Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy zestaw KD + kolumny, prośba o wskazówki

PiterSan

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Zdajesz sobie sprawę że 600 uznany jest ogólnie za awaryjny model a co dopiero kilku letni, kosztował ponad 20 nowy więc domyśl się ile może kosztować byle jaka wizyta naprawcza czegokolwiek.

Jeśli masz po drodze do Katowic to zapraszamy. W tej chwili na miejscu mamy wszystkie z wymienionych kolumn. Z amplitunerów znajdziesz Onkyo 686, Denona 2400, Denona 4400. Niestety RZ-820 już wyprzedaliśmy, a na 830 czekamy.

Naturalnie, podłączymy co trzeba. Z Monitor Audio Silver mamy model 300. Poza tym z kolumn, o które pytałeś jest każda w każdej wersji. W razie czego śmiało pisz na priv albo dzwoń, telefon jest podany na profilu.

Gość

(Konto usunięte)

Piter postaw na budżetowe ampli w stylu denka 4400 czy onkyo 820 bo z egzotycznymi hiendami różnie bywa. Zobacz sąsiedni temat o arcam 600,tak właśnie ten kolega co go polecał i zachwalał kilka postów temu już prosi o pomoc bo.....sypnął się.

Ja jestem bardzo zadowolony z Denona 4400 i mogę polecić. Mam też kolumny Monitor Audio Silver i na moje ucho to dobre połączenie.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Na pewno w żadne egzotyki pchać się nie będę, na tą chwilę z uwagi na wyposażenie skłaniam się właśnie ku X4400, ale posłucham też Onkyo dla porównania, bo a nóż zagra dla mnie lepiej.

Kolumny też mam już do testów upatrzone, więc teraz wycieczka do Katowic i oby wybór padł w miarę szybko :)

@subfan, X4400 to chyba nie jest taki znowu budżetowy :D

Gość

(Konto usunięte)

Tzn tani nie jest j też będę się kłaniał ku niemu ze względu na rozmiary i głośniki klipscha. Jest ogólnie nazywany tak przez posiadaczy wspaniałych Arcamów avr600 które więcej spędzają na naprawach niż uszczesliwianiu właściciela:))) a przykład kolegi Djarti24 jest najlepszą ich reklamą

Gość

(Konto usunięte)

Z resztą samo określenie "budżetowy " jest mylne jak dla mnie i nic nie znaczy podobnie jak modne ostatnio "mega",czyli mega co ? Mega dobry ,mega zły czy coś innego bo samo mega nie znaczy nic . Budżetowy też bo powinno być albo nisko budżetowy albo wysoko budżetowy a budżetowy??

Ogólnie przyjeło sie mówic "budżetowy" na sprzet najtańszy i najmniej oferujący dla mniej wymagających użytkowników. Kolejno jest półka średnia (midrange) i high-end. Z takimi okresleniami sie spotkałem i swietnie funkcjonują od zawsze. X4400 to dla mnie półka średnia (choć i tak dalbym miedzy mid, a high-end), żaden budżetowy, budżetowy to jest X1400.

Gość

(Konto usunięte)

Piter nie złość się nie miałem nic na myśli nazywając go tak,chodzilo mi ogólnie o ampli bardziej spotykane. Z resztą jak wspominałem sam się zbieram do niego tylko pozostał mi w głowie ostatni wpis djarti24 w jego temacie o avr600" pochwal się mistrzu na czym ty słuchasz i oglądasz, pewnie Cię nie stać " czyli od razu widać dlaczego kupił arcama

Absolutie się nie złoszczę, zdziwiło mni to tylko nieco, w kazdym razie te Arcamy za 20k to mówi się na taki sprzet klasa premium, ale za takie premium to ja dziekuje xD

No to jak we wrześniu maja być już x2500 czy x4500 to można poczekać na spadek cen x4400 czy x4300.

