Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny (20-25m2, Gainclone)

roger06

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam aktualnie wzmacniacz Gainclone + klony Totem mite. Nie pasuje mi dźwięk klonów, chciałbym zmienić je na coś rozsądniejszego. Nie potrafię opisać tego po "audiofilsku", ale powiedzieć mogę, że brakuje mi w nich basu, są takie jakby "mało kolorowe", bezpłciowe. Pokój 20m2 z przyszłościową zmianą na większy, rodzaj słuchanej muzyki praktycznie każdy. W grę wchodzą propozycje DIY jak i firmowe. Budżet powiedzmy w okolicach 1000-1500. Moglibyście coś doradzić, polecić ?

https://www.audiostereo.pl/topic/138417-jakie-kolumny-20-25m2-gainclone/

Twierdzisz, że lepiej zmienić wzmacniacz, wniesie on aż tyle do dźwięku ? Do wzmacniacza mam dorobione wyjście słuchawkowe. Na słuchawkach gra to bardzo ładnie, rzekłbym że w sposób naturalny odzwierciedla źródło. Źródłem są przeróżne urządzenia, PC (karta muzyczna PCM2702 msfalcon, DAC PCM1793), a czasem CD. Sądziłem, że to klony nie są zbyt "muzykalne, dynamiczne", a wysokie mają lekko sypiące. Jak dla mnie grają detalicznie z ładną średnicą, ale poza tym nie powalają. Co rozumiesz pod pojęciem "fajna lampa, angielski tranzystor" ?

Coś co zagra z jajem, eksponując skraja pasma. Ale rownież gęsto z dużą ilością wybrzmień siejąc harmonicznymi. Czyli kolorowo ☺ Yaqin

Na słuchawkach zawsze lepiej brzmi, małe wzmocnienia - małe zniekształcenia. Brak wpływu alustyki pokoju, brak wpływu dużych membran kolumn. Inny świat ☺

Z tranzystorów NAD ale lampa jest lepsza w tej kasie.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Czy Ty nie możesz udzielać "tańszych" porad, nie mogłeś po prostu doradzić zakupu innych kolumn ?;) Warto pchać się we wzmacniaczowe DIY, czy lepiej kupić coś firmowego ? Jest sporo forumowych projektów Ugoda, Uniamp, klony itd.

Wolność Tomku w Swoim domku.

diy to warto robić kolumny, ale tylko sprawdzone projekty.

Wzmak lepiej kupić firmowy.

Szczezre bardzo chętnie bym Ci poradził wzmacniacz diy w częściach 1000zł, ale ja jeszcze nie słyszałem takowego co by grał kolorowo.

Może koledzy z działu diy coś doradzą.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

A co z tymi Eltaxami Monitor ( w - o mnie ) - coś podobnego, czy zupełnie inne ?

Zakup zależy też od stopnia upośledzenia słuchu ;-)

Jak spore, to coś wyrazistszego z twardą kopułką:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jeśli niewielkie, to bardziej finezyjne z tekstyliami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a najlepiej lokalnie..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

audioburak

Dziękuje za propozycje. Co do pytania Eltax dawno temu został własnością kogoś innego tak samo jak Pico Lino. Za namową kolegi Cygaret wypróbuję "tranzystorowca". Posiadam na wyposażeniu trochę gratów elektronicznych, które wystarczą do budowy końcówki symasym. Koszt będzie znikomy, więc myślę, że to najrozsądniejsza opcja.

A co z gainclone - nie raz słyszałem i powinien zagrać, chyba, że ma słabe peryferie ;-)

Ale jako końcówka gdy się jej nie popsuje okablowaniem czy kiepskim pre gra całkiem dobrze.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jak wiadomo Gainclone basem nie powala, jest on punktowy, brak mu jakby "rozciągnięcia". Dodatkowo padła tutaj rada zmiany wzmacniacza. Nie mam w tym temacie dużego doświadczenia, więc spróbuje, tym bardziej że części do symasyma posiadam. Jeszcze co do Gainclone. Pre u mnie nie występuje, choć i z nim próbowałem (e88cc). Trafo 22V (monobloki), rezystory elpod, kondensatory przy kostkach rubycon 1000uf (wybrane spośród wielu, najciekawsze brzmienie), kable belden, potek alps niebieski.

Symek wstępnie złożony, wyregulowany. Po pierwszych minutach odsłuchu mogę powiedzieć, że w kwestii basu Gainclone wypada przy nim jak odpustowe radyjko. Symasym jest bardziej "otwarty", jasny na górze i potężniejszy na dole. Czekam jeszcze na elementy trochę wyższych lotów, gdyż na razie jest złożony na tym co było pod ręką, i zobaczymy jakie nastąpią zmiany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.