Skocz do zawartości
IGNORED

DTS HD MA 7.1 problem

przemkoch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.. Puszczam film z mojego pc z dzwiekiem dts hd ma 7.1 a na wyjsciu w ampli jest tylko 5.1

, nie wiem gdzie leży problem a powiem dodatkowo że dolby atmos lub dts x idzie normalnie na moim ampli z dzwiekiem 7.1.

W informacji w ampli pokazuje że input 7.1 (3/4/0.1) output 5.2.0 ??

Ktoś spotkał się z takim dziwnym problemem ??

proszę o pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/139840-dts-hd-ma-71-problem/

jak na wejściu masz dobry sygnał, tzn, że ampli ci go przerabia na 5.2.0.

Albo masz źle skonfigurowane głośniki, albo przypadkiem włączyłeś żeby grał w takim trybie.

Pogrzeb w opcjach a,pli i ustaw i ;)

Najszybciej jest włączyć tryb "direct" i będziesz miał odpowiedź gdzie jest problem.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Chyba wiem o co chodzi :P) o to gdzie głosniki sa podpięte. Żeby dts hd ma chodziło musiałbym mieć dodatkowa pare pod souround back podpięta. Obecnie mam zwykłe 5.1 + dodatkowe pare (fpl) i (fpr) ale na scianie frontowej z duzymi kolumnami. Tak mi się wydaję

DTS nie korzysta z tych głośników strzelających w górę. Masz konfiguracje pod atmosa, więc ścieżka też musi być pod atmosa, tak bym to widział.

U mnie wygląda to jak na obrazku 1 + że nie ma kolumn atmosa tylko zwykłę souround powieszone na frontowej ścianie

U mnie wygląda to jak na obrazku + że nie ma kolumn atmosa tylko zwykłę souround powieszone na frontowej ścianie

do dts hd ma powinno być w ampli podłaczenie jak na 2 obrazku

DTS nie korzysta z tych głośników strzelających w górę. Masz konfiguracje pod atmosa, więc ścieżka też musi być pod atmosa, tak bym to widział.

Dts x 7.1 też chodzi.. Więc wydaje mi się że jednak chodzi o podłaczenie głosników gdyż w moim ampli max może byc 9.2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-70470-0-36234800-1532724299_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie znam się to się wypowiem ;)

Mi się ta konfiguracja na drugim obrazku wydaje bez sensu, przecież te tylne głośniki dublują swoją funkcję :/

w konfiguracji 7.1 ustawia się parę głośników efektowych z tyłu i drugą po bokach.

W każdym razie DTS nie korzysta z górnych głośników - ale, taki luźny strzał, amplitunery chyba powinny mieć jakieś przetwarzanie, żeby zagospodarować te głośniki nawet kiedy ścieżka nie jest atmosowa, poszukaj czegoś na ten temat.

Powinieneś chyba ustawić DTS:X w tej sytuacji na wyjściu ampli.

EDIT:

Ok, chyba już wiem o co biega.

Ścieżki DTS nie korzystają z żadnych górnych głośników. Jeśli w ampli masz ustawiony tryb direct to przy ścieżkach w DTS górne głośniki będą cicho.

Żeby górne głośniki grały musisz w ampli ustawić przetwarzanie do DTS:X.

DTS:X przetwarza każdą ścieżkę tak, żeby zagospodarować dowolną konfigurację głośników. W twojej sytuacji będzie się starał rozpoznać dźwięki dochodzące z góry i wrzucić je na górne głośniki. Nie będzie tak dobrze jak w ścieżce z atmosem, ale coś tam zawsze w tych górnych głośnikach będzie brzęczeć - jakiś helikopter czy coś ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.