Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie kupić wzmacniacz: Lavardin ?

zegar1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich !

Czy ktoś może mi powiedzieć, gdzie można kupić wzmacniacz francuskiej firmy: Lavardin ?

Ile takie coś kosztuje ?

[obrazekLUKASZ-229671_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/13903-gdzie-kupi%C4%87-wzmacniacz-lavardin/

Ze strony :

Ukryta Zawartość

Poland Distribution :

A-MAR AUDIO

Rycerza Blizbora 18/4,

80-175 Gdansk-Jaslen

Poland

tel : 58 3 41 78 59

fax : 58 3 41 78 59

Ukryta Zawartość

Ha ! Byłoby to zbyt proste!

Firma "A-Mar Audio" milczy. Telefon stacjonarny jest wyłączony, w pierwszym komórkowym - sekretarka, drugiego telefonu komórkowego nikt nie odbiera, a strona WWW pokazuje tylko te numery telefonów, wszystkie inne przyciski na stronie powodują komunikat "strona w budowie" lub coś podobnego.

Ale dzięki za odzew !

tu recenzja tańszego modelu IS:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tego samego wniosku doszedłem, ale ostatnio dostałem e-mail od dystrybutora z ceną za model: IT (18 kzł.).

W związku z tym odechciało mi się już Lavardin;a, może jeszcze ten mniejszy model, ale te 35 wat...

Miałem kiedyś model IS w domu ... grało to tak, że nawet już nie pamietam jak :-) Wrażenia to na mnie jednak nie zrobiło. Podobno wzmaki te są bardzo speaker sensitive.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Slyszalem ze wzmacniacze Lavardin sa bardzo muzykalne oraz to ze jest to sprzet raczej dla melomanow niz audiofili. Sam nie moge tego zweryfikowac, poniewaz nawet go nie widzialem nie mowiac o sluchaniu. Dla wymagajacych duzejj naturalnosci melomanow polecam wzmacniacz ktory sam mam: YBA integre DT. Kosztuje mniej (teraz niestety ponad 10000 nowy, okolo 6500 uzywka). Dobrze zestawiony z odpowiedznimi glosnikami dzwiek z YBA cechuje sie kapitalna szybkoscia, barwa, przestrzenia oraz naprawde wielkim wyrafinowaniem. Oczywiscie wiesci krazace w sieci o jego trudnosciach z basem moga byc uzasadnione jesli popdlaczymy go z trudnymi glosnikami, ale jesli dobrze dobierzemy kolumny to.... jest poprostu znakomicie.

Ocho już 10kzł? Te 6500kzł to YBA powinna kosztować jako nówka. W końcu to 2x50W tranzystor, którym rzeczywiście ciężko napędzić co większe i mniej wydajne paczki.

Ukryta Zawartość

Robi się niebezpiecznie blisko integr Krella, lub nawet drożej od niegłupiego AVI, które oferując dźwięk na conajmniej takim poziomie są zdecydowanie elastyczniejsze (o Delta Studio KT88 nie wspominając:)))

(Lavardin intryguje mnie własnie ze względu na swoją para-lampową proweniencję - nie baczac na wysoką cenę chętnie bym posłuchał tego cuda)

Ukryta Zawartość

Oczywiscie YBA moze nie byc zbyt elatyczna, ale nie o to przeciez chodzi. Wzmacniacz nie ma napedzac wszystkiego co sie rusza. Zestawiona z dobrymi glosnikami daje dzwiek bardzo dobry, co podkreslam z perspektywy moich 13 letnich poszukiwan dzwieku "docelowego". Rozpatruje ten wzmacniacz z punktu widzenia muzyki klasycznej, gdzie barwy, separacja instrumentow, wyrownanie rejestrow, mikrodynamika, przestrzen to warunek podstawowy jakiejkolwiek rozmowy o sluchaniu muzyki klasycznej przez hi-fi. Jesli ten warunek nie jest spelniony dostajemy dzwiek ktory tak czesto doprowadza melomanow-audiofili do rozpaczy. Sytuacja w ktorej sluchamy, powiedzmy baroku bo zestaw instrumentow oraz faktura tej muzyki sprzyja maskowaniu niedoskonalosci naszego sprzetu, a debussego juz nie bo brzmi jak jedna wielka klucha to zmartwienie wielu z nas. Albo utwory fortepianowe Brahmsa, gdzie duzo dzieje sie "w srodku", lub kwartety gdzie nie slychac altowki, a wiolonczela to zaledwie jakies pomrukiwanie co jakis czas. Na YBA slychac wszystko i w dodatku w naturalnie prezentowanej przestrzeni.

