Skocz do zawartości
IGNORED

NuPrime DAC-9 jako pre do monobloków/lampy/końcówki mocy...?

fido920

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, jak w temacie, tak się zastanawiam-teoretyzuje, czy takie połączenie byłoby ok...?Miałoby to napędzić AP Yara, ów dac ma dosyć fajne sterowanie głośnością, do moich AP zalecana lampka-w tej chwili jednak brakuje powera-jest za to fajna barwa i "powietrze". Np takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub takie:

Ukryta Zawartość

Oczywiście na realną zabawę w zakup nowego klocka zacznę po sprzedaży swojego wzmacniacza, ale ciekawi mnie czy w ogóle wykorzystanie mojego DACa w taki właśnie sposób ma sens-czyli podłączenie go do samej końcówki mocy...?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Po to właśnie wbudowuje się regulację głośności do przetworników aby można było sterować końcówkami mocy lub głośnikami aktywnymi. Maksymalny poziom wyjściowy jest odpowiednio wysoki. Np. estradowa końcówka mocy ma czułość 1.4V a taki dac daje bodaj 4 i 8V na rca i xlr. NuPrime ma też w ofercie końcówki cyfrowe myślę że warto taką opcję sprawdzić. Przez ostatnie lata klasa D wydaje się poszła mocno do przodu. Dobre opnie miała też np. Integra IDA-16.

NuPrime ma też w ofercie końcówki cyfrowe myślę że warto taką opcję sprawdzić. Przez ostatnie lata klasa D wydaje się poszła mocno do przodu

wiem, czytałem, ale nie wiem czy to nie zwykłe napędzanie klientów, taka końcówka nówka nawet tańsza niż takie monobloki...3 tysie kosztuje...Ale nie miałem okazji posłuchać a raczej nikt nie łączył tego z z oimi kolumnami więc i niespecjalnie ludzie piszą na ten temat...A takie Phast są po prostu ładne...:)

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Może i lampki są ładne ale nieekonomiczne, ale tak czy owak trzeba brać to co się najbardziej spodoba i radzę odsłuchać obojętne co wybierzesz. Niejedna lampa na słuch jest nie do odróżnienia od tranzystora przynajmniej jak dla mnie.

A dlaczego nie końcówka NuPrime? Słuchałem ich integry w technice D - bardzo dobre, wysokiej próby brzmienie, ciepłe, bogate, a jednocześnie dynamiczne i szybkie. To się może sprawdzić.

Pozdrawiam Stempur

A dlaczego nie końcówka NuPrime?

No właśnie nie wykluczam, tyle że w klubie AP bardzo polecano lampkę swego czasu do moich kolumn...W moim wzmacniaczu Brio-Amp jak pisałem brakuje powera, jest fajna barwa...Barwę chciałbym utrzymać, a dać powera, zwłaszcza w basie...

Słuchałem ich integry w technice D - bardzo dobre, wysokiej próby brzmienie, ciepłe, bogate, a jednocześnie dynamiczne i szybkie. To się może sprawdzić.

Pozdrawiam Stempur

a z czym słuchałeś? i której integry?

No właśnie nie wykluczam, tyle że w klubie AP bardzo polecano lampkę swego czasu do moich kolumn...W moim wzmacniaczu Brio-Amp jak pisałem brakuje powera, jest fajna barwa...Barwę chciałbym utrzymać, a dać powera, zwłaszcza w basie... a z czym słuchałeś? i której integry?

Nie ma znaczenia, czy wzmacniacz jest lampowy czy tranzystorowy, czy w klasie D. To sa mity i marketingowe opowieści :-)

Słuchałem NuPrime IDA 16 - wzmacniacz z wbudowanym bardzo dobrym DAC. Gra bardzo dobrze, i to zarówno jako DAC (wprowadzamy sygnał cyfrowy) i jako zwykły wzmacnicz. Polecam posłuchac.

Słuchałem NuPrime IDA 16 -

IDA 16 poza zasięgiem finansowym. Myślę też o STA-9 i chętnie bym posłuchał gdyby dało się wypożyczyć...Następnego sprzętu w ciemno nie kupię, a jak się okazuje moją Regę będę musiał ożenić, bo nie jestem zadowolony do końca z brzmienia całego zestawu. A mój DAC to inna kość niż IDA 16, więc nie wiem czy tak samo dobrze wypadnie z końcówką. Nie chcę też walczyć o każdy detal, myśle że usatysfakcjonuje mnie dobre spasowanie całego toru...Dzięki za odpowiedzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.