Ja już miałem dosyć czekania, brakowało mi muzyki temu 4400h kupiony był i już zapomniałem o koszcie, nawet cen nie sprawdzam tylko cieszę się z audio :)

Jedno co mogę powiedzieć to przy bardzo głośno słuchanej muzyce to jednak wzm musi być bo avr nie wyrabia, jeden jazgot jest ale to przy 94% mocy i nikt chyba tak nie słucha a ja sporadycznie. Do 80% mocy jest piknie i jest już głośno. standard 30-40% i jest ok, 7h pracy i avr jest ciepły ale nie gorący. Mam porównanie avr 3200 vs. 6200 vs. 4400 i ten ostatni jak dla mnie najlepszy klocek jaki miałem i polecam.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Gość

(Konto usunięte)

I właśnie o to chodzi a przynajmniej dla mnie nie jest priorytetem jakiś egzotyczny czy drogi sprzęt bo właśnie taki średni mi w zupełności wystarczy . W miejsce drogiego ampli wolę drogi sub bo akurat to lubię a funkcje i możliwości np 4400h w zupełności mi wystarczają i wątpię że różnica w brzmieniu była by warta dołożenia np 5-6kpln. Niezawodność też jest ważna i jeżeli avr600 z drugiej ręki czy trzeciej

Tzn tani nie jest j też będę się kłaniał ku niemu ze względu na rozmiary i głośniki klipscha. Jest ogólnie nazywany tak przez posiadaczy wspaniałych Arcamów avr600 które więcej spędzają na naprawach niż uszczesliwianiu właściciela:))) a przykład kolegi Djarti24 jest najlepszą ich reklamą
Gość

(Konto usunięte)

Wiem co miałem na myśli i na pewno nie słowo "popularny" z resztą wynika z kontekstu że chodzi mi o popularne ampli które nie jest moim priorytetem ? Bez sensu. Chodziło mi właśnie o tzw egzotyczny ampli czyli po prostu nie tak często spotykany jak np denon czy onkyo. A jeżeli chodzi o nazewnictwo to gdzie masz słownik który jasno precyzuje ilość sr3dnich krajowych do bycia "budżetowym " a gdzie ilość pensji określa "Hi end "

Poza tym same stwierdzenie "średnia krajowa " jest niesprawiedliwe bo zdawać by się mogło że to właśnie tyle przeciętnie zarabiają Polacy a w rzeczywistości jest to średnia z uwzględnieniem prezesów firm typu Orlen itp itd i ludzi jak pani Janina z kasy w biedronce czy Pan Stefan stróż nocny i już kiedyś ta średnia oscylowala w granicach 3-4 tyś co jest marzeniem szarego kowalskiego

A jeżeli nawet badania dowodzą że jest takie słowo jak " budżetowy "to mnie to drażni podobnie jak słowo "mega " ,koniec i kropka

Dlatego wskazałem za bardziej adekwatną, minimalną krajową.

Modele Denona i Onkyo, są to modele "popularne". Bardzo popularne.

Arcam, można powiedzieć, że jest "egzotyczny".

Za modelami popularnymi, raczej.

Klasyka, to nie jest dobre słowo.

Istotą mojego posta był zły dobór słów, a nie to za czym jestem.

Napisałeś, że Denon 4400, to model "budżetowy", złe określenie. Tylko o to mi chodziło.

Gość

(Konto usunięte)

Kumam,wpadłem tu i pisząc to miałem w głowie ostatnie posty djarti24 z jego tematu gdzie zablokował mi odpowiedzi więc nie mogłem się odnieść a ciśnienie skoczyło i naprawdę nie miałem nic złego na myśli pisząc tak o 4400 ,wprost przeciwnie skoro pewnie go kupię i przeżyje 2 sztuki avr600

Moim zdaniem "budżetowy" to okolice 1800-2400zł, a popularne to mogą być marki tj. Denon, Marantz czy Onkyo. O nich najwięcej się pisze po prostu i praktycznie można w każdym "sklepie" je dostać.

Przeciętny " Kowalski" kupi budżetowy avr bo KD nie jest priorytetem tylko życie (rodzina) Zobaczcie sami ile tu tematów powstało.... jaki zestaw do 4K czy 5K czyli avr+kolumny. Kupując avr za 2tyś zł + set 5.0 za 2-3tyś to można powiedzieć iż taki zestaw jest "budżetowy" takie jest moje zdanie

Gość

(Konto usunięte)

Racja racja Bali,zależy jakie kto ma wymagania i priorytety plus rodzina właśnie. Ja nie mam żony i dzieci ale czuje że gdybym miał to sytuacja z wydatkami wyglądała by inaczej tzn były by ważniejsze sprawy na pierwszym planie niż kd. Przy dwójce dzieci,mieszkaniu i aucie wydatki nie są małe i ukręcenie nawet 5k na jakieś nagłośnienie to nie taka prosta sprawa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.