Nie twierdze ze tylko YBA, ale znam Krella integre i gra gorzej, mimo ze kosztuje wiecej. Wybor sprztu to sprawa skrajnie subiektywna, wiec moze Krell z jakims innym zestawem zagra lepiej. Lavardin moze byc ciekawa propozycja,, dodam takze ze YBA podobno jest traktowana jako tranzystorowniec z dzwiekiem lampowym (cokolwiek to znaczy). Wersja Sigma YBA integra DT kosztuje juz podobno 2800 dolarow w USA. Podwyzka miala chyba zwiazek z wprowadzeniem nowy lini Initial (troche tanszej niz dawna integra, ale dajacej mozliwosc podniesienia ceny). Dla ciekawych dodaje zdjecia wnetrza initiala. Jak widac jest to Integre z jednym jakims nowym trafem i z mniejsza iloscia kondensatorow, plyta jest chyba ta sama)

[obrazekLUKASZ-230530_1.jpg] [obrazekLUKASZ-230530_2.jpg] [obrazekLUKASZ-230530_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-243-100000967 1170262633_thumb.jpg

post-243-100000968 1170262631_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jasne, że nie o to chodzi żeby napędzić cokolwiek - YBA Integre słuchałem jeszcze w wersji bez DT bardzo dawno temu i jest to z całą pewnością dobry wzmacniacz. Nie zmienia to w mojej opinii faktu że jego cena jest obecnie zbyt wysoka - co więcej nie spotkałem jeszcze osoby, która kupiła YBę nową u oficjalnego dystrybutora. Innymi słowy można za te pieniądze znaleźć coś wyraźnie lepiej grającego - choćby ową Deltę Studio KT88. Integr Krella tez nie uważałem za coś niezwykłego, aż nie posłuchłem sobie KAV300iL z Pretorianami u Martina. Słuchaliśmy wówczas wyłącznie muzyki klasycznej i to muzyki przez duże M. (Przykład AVI był nieco na wyrost by pokazac urządzenie z podobnego do YBA poziomu jakościowego z większymi mozliwościami mocowymi)

W swoim systemie miałem dokładnie takie problemy z odbiorem dźwieku w klasyce jak to opisujesz Marsie, na szczęście to już historia.

Oglądając tego YBA(wyśmienity wzmak) pomyślałem sobie o sąsiednim wątku dotyczącym AA modelu LG.

Zarzuty dotyczą za wysokiej ceny,to co można powiedzieć w przypadku YBA ?

Garść podzespołów za kilkaset złotych(w Lavardinie -jeszcze dużo mniej).

Czasem lepiej nie dokonywać sekcji,wówczas decyduje tylko jakość dzwięku.

A jeśli mowa o YBA i Lavardin jest to dzwięk bardzo wysokiej jakości.

PALCE LIZAĆ !

Słuchałem.

Pzdr.

Miałem okazje słuchać tych dwóch wzmacniaczy YBA i Lavardin.Obydwa grają na podobnym poziomie jednakże Lavardin stawia wyżej poprzeczkę jeśli chodzi o "kryształ".Elberoth bardzo ważne jest do jakich kolumn podłąncza się Lavardin'a.Ja słuchałem go w towarzystwie Audio Note Spx i Rehdeco R.K.145 ,wtedy ten wzmak był dla mnie obiektem westchnień i marzeń.Dla porównania był jeszcze wzmacniacz Krell'a KaV 300I ,nie wypowiem się wiecej.

By nie było watpliwosci, zdjecia powyzej to nowy model YBA Initial kosztujacy okolo 1700 dolarow. Prawdziwa YBA Integra DT wyglada jak na zdjeciu nizej. Oczywiscie przeliczanie wzmacniaczy na czesci jest calkowicie pozbawione sensu, poniewaz placimy za dzwiek czyli umiejetnosci konstruktora. To tak jak ze sztuka: wartosc materialowa obrazow van Gogha jest znikoma... Inna sprawa jest umiejetnosc selekcji. W tym sensie prasa hi fi pelni role krytykow sztuki, mowiac audiofilom (wiekszosci) co jest dobre a co nie. Najszczesliwsi sa ci ktorzy sami wiedza dlaczego lubia (lub nie van Gogha)

[obrazekLUKASZ-230722_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

==> Zegar1

Tutaj masz ogloszenie sprzedazy integry pavardin

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cena wydaje sie dobra a i chyba powinni wyslac zagranice. cena w SEK

Ukryta Zawartość

==>zegar1

Ponoc w EU IT kosztuje (kosztowal) 4 keuro a tam masz 3 miesieczny za 6 kpln. W razie jakis problemow ze sprzedajacym pisz maila do mnie.

==> all

ze sprzedazy tej integry nie mam zadnych kozysc finansowych

Muszę się tu przyłączyć do słów pochwały pod adresem YBA Integre ... jest to mój zdecydowany faworyt w klasie entry level hi-end. Przejrzysty, detaliczny, neutralny.

Robtango: całkiem możliwe. Ja to podłączyłem do ESA Furioso ... niby 8 ohm i płaska impedancja, ale tylko 84 dB.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.