Skocz do zawartości
IGNORED

Orange tv satelitarna

BaliGdynia

Rekomendowane odpowiedzi

Pomysł najpierw skąd trafia sygnał do światłowodu ?

Nie napisałem tego wcześniej by się wymądrzać bo nie wiem czy Orange korzysta z przesyłu satelitarnego czy własnych łączy które odziedziczyła po Telekomunikacji.

Nawet gdy robi to przez satelitę możliwe jest że mogą korzystać z jakiś łączy profesjonalnych.....to takie moje domniemania.

Wiem natomiast na pewno że nawet małe (szanujące się ) sieci kablowe do odbioru z satelity stosują wielkie anteny i profesjonalnie wyglądający ich osprzęt......dlatego też warunki atmosferyczne nie powodują tam takich zakłóceń jak przy naszej 90 cm antence.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

• 1 miesiąc później...

Jedno pytanie do korzystających z orange po światłowodzie. Jak wygląda tam multiroom?

Wiem że mają, ale nie wiem jak wygląda podłączenie i ceny.

Ruszyły prace instalacyjne (kładą nareszcie światłowód) na moim osiedlu i jest szansa że jak dobiegnie do końca umowa z nc+ to będę mógł się przenieść....chodzi mi o taki na trzy odbiorniki, szperam w internecie i jak na razie nic konkretnego się nie dowiedziałem.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Do każdego dodatkowego dekodera płacisz extra 10zł. Możesz multiroom uaktywnić kiedy chcesz. Dekodery można na wifi podłączyć.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Masz jakąś wiedzę jak to działa?

Chodzi mi o to jak obciąża realnie internet.....nie mogę liczyć na to że bedę miał po światłowodzie maksymalną prędkość, raczej minimalną, takie są lokalne realia. A tu trzeba liczyć trzy odbiorniki....

Mam do tego wielu korzystających z netu i graczy którym każde opóźnienia przeszkadzają. :))

Dziękuję za informację i pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Nie doczekałem się odpowiedzi. :(

W ubiegłym tygodniu pytałem instalujących światłowód o kolejny multiroom.

Trochę mnie jeden z nich zmartwił bo twierdził że pierwsze słyszy o możliwości instalacji kolejnego (trzeciego) dekodera.....podobne informacje znajdowałem w internecie, Orange nie dało sobie z tym rady. :))

Natomiast pocieszył że w tym tygodniu kończą pracę i oddają linię.

Kolejnym pocieszeniem była gwarancja z ich strony że zwykłymi plotkami są informacje o słabszej prędkości.

Podobno jest zdecydowanie lepiej jak z VDSL gdzie obiecywano (płaciło się za) 80, spadało do połowy i nigdy nie przekroczyło 60 Mb/s.

Ja powiem tak, nie posiadam multituma, jedynie jak zamawialem oferte to uslyszalem info iz do 5 mozna zaistalowac dekoderow.

Mam swiatlowod i według testow to mam max predkosc czyli 100.

Jakos nie widze aby podczas korzystania z Tv + komp predkosc spadala. Fajnie bylo jak 1mc byl z max kanalami tv ale teraz brakuje 11eleven kanalu i bbc brit, natomiast hbo jest na 12mc i TYLKO mozna ogladac poprzez dekoder, usluga jest tylko na tym urzadzeniu aktywna, na tablecie, smartfonie itp hbo nie bedzie dzialac.

Mam multiroom w Orange. Wcześniej miałem 2 dekoderu FHD z jednym dyskiem wysuwanym, który mogłem przekładać pomiędzy urządzeniami. Teraz mam jeden dekoder 4K i dysk zewnętrzny (50 zł za aktywację pobrali). Jakość moim zdaniem dobra.

W moim mieszkaniu przez środek przebiega ściana żelbetonowa która mocna osłabia sygnał (tak miałem w Vectrze i tak mam w Orangu), na szczęście monter dał mi gratis 2 urządzenia liveplug coś podobnego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Warunek to jeden obwód elektryczny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak te wtyczki są tak zrobione iż przekazują sygnał za pomocą kabla zasilającego i muszą być na tym samym kablu dwa gniazda zasilające.

Też mam dekoder Samsung UHD, wcześniej na fotkach pokazałem jak można w menu zmienić sygnał na 4K.

Jak to Samsung, ładna mała skrzyneczka i działa bez zarzutów.

• 4 tygodnie później...

Czekałem z tym wpisem do czasu aż ruszy u mnie światłowód. Trochę to dłużej potrwało niż myślałem. :)

Niestety technicy potwierdzili że nie ma technicznej możliwości zainstalowania kolejnego multiroomu (telewizor główny + dwa dodatkowe), a już drugi telewizor (przy światłowodzie) może działać jedynie po kablu.

Wifi odpada.....orange się nie spisało....pozostanę chcąc nie chcąc chyba przy nc+ z satelity. :(

2 urządzenia liveplug coś podobnego:

Też z tego zmuszony byłem skorzystać, ale tylko do internetu.

Telewizja (multiroom) działa po wifi (dodatkowy router) bez problemu, bo blisko i nie ma grubych ścian. :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.