Skocz do zawartości
IGNORED

Trzy wzmacniacze który wybrać? Kenwood Yamaha Pioneer

MarcinDGR

Rekomendowane odpowiedzi

Są po prostu już stare i wszystkie! elektrolity są do wymiany.

Wiekszej bzdury dawno nie czytałem. Zazwyczaj wszystkie kondensatory sa w idealnym stanie, raz na kilkadziesiat przypadków trafi sie jeden lub dwa do wymiany, to wszystko.

Wiekszej bzdury dawno nie czytałem. Zazwyczaj wszystkie kondensatory sa w idealnym stanie, raz na kilkadziesiat przypadków trafi sie jeden lub dwa do wymiany, to wszystko.

No wiadomo, niektórzy wiedzą, że jak kondensator wygląda dobrze to jest dobry. Zaglądałeś chociaż raz, do katalogu technicznego dowolnego producenta kondensatora elektrolitycznego? Jest w każdym z nich, podany czas życia takiego kondensatora dla danej temperatury, Wpływ ma także prąd pracy. Znajdź tam parametr: "idealny stan z wyglądu". Nie chodzi tu o to, czy sprzęt działa prawidłowo, ale w sprzęcie audio liczy się również brzmienie, a jak wiemy, dużo zależy tu od kondensatorów i dopóki nie są całkowicie zużyte to sprzęt działa, owszem, ale starzenie wpływa na pogorszenie jego brzmienia. Jak ktoś nie ma praktyki to będzie właśnie dawał takie rady typu "jak wygląda dobrze" to nie wymieniaj. Poza tym, po co producenci podawali by Life Time, i zamieszczali szczegółową tabelę "Endurance" w której podają przez ile tys. godzin w zadanych warunkach, kondensator po ostudzeniu do 20 st, spełniał będzie parametry w stosunku do: Capacitance, Dissipation factor (tangens) i Leakage current?

Tutaj nota techniczna Rubycon'a na temat cyklu życia kondensatora:http://www.rubycon.co.jp/en/products/alumi/pdf/life.pdf

Kazdy kondensator wylutowuje i mierze kolego.

Jesli chodzi o praktykę, to podejrzewam ze nie masz tylu wlosow na glowie ile ja naprawionego sprzetu audio

Kazdy kondensator wylutowuje i mierze kolego.

Jesli chodzi o praktykę, to podejrzewam ze nie masz tylu wlosow na glowie ile ja naprawionego sprzetu audio

hehe ciekawe jak mierzysz, chociażby tangens strat, czy prąd upływu. No ale wiadomo, producent podaje że kondensator się starzeje, ale polski serwisant wie lepiej. Skoro naprawiałeś dużo sprzętu, to pewnie się spotkałeś ze spalonymi tranzystorami? Ciekawe czym je zastępowałeś, i na których skupiłeś się najbardziej, z punktu widzenia najlepszego odtworzenia brzmienia.

Mam mostek RLC ktory mierzy wszystkie parametry.

Wszystkie sa wazne i powinny byc wymienione na identyczne sparowane, dodatkowo powinny byc wymienione w obu kanalach co zawsze czynię. ale jesli pytasz o najwazniejsze to tranzystory pary rocznicowej i sterujace. Ale tak jak napisałem, dobra praktyka jest parowanie rownies tr. Koncowych

Oczywiście ze kondensator sie starzeje ale Ty chyba nie zdajesz sobie sprawy jaki lifetime mialy stare duorexy czy marcony. W dodatku byly na duzo wyzsze napiecie niz panujace w ukladzie co tez przeklada sie na żywotność

Zgadza się, główny problem to tranzystory sterujące i nie napisałeś na jakie współcześnie produkowane wymienił byś, choćby parkę 2SA1306/2SC3298 Toshiby, stosowaną między innymi w AX-700 z pytania autora wątku, czy np. 2SA958/2SC2168 Sanken'a? Nowoczesne toschiby np. TTA/C004, sankeny 2SA1889 czy 1668 brzmią jak płaska kupa, bez wybrzmiewania instrumentów, sztucznie i ogólnie bez polotu. Do tego pełno podróbek czy chińskich zamienników, które jak rozbijesz to mają wielkość struktury jak tranzystor może 0,5A IC a w specyfikacji 1,5A. Ja te wszystkie sprawdziłem i wiele więcej, na własnym sprzęcie, a każdy z zamówionej serii rozbiłem kontrolnie.

Więc gdzie ma się Twoja teoretyka do rzeczywistości? Ja ci powiem, trzeba zdobyć oryginalne tranzystory z epoki spełniające parametry, olać parowanie, którego sam wpływ na brzmienie jest dyskusyjny (nie mówię o stopniach różnicowych!) - i to jest praktyka. Bo lutować, czy kupić zamiennik pełno ludzi potrafi.

Dla laika zdobycie tych tranzystorów to problem, a dla kogos kto sie tym zajmuje to ma tego w brud z wylutu, podobnie z pozostalymi elementami typu przelaczniki selektory, przelaczniki, kazdy sprzet przechodzi tez proces regeneracji wszystkich elementow mechanicznych, te czasami sie rozpadna ze starosci przy rozbieraniu lub wyskoczy jakas sprezynka, wiec takie elementy tez trzeba miec w zapasie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.