Skocz do zawartości
IGNORED

Prosze o rade w wyborze TV LCD, Plazma?

SAMUIMAN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!!

To mój pierwszy post na tym forum wiec proszę o wyrozumiałość.

Poszukuje czegos co mialoby powalajacy obraz (mam Pioneerka DV-470, progresive scan itd.) Chodzi mi o cos w opdowiedniej cenie a mianowicie do max. 8000tys. Problem polega na tym ze nie wiem co wybrac a srodki skromne, nie wiem czy plazme (choc za ta cene pewnie bedzie mala), LCD (tez pewnie mala ale juz troche wieksza od Plazmy) no i mysle jeszcze nad telewizorami typu projekcyjnego - tu juz duzy ekran za dosc przyzwoita cene. ZA bardzo nie znam sie na wlasciwosciach ale tak czytam i czytam, ze to plazmy glosno chodza i drogie, LCD to nie prawdziwy telewizor a Tv projekcyjne maja nie dobry obraz. Najlepiej byloby kupic zwyczajny 32" plaski telewizor Sony Vega czy cos takiego ale te pudlo z tylu jest olbrzymie. Bardzo prosze o rade, jestem kompletnym laikiem ale bardzo zalezy mi na dobrym obrazie. Przy moim Pionierze na 14 calowym ekranie mam super obraz az nie moge doczekac sie czegos wiekszego. Ogolnie zakup planuje na marzec-kwiecien wiec licze ze ceny spadna.

https://www.audiostereo.pl/topic/13917-prosze-o-rade-w-wyborze-tv-lcd-plazma/

Plazma jakies 42 '' za ta kwote ale ma jeden minus - łyka prawie 300 Wat

LCD ? nie wiem czy lepszy od plazmy ale jeszcze nie taki popularny.

Projekcyjniak juz odchodzi do lamusa , ja kupiłem bo sie fajnie na nim gra

projektor to jest jedyne sensowne rozwiazanie za ta sumkę nawet

na ekran 100'' jeszcze by zostało , na taki ręcznie rolowany

Tak tak, projektor to jedyne słuszne rozwiązanie. Zakup plazmy/LCD to wyrzucanie pieniędzy w błoto przy aktualnych cenach i tak małych przekątnych. Oczywiście jeszcze gorszym rozwiązaniem jest kupienie jakiegoś sony wega 32 cale za np 4000, a za te 4000 można kupić np. Benq 6100 - bardzo tu chwalonego. Nie wiem, czy ma progressive scan, ale jestem pewien, że gdy raz zobaczysz obraz 80 albo 100" to będziesz na plazmy spoglądał z niechęcią. Wierz mi, 42 cale to ŻADNE kino!

Jeśli uważasz (słusznie), że nie chcesz marnować lampy projektora na "M jak miłość" albo masz czasem problemy z zaciemnieniem pokoju, kup (lub używaj, jeśli masz) do takich celów TV 29" za np. 1500zł

(naprawdę nie potrzeba lepszego żeby oglądać Durczoka ;) i również sporo kasy Ci zostanie na ekran i kabelki.

vorpane dobrze Ci radzi , zwykły tv do codziennych programów / ja mam 44''

jest ok dla sat / oraz do filmu projektor i ekran ale min.100''

jak zobaczysz jaki ma obraz to faktycznie zdziwisz sie komus kto kupuje np.42''

ekran jest płaski , projektor tez mały i możesz go chować lub wyciągać jak chcesz ogladać

i nikomu nie wadzi jak i ekran w kasetce

Glowa cie rozboli jak zaczniesz za intensywnie myslec o tym jakie rozwiazanie jest najlepsze. Najpierw mialem PROJEKTOR HITACHI (jakistammodel) rzucalem go na biala sciane i mialem nawet niezly ekran ok 75 cali. Problem byl z kolorem bialym i czarnym i ogolnie z nasyceniem, kontrastem i jasnoscia. I co najwazniejsze musi byc ciemno jak ogladasz. Pozatym wiatraczek chlodzacy zarowke chodzi dosyc glosno i dziala jak piecyk do ogrzewania. Pozniej nadszedl czas na PLAZME SAMSUNG 42''. Wtedy juz zaczalem sobie wlosy z glowy rwac bo pociagnelo mnie to z kieszeni a efekt byl.......... denerwujacy. Kolor czarny,czerwony i bialy, tzn: czarny nie byl czarny, czerwony przesycony a bialy byl "denerwujacy" ( to sa glowne problemy wszystkich plazm). Detale na drugim planie byly rozmyte, twarze wygladaly jak namalowane pedzlem, przejscia miedzy kolorami byly bardzo widoczne. Nie byla to wina zrodla bo probowalem ich wiele. Bardzo dobry kontrast ,jasnosc i cicha praca ale znowu goraco. Ponoc PANASONIC ma najlepsze plazmy ( w stosunku do ceny).

Obecnie mam SAMSUNG 46" DLP. I tu juz sie zatrzymam. Nie jest to duze pudlo bo z tylu wystaje jakies 30cm. W miare lekkie a poza tym ma HDTV - a ta wyglada niesamowicie.

Powodzenia

Problem w tym panowie, ze jaki pokoj musi byc na ten projektor? Bo ja to raczej mam jeden taki "meski" pokoj wydzielony. Tez myslalem nad projektorem bo sam jeszcze jako mlokos widzialem u kolegi ojca ktory mnie zarazil kinem domowym i do dzi mi sie sni ale on mial taki pokoj odpowiednio dlugi no i mysle ze jest roznica w projektorach sa za 4-5 tys a i sa za ponad 10 tys, wydaje mi sie jezeli ocs jest tak tanie to moze byc nie najlepsze wkoncu za cos jest ta cena? Na ile starcza taka lampa? ja to naprawde duzo filmow ogladam, wiec powiedzmy jezeli ten projektro bylby odpalany srednio 7 razy w tygodniu na sredni amerykanski film ;-) tj jakies 110 min ;-) DZiekuje wszystkim za instrukcje, a i pytanie czemu tele. typu projekcyjny juz jest passe???? wiecie M jak milosc to dla kobiety a ja na czyms co 44" ma tez bym moze sie wciagnal ;-) a szkoda projektora.

widzisz... to jest tak że ceny projektorów ciągle spadają

i teraz to co kosztuje 5 tyś kosztowało kiedyś 25 tyś lub nawet 50 tys zł

i nie oznacza wcale że jest złe.Na temet tv projekcyjnych powiem tyle

że też nie są złe ale gdy ogladasz na wprost telewizora bo jak będziesz

gdzieś z boku to obraz bedzie cieńki /tak przynajmniej jest u mnie /

ale jak już pisałem do tv sat nie widze lepszego telewizorka jak 44''

i za 6 tyś zł.W projektorach obraz jest tak że widzisz go pod każdym kątem dobrze

/ przynajmniej u mnie - no i ma ponad 100'' :)

co do lampy to przy tak częstym oglądaniu / 1 film-doba / lampa w trybie 'eko'

spokojnie będzie Ci służyć co najmniej te 6 lat w przeciwieństwie

do mnie / 1 film-tydzień / :) bo u mnie to sie zestarzeję przy niej :)

>> SAMUIMAN

Na 2,(98879202) lat wystarczy Ci lampa 2000-godzinna przy Twoim trybie. A wiedz, że teraz można kupić często 3000-godzinne lampy. Dodaj do tego tryb econo i jest ok. Na 100% po tych 3 latach projektory i lampy będą tanie jak barszcz. Co do zooma - on zwykle reguluje obraz tylko w granicach 90%-110%, więc nie poszalejesz za bardzo.

A pozatym nie wiem jaki masz sprzęt grający KB, ale jeśli masz jakiś przyzwoity (lub będziesz miał) to projektor jest jedynym sposobem, by obraz dorównał dźwiękowi.

No sprzetu to narazie grajacego jakaiegos nie mam, narazie tylko przy PCie mam Creative 5.1 z Audiogy ale to zostawiam na divxy i gierki. W Kino bede inwestowac oddzielnnie i powoli. Co do projektorow to ktore byscie radzili? Na co zwracac uwage? jaki bialy ekran najlepiej kupowac? tak zwyczainie z czym to sie je? Co do TV projekcyjnych to co wedlug was tez jest tu wazne? Dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Oj sporo o tym było na forum, wyszukiwarka Twoim przyjacielem. Ale tak z grubsza:

Dane techniczne: DLP i LCD różnią się sposobem działania, nie można powiedzieć który lepszy, trzeba zobaczyć. Przy DLP sprawdź, czy nie widzisz "efektu tęczy" na ekranie - to sie zdarza. Podstawą i standardem jest oferowanie projekcji tylnej oraz monatażu sufitowego. Jasność: nie za duża, 800 do 2000 ANSI lumenów tak rozsądnie. Kontrast: niezależnie co napiszą, nie patrz na to, bo to nie jest miarodajne. Przede wszystkim oglądaj i porównuj. Hałas: 35 dB to nie aż tak dużo, w końcu filmy ogląda się raczej głośno :)

Złącza: DVI, component, najlepiej jeszcze Euro (czyli SCART) się liczą, DVI do sygnału z kompa i z dobrych DVD, ale i component zapewnia naprawdę wysoką jakość. Żywotność lampy - zwylke 2000h, czasem 3000 lub 6000.

Proporcje: 4:3 czy 16:9 sam wybierz. Wadą tego pierwszego są czarne pasy w filmach

(jak w telewizorze) a zaletą - nic Ci nie obetnie :) W drugim trybie nie ma pasów, ale obawiałbym się o napisy - czy w każdym filmie je widać, tzn. czy są nałożone na obraz.

Ekran, nie koniecznie elektryczny (cena!), najlepiej wieszany do ściany/sufitu, rolowany. Matowy, biały lub szary, dobrze by było z czarną obwódką. No i wypadałoby go dopasować to proporcji obrazu ( 4:3/16:9 ).

Szczegóły: vide wyszukiwarka oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - strona Xajasa m.in. o rozmiarach/proporcjach ekranu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.