Skocz do zawartości
IGNORED

plusy i minusy plazm oraz projektorów

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkich chętnych oraz znawców proszę o opinie na temat tych urządzeń, cały czas waham się w tej sprawie, więc proszę o pomoc, oscyluję wokół Panasonica 700 lub plazmy np. Samsunga nie znam modelu ale widzialem już w sklepie za 9990 zł.

>> darek2

Przede wszystkim zapraszam do tematu nr 13917. Również wiele innych tu wątków traktowało o projektorach (patrz wyszukiwarka). A co do Twojego dylematu - bez chwili wachania projektor!

Od kilku dni mam AE-700. Jest super! Wiem że są lepsze, ale w tym przedziale cenowym chyba nie ma. Możliwości regulacji bez liku, ale na razie niczego nie ustawiałem (tylko nastawy fabryczne), może później się pobawię, bo póki co oglądam filmy. Film który widziałem na 29", teraz na 110" to zupełnie inne doznanie. Przez pierwsze 5-10 minut patrzę jeszcze na jakość obrazu, na kolory, poziom czerni itp., potem to już czysty film i nawet nie zwracam uwagi na naprawdę kiepską jakość filmów z gazet. To jest prawdziwe KINO.

Co do samego projektora to jakość obrazu jest lepsza niż z kineskopu, plazmy czy LCD, a zaraz wyjaśnię dlaczego. Przed ekranami w/w jest szyba (szkło) która oświetlona od tyłu rozprasza światło, krawędzie pomiędzy jasno i ciemno świecącymi powierzchniami są rozmyte właśnie przez światło rozproszone na tej szybie. Najbardziej widoczny jest ten efekt przy wyświetlaniu napisów na końcu filów (białe litery na czarnym tle). Przy wyświetleniu tego równocześnie na TV czy plaźmie i ekranie projektora łatwo zorientować się o co chodzi.

Jeśli chodzi o tak szeroko opisywaną przypadłość AE-700 czyli VB (vertical banding) to jest ukryte menu, gdzie bardzo szybko i prosto można usunąć ten efekt (jeśli w ogóle występuje). Nie wiem tylko jak powinny wyglądać optymalne nastawy parametrów obrazu, które ponoć znakomicie poprawiają jego jakość, ale może znajdę gdzieś w necie bo po co "wyważać otwarte drzwi". Połączenie to "euro-euro" bo dvd nie ma componentu (Panasonic RA-61).

zgadzam się z Polo, że duży ekran to podstawa. Jest coś takiego jak "magia dużego ekranu". Przez 8 lat miałem projektor CRT i oglądałem na 100 calach, przeżycia transcendentalne, to jak "okno" na magiczny świat zamontowany w pokoju na ścianie! Plazmy są do d.... a te po 10 tys. zł to "tragiedia".

Zgadzam się z przedmówcami.

Najważniejsze w projektorze jest ogólne wrażenie, które jest kosmiczne. Reszta jest tylko ...

Przed chwilą gościłem przyjaciół z Niemiec i po obejrzecniu MIB II stwierdzili - " nie sądzili że kino jest możliwe do uzyskania w domu".

Pozdrawiam

To jednak musi być super wrażenie ,jednak zdecyduję sie na projektor ,w moich 30 metrach chyba się sprawdzi ,powiedzcie jeszcze czy duża jest róznica pomiędzy obrazem rzuconym na białą ścianę a ekranem ,widziałem ceny ekranów są naprawdę wysokie ,czy nie tańszym rozwiązaniem byłoby wzięcie firmy robiącej rolety i zamontowanie na ścianie białej rozwijanej ręcznie rolety z nie odbijającego światła materiału ( tak wogóle jaki materiał byłby najlepszy)

Posiadam jeszcze tuner cyfrowy sat.jaki efekt będzie jesli go podłączę do projektora w celu oglądania przykładowo meczy na Canal + Sport ,czy będę mógł go przykładowo podłączyć do scarta DVD a z DVD puścic poprzez progresiv scan ,ktory mój Pioneer posiada.Nie krzyczcie tylko na mnie ,że zadaję blache pytania,ponieważ jestem ciemny w tej sprawie.Pozdrawiam!!

Dzięki za opinie.

Z cenami ekranów wcale nie jest tak żle poszukaj np. na Allegro , a na pewno coś znajdziesz i to nie koniecznie kiepskiej jakości. W pełni zgadzam się z przedmówcami obraz z projektora to zupełnie inna bajka niż plazma po prostu w żaden sposób nie da się porównać formatów , co za tym idzie i wrażeń. Z oglądaniem audycji tv to już niestety inna bajka i trzeba być bardzo wyrozumiałym aby zaakceptować jakość obrazu ( kompresji ) jaką nam oferuje np . Cyfra +.

Cyfre odbieram nie na ich tunerach tylko na Datcomie i na moim 29 calowym 100 HZ Philipsie obraz jest przyzwoity ,chyba że zmieni się na gorsze przy projektorze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.