złącze REC OUT wzmacniacza z wejściem Line in (albo Analogue). Do karty z PC trzeba najczęściej użyć przewodu minijack/cinch.

Połączenie cyfrowe jest wtenczas, gdy używasz jednego przewodu cinch 75Ohm do połączenia wyjścia CAOXIAL komputera/odtwarzacza CD/DVD lub wzmacniacza takowym wyjściem (te z wbudowanymi DACami) z wejściem DIGITAL IN (lub CAOXIAL IN) w Mini Disc. Tutaj między komputerem, a MD można użyć konwertera sygnału asynchronicznego (lub jakiś prosty DAC) i spiąć wyjście USB z CAOXIAL (oczywiście przez to dodatkowe urządzenie). Drugim typem połączenia cyfrowego jest użycie przewodu TOSLINK (czyli światłowodu). Wpinasz przewód optyczny w wyjście TOSLINK OUT (DIGITAL OUT) w komputerze lub CD i w wejście TOSLINK IN (Digital IN) w minidiscu. Tutaj także możesz użyć przetwornika USB na Toslink. Tylko droższe karty dźwiękowe mają wyjścia cyfrowe.

Jak więc widzisz, przewodów CINCH używamy w obu połączeniach: jednego o impedancji 75Ohm do sygnału cyfrowego, dwóch przy połączeniu analogowym (dla prawego i lewego kanału).

EDIT: Zapomniałem o tanich kartach dźwiękowych na USB. Kartę wpinasz do komputera i to jest jeszcze połączenie cyfrowe, a jej analogowe wyjście łączysz z wejściem analogowym w MD (i to już jest połączenie analogowe).

Wszystko zależy od tego jakiego gniazda użyjesz. MD mają z reguły wejścia cyfrowe i analogowe. Połączenie analogowe jest wtedy, gdy przewodem cinch (parą, dla lewego i prawego kanału) łączysz kartę dźwiękową komputera/wyjście odtwarzacza CD/wyjście z tunera/złącze REC OUT wzmacniacza z wejściem Line in (albo Analogue). Do karty z PC trzeba najczęściej użyć przewodu minijack/cinch.

Połączenie cyfrowe jest wtenczas, gdy używasz jednego przewodu cinch 75Ohm do połączenia wyjścia CAOXIAL komputera/odtwarzacza CD/DVD lub wzmacniacza takowym wyjściem (te z wbudowanymi DACami) z wejściem DIGITAL IN (lub CAOXIAL IN) w Mini Disc. Tutaj między komputerem, a MD można użyć konwertera sygnału asynchronicznego (lub jakiś prosty DAC) i spiąć wyjście USB z CAOXIAL (oczywiście przez to dodatkowe urządzenie). Drugim typem połączenia cyfrowego jest użycie przewodu TOSLINK (czyli światłowodu). Wpinasz przewód optyczny w wyjście TOSLINK OUT (DIGITAL OUT) w komputerze lub CD i w wejście TOSLINK IN (Digital IN) w minidiscu. Tutaj także możesz użyć przetwornika USB na Toslink. Tylko droższe karty dźwiękowe mają wyjścia cyfrowe.

Jak więc widzisz, przewodów CINCH używamy w obu połączeniach: jednego o impedancji 75Ohm do sygnału cyfrowego, dwóch przy połączeniu analogowym (dla prawego i lewego kanału).

EDIT: Zapomniałem o tanich kartach dźwiękowych na USB. Kartę wpinasz do komputera i to jest jeszcze połączenie cyfrowe, a jej analogowe wyjście łączysz z wejściem analogowym w MD (i to już jest połączenie analogowe).

Czytajmy oczami -

Napisano 29.03.2018 - 14:54

Czyli wszystko odchodzi... choć znalazłem sterowniki i MD zadziałał ale teraz mam problem. Jak z niego (Za pomocą SonicStage lub jakiegokolwiek programu) zrzucić na dysk komputera zapisaną na nim muzykę?

Czytajmy oczami

Odniosłem się do pytania, które cytowałem, a nie do pierwszego postu, bo w czasie dyskusji okazało się, że Sonic Stage (i jemu podobne) nie działa. Stereos pytał też o połączenie z kartą audio w PC to się do tego odniosłem. Przeczytałem całą dyskusję. Mam wrażenie, że Stereos nie rozróżnia transmisji cyfrowej od analogowej. Wynika to z pytania "A jeśli połączenie za pomocą chinch to nadal analog czy już cyfra?"

Więc w czym problem?

Więc w czym problem?

Już wiem o co chodzi. Wyrażenie "wyjścia CAOXIAL komputera/odtwarzacza CD/DVD lub wzmacniacza takowym wyjściem (te z wbudowanymi DACami) z wejściem DIGITAL IN (lub CAOXIAL IN) w Mini Disc" powinno brzmieć "wyjścia CAOXIAL źródła (tutaj mini disc) łączysz z wejściem DIGITAL IN odbiornika (karta dźwiękowa komputera)" (i analogicznie w przypadku opisu sygnału analogowego). Ale założyłem, że to oczywista oczywistość, że połączenia w drugą stronę robi się analogicznie (to tak, jak np.: łączenie DATa do systemu audio).

Sypię głowę popiołem.

Zaraz zaraz bo trochę się gubię: W tej chwili mam problem odwrotny niż w tytule: Jak cyfrowo zrzucić z MD coś na komputer. MD nie posiada wyjścia cyfrowego tylko słuchawkowe minijack więc...? Podobnie komputer tylko wejście mikrofonowe. (Choc tutaj rozumiem że karta muzyczna na USB podłączana do komputera daje już możliwość cyfrowego wejścia? - tylko co to zmienia skoro analogowe wyjście z MD podlączone nawet do cyfrowego daje w sumie analogowy sygnał) Myle się?

analogowe wyjście z MD podlączone nawet do cyfrowego daje w sumie analogowy sygnał

Tak. Na drodze MD karta muzyczna.

Nie masz innej drogi, bo brakuje Ci wyjść w MD (jaki to typ?). Możesz ewentualnie kupić napęd do komputera MD data, ale zdobycie go graniczy z cudem, nie każdy też jest kompatybilny z MD audio.

Z Twojego opisu wynika, że najlepszy sposób na przeniesienie plików to nagrywanie po analogu. Zastanawiam się tylko, czy to ma sens. Na pewno znajdziesz pliki WMA lup MP3 o wysokiej jakości. Atarac, jak tamte, jest kodekiem stratnym. Nagrywanie też w formacie takim jak wave też jest na wyrost. Ja do zgrywania i edycji używam Nero Wave Editora, Audacity lub JetAudio i tylko płyty winylowe zapisuję w wave lub flac. Atraca zgrałbym co najwyżej do flac, ale prędzej do WMA z wysokim próbkowaniem.

karta muzyczna na USB podłączana do komputera daje już możliwość cyfrowego wejścia

Tak ale na drodze karta złącze USB jeśli nie ma Digital In; jeśli ma i jest zrealizowane połączenie cyfrowe od źródła, to można traktować całość jako połączenie cyfrowe z konwerterem po środku w postaci karty muzycznej. W Twoim przypadku, gdy MD nie ma wyjścia cyfrowego, kupowanie takiej karty jest lekką przesadą, wystarczy taka z wejściem Line In (łączysz je ze słuchawkowym w MD), ale wystrzegaj się tanich kart. Sprawdź też, czy Twój laptop (jaki model i typ?) nie ma wejścia liniowego na wspólnym gnieździe ze słuchawkowym (sprawdzisz w menagerze audio lub mikserze, nie pamiętam jak to jest w WIN7). Na pewno masz instrukcje do niego lub znajdziesz opis techniczny na stronie producenta. W moim laptopie nie ma takiej możliwości, ale desktop już ma.

Ogólnie pozostaje Ci połączenie analogowe, wyjście słuchawkowe łączysz z wejściem Line In karty muzycznej i zgrywasz to jakimś programem typu Audacity. Marnujesz dużo czasu i w efekcie masz pliki muzyczne 2 x poddane obróbce: 1. w MD podczas nagrywania na płycie, kompresja stratna; 2.W MD podczas odtwarzania i nagrywania w komputerze, tu wszystko zależy od jakości karty muzycznej i kodeka nagrywarki.

Może znajomi dysponują płytami, które Cię interesują i użyczą Ci ich do zripowania na dysk twardy?

Jak cyfrowo zrzucić z MD coś na komputer. MD nie posiada wyjścia cyfrowego

Czy Ty czytasz to co piszesz?

Jest parę innych opcji. zależy, jak bardzo zależy Tobie na nagraniach które masz na MD? czemu? bo tanio nie będzie, wiec czy warto?